On your own: huishoudklusjes

Publicatiedatum 30 september 2022
Wijzigingsdatum 29 december 2022

Als je bij je ouders woont doen ze het grootste deel van de huishoudklusjes. Wanneer je op jezelf gaat wonen, wordt dit je eigen probleem. In deze blog geven we jou advies voor het uitvoeren van de meest voorkomende huishoudklussen!

Schoonmaken​

In een studentenhuis geldt er bijna altijd een schoonmaakrooster. Je zult dus hoogstwaarschijnlijk ook een keer de badkamer en de keuken moeten schoon gaan maken. Ben je gewend dat je ouders dit altijd voor je doen en heb je geen idee hoe dit moet? Dan wordt het tijd om te leren om alles zo blinkend schoon te maken als thuis!

Oppervlaktes

Als je wekelijks schoonmaakt dan krijg je het meest vuil verwijderd met een simpele allesreiniger. Volg de instructies op de verpakking en maak een mooi sopje. Let er dat je voor bepaalde oppervlaktes een niet te natte doek gebruikt. Materialen als leer en hout kunnen lelijke plekken krijgen van vocht. Het is sowieso altijd goed om na je vochtige doek gebruikt te hebben het oppervlakte af te drogen met een theedoek.

Vloeren

Hoe je een vloer moet schoonmaken hangt af van het materiaal. Stofzuigen is altijd een goed begin. Werk op een logische manier door het huis zodat je geen plekken mist. Haal zoveel mogelijk van de vloer af of verplaats voorwerpen tijdelijk. Heb je een stoffen vloer zoals een tapijt dan is het erg lastig om je vloer ook te dweilen. Zorg bij deze vloer dat je extra goed stofzuigt. Heb je een parket of tegelvloer dan is het wel een goed idee om te dweilen. Maak een sopje met vloerreiniger of gewone allesreiniger als je geen vloerreiniger hebt. Werk net als bij het stofzuigen op een logische manier door het huis en zorg dat je slipper aanhebt met een schone zool anders blijf je bezig.

Badkamer

De badkamer is een belangrijke ruimte om regelmatig schoon te maken. Doordat de ruimte veel temperatuurwisselingen heeft en erg vochtig is zullen bacteriën en schimmels er extra snel groeien. De truc met een badkamer is hem van boven naar beneden schoon te maken. In een badkamer zal je ook de tegelmuren regelmatig schoon moeten houden zodat hier geen schimmels op gaan groeien. Je kunt de tegelmuur afdoen met een sopje van badkamerreiniger of allesreiniger. Spoel de muren na het soppen af met je douchekop.

Zorg dat je wekelijks je toilet, douche en wasbakken goed schoonmaakt. Vergeet ook niet de putjes en afvoeren leeg te maken dit is het vieste deel van je badkamer schoonhouden, maar wel erg belangrijk om verstoppingen te voorkomen. Gebruik toiletreiniger of chloor in je toilet en laat dit goed intrekken. Doe je douchekop, kranen en andere metalen ook wekelijks af met een badkamerreiniger of een andere kalkreiniger om alles netjes te houden.

Keuken

De oppervlaktes van je keuken pak je op dezelfde manier aan als de rest van het huis. De grootste bronnen van vuil in je keuken zijn de oven, magnetron, het fornuis en je koelkast. Voor je oven en magnetron is het belangrijk dat er geen vuil in achter blijft na het gebruik. Wanneer je deze apparaten gebruikt terwijl er vuil in zit brand dit in en is het lastiger om ze schoon te maken. Zorg daarom dat je ze schoonhoudt en niet elke week een aangebrande vetlaag er uit hoeft te schuren. Gebeurt dit wel dan is ontvetter je grootste vriend. Je fornuis schoon houden is ook erg lastig en het beste is hem na elk gebruik te poetsen en eenmaal in de week hem grondig schoon te maken met ontvetter. Let er bij een elektrisch fornuis op dat je geen water in de elektronica laat lopen.

Ten slotte de koelkast. Koelkasten in studentenhuizen raken vaak rommelig wanneer iedereen zijn door elkaar er in zet. Mensen vergeten wat ze in de koelkast zetten en laten producten die over de datum zijn te lang in de koelkast staan. De simpelste oplossing is iedereen een eigen plank geven. Zo is het makkelijker bij te houden wat van jou is en wat van je huisgenoten is. Haal eens in de twee weken al jouw spullen van je plank, controleer of er spullen tussen zitten die over de datum zijn en maak je plank schoon.

