Makkelijke en goedkope studenten recepten (zomer editie)

Publicatiedatum 9 augustus 2023
Wijzigingsdatum 20 november 2023

Als student zijnde, is het jongleren tussen lessen, studeren en sociale activiteiten al uitdagend genoeg. Voeg daar een beperkt budget aan toe en het lijkt misschien moeilijk om gezonde en smakelijke maaltijden op tafel te zetten met een zomers vleugje. Maar vrees niet, want in deze blog gaan we je laten zien dat heerlijk eten helemaal niet duur hoeft te zijn. We delen een aantal makkelijke en betaalbare recepten die je energie geven zonder je portemonnee leeg te maken.

Greek summer 

Wie zegt dat het eten van groenten saai moet zijn? Als groenten niet jouw favoriet zijn maar je wel gezond wilt eten met een verrassende twist, dan is een smakelijk pitabroodje gevuld met gegrilde groenten wellicht de oplossing. Je kunt het aanpassen met groenten die jij lekker vindt en ook specerijen toevoegen die jouw smaakpapillen aanspreken.

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 8 Pita broodjes 
  • 600 g Groente naar keuze, zoals paprika, courgette en tauge 
  • Kruidenmix naar keuze
  • Falafel
  • Homemade yoghurtsaus (griekse yoghurt+ citroensap)

Allereerst start je door de groenten van jouw keuze te snijden. Houd er rekening mee dat de groenten tussen het pitabroodje moeten passen, dus snijd ze niet te groot. Zodra de groenten zijn gesneden, kun je de oven voorverwarmen voor de pitabroodjes.

Bak de gesneden groenten met de kruiden die je lekker vindt en plaats vervolgens de pitabroodjes in de voorverwarmde oven. Als je van plan bent om optionele ingrediënten aan je pitabroodje toe te voegen, kun je van tevoren de stap van de yoghurtsaus voltooien. Neem een bakje en meng hierin 2/3 eetlepels yoghurt, een beetje citroenrasp en -sap naar smaak. Voeg vervolgens peper en zout toe en voeg indien gewenst wat gesneden munt toe voor een verfrissende touch.

Voor de falafel (gebruiksklare variant) kun je deze samen met de groenten bakken. Ten slotte kun je de pitabroodjes opensnijden en het mengsel van groenten en falafel erin leggen. Voeg als laatste stap de yoghurtsaus toe voor een heerlijke finishing touch.

De typische Pasta pesto

Het typische studentenmaal: pasta pesto. Het is lekker snel en goedkoop. Precies wat een student nodig heeft. Dit recept bevat een hoop proteïne en genoeg groentes voor jou om fit te blijven. 

Ingredienten voor 4 personen: 

  • 300 g penne
  • 500 g cherrytomaten
  • 1 middelgrote ui
  • 85 g rucola
  • 95 g groene pesto in potje
  • 250 ml kookroom 
  • 200 g gekookte kipreepjes
  • of 300 g kipfilet 
  • 100 g geraspte kaas pittig 45+
  • Zout en peper 

Laat de pasta zichzelf transformeren tot een beetgaarheid, gewoon volgens de aanwijzingen op de verpakking. Wanneer je het geheel met voldoende flair afgiet, vang dan die kostbare 100 ml kookvocht op (voor 4 personen!).

Terwijl dit kookritueel zich voltrekt, kun je de tomaten halveren, de ui in flinterdunne halve ringen laten dansen en de rucola met een vrolijke grofheid snijden. Maar laten we vooral niet vergeten om de kipfilet in het zonnetje te zetten: een vleugje zout en peper, en voor wie durft, een extra dosis karakter in de vorm van paprikapoeder, kipkruiden en een tikje chilivlokken. Bak die kipfilet tot perfecte gaarheid. Nu komt het magische mengmoment: combineer de pesto, die heerlijke kipfilet of de kipreepjes die je hebt getemd, een vleugje kaas en dat eerder opgevangen kookvocht, en laat ze gezellig samenkomen met de pasta. Voor wat extra persoonlijkheid voegen we de tomaten, ui en rucola toe en geven we alles een flinke knuffel van peper, en als je wilt, een snufje zout.