Ramen

Iets wat er vaak inschiet bij veel studentenhuizen zijn de ramen. Het is een klusje wat niet vaak gedaan moet worden waardoor het meestal niet mee wordt genomen in het schoonmaakrooster. Als gevolg wordt het nooit gedaan. Ramen moeten zo ongeveer elk kwartaal gelapt worden. Het makkelijkste is dan ook om elk kwartaal met het hele huis een grote schoonmaak te plannen waarbij je deze klus ook meepakt.

Je was doen

Als er een wasmachine in je studentenhuis staat dan zullen je ouders er waarschijnlijk niet op zitten te wachten dat je een tas met wasgoed mee naar huis neemt in de weekenden. Dus het wordt tijd dat je leert hoe je de was moet doen.

Je was scheiden

Het belangrijkste om te scheiden is natuurlijk je witte en bonte was. Wanneer je een rood shirt in de was doet met je witte kleren zul je eindigen met een volledig roze was. Daarnaast zijn er mensen die graag hun zwarte was apart doen omdat dit kan vervagen als dit te vaak met andere kleuren wordt gewassen. Scheiden doe je echter niet alleen op kleur. Niet alle kledingstukken kunnen op dezelfde temperatuur gewassen worden. Stoffen als wol krimpen bijvoorbeeld extreem snel als deze te warm gewassen worden. Kijk altijd op de schoonmaak label in je kleding om te zien hoe warm een kledingstuk gewassen mag worden en was nooit boven de aangegeven temperatuur.

Wasprogramma instellen

Wasmachines hebben altijd tientallen verschillende programma's die je daarna nog kan instellen op temperatuur en milieuvriendelijkheid. De beste tip die we je hiervoor kunnen geven is zet voor je dagelijkse was hem op het standaard witte of bonte wasprogramma en zoek voor een specifiek wasbeurt de juiste stand op in de handleiding. Voeg vervolgens een juiste doses wasmiddel toe. Meestal zit er een dosering dop of bakje bij je verpakking wasmiddel. Houd je aan deze dosering. Je zult misschien denken ik gebruik gewoon lekker veel wasmiddel. Dan weet ik zeker dat het goed schoon wordt en ruikt mijn was extra lekker, maar dit kan ervoor zorgen dat je wasmachine te veel sop maakt en vastloopt.

Drogen

Je was te lang in de wasmachine laten zitten geeft het een vieze geur en laat je was stikken. Deze geur is erg moeilijk weer uit je kleding te krijgen dus het is altijd het beste om je was zo snel mogelijk te drogen. Heb je een droger dan heb je geluk. Een groot deel van je was kun je zonder probleem in de droger doen. Hier gelden dezelfde voorzorgsmaatregelen als met wassen. Kleding die snel krimpt is vaak niet slim om in de droger te doen. Daarnaast is kleding waar veel losse stof aanzit ook niet geschikt voor de droger. Hierdoor verliest het zijn stof sneller en slijten je kleren extra snel. Ten slotte zijn er ook mensen die niet graag hun handdoeken in de droger doen omdat ze hiervan sneller verslijten en minder zacht worden.

Je kleding die niet in de droger kun je het beste op een droogrek hangen. Als het lekker weer is kun je deze buiten zetten. Is het slecht weer of is er geen plek buiten dan zal je er plek voor moeten maken in je kamer of een plek afspreken met je huisgenoten in het huis waar daar ruimte voor is.

Opvouwen

Nadat je was droog is kan je het in een hoek gooien tot je het weer aantrekt. Het nadeel hiervan is dat kreukels in je kleren krijgt. Daarom is het altijd het beste om zodra je kleding droog is deze netjes op te vouwen en terug in je kast te steken. Elk kleding stuk heeft een ander formaat waardoor je nog niet direct alles helemaal perfect zult kunnen opvouwen. Heb je geen idee hoe je een bepaald kledingstuk opvouwt? Zoek het dan op in deze wikihow.

Afwassen

Naast kleding maak je ook borden, bestek, potten en pannen vies. Deze kan je natuurlijk niet in de wasmachine doen. Heb je geluk dan heeft jouw studentenhuis een vaatwasser. Hier kan je nog steeds niet al je vuile vaat in doen. Spullen die je nog steeds beter met de hand kan schoonmaken zijn pannen, scherpe messen en houten planken. Vaatwassers hebben zulke harde waterstralen dat ze de antiaanbaklaag van je pannen af slijten, je scherpe messen