Et voilà, daar heb je het – een verrukkelijke, eigentijdse maaltijd die net zo geweldig is als jouw studentenleven.

Trip to Mexico

Ingrediënten voor 4 personen

  • 2 x HAK Kidneybonen Chili in stazak 
  • 2 avocado
  • 8 wraps
  • 200 g rucola
  • geraspte kaas
  • Optioneel kipfilet 300 g

Deze Mexicaanse wraps zijn super easy en cheap! Je hebt dit recept binnen 10 minuten op tafel, dus ideaal als je het mega druk hebt. 

Verwarm de bonenschotel in een pannetje (zonder olie) totdat het geheel warm is, maar laat het niet koken. Verwarm de wraps in de magnetron en snijd de avocado's in plakjes. 

Optioneel voor meer eiwit: bak de kipfilet gaar nadat je het hebt gekruid met peper, zout, paprikapoeder en knoflookpoeder. 

Vul de wraps vervolgens met de bonen, verdeel er wat avocado over en wat rucola en eventueel nog een beetje geraspte kaas. Klaar! Mexicaanse wraps behoren wat mij betreft echt thuis in dit lijstje met studenten recepten, wat jij?

Green Pasta

Te bereiden binnen een kwartier, vegan en simpel. 

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 300 g glutenvrije spaghetti
  • 1 el milde olijfolie
  • 400 g verse spinazie
  • 1 citroen
  • 2 eetrijpe avocado's
  • 50 ml koelverse vegan allioli

Stel je voor: je hebt een drukke dag gehad, colleges bijgewoond en je zoekt nu naar iets om je smaakpapillen te verrassen zonder gedoe. Geen zorgen, we hebben hier een studentvriendelijk recept dat je zal laten stralen in de keuken.

Laten we beginnen met spaghetti - volg gewoon de instructies op de verpakking om ze die perfecte beetgaarheid te geven. Maar wacht, voordat je die pasta afgiet, denk eraan om zo'n 100 ml kookvocht te bewaren. Dit is onze geheime troef!

Terwijl je dat doet, neem die citroen en geef de helft ervan een knijpbeurt, terwijl je de andere helft in parten snijdt. Laten we dan onze avocado doormidden snijden, pit eruit halen en het vruchtvlees eruit scheppen.

Nu wordt het tijd om de magie te creëren. Met een hoge beker in de ene hand en jouw opgevangen kookvocht in de andere, combineer je de allioli, avocado, spinazie en een vleugje citroensap. Laat de blender of staafmixer zijn ding doen en kijk hoe het geheel transformeert tot een sensationele saus. Voel je vrij om wat peper en zout toe te voegen om die smaken in balans te brengen.

Meng dan nu de saus door de pasta heen. En als laatste touch, besprenkel met (vers)gemalen peper en serveer met een citroenpartje. Voilà, een culinair avontuur dat je met trots kunt delen!

Het studentenleven kan hectisch zijn, maar dat betekent niet dat je moet inleveren op lekker eten. Met deze eenvoudige en betaalbare recepten kun je genieten van smakelijke maaltijden zonder je budget te overschrijden. Onthoud dat creativiteit in de keuken en het gebruik van seizoensgebonden ingrediënten je kunnen helpen om voedzame maaltijden te bereiden die vriendelijk zijn voor je portemonnee. Eet smakelijk!

Zoek jij nu nog een leuke studentenbaan? Check dan onze site recruitastudent.nl voor de leukste vacatures in jouw buurt. Wil je nog meer van dit soort blogs lezen. Schrijf dat in op de nieuwsbrief en houd de social media in de gaten.

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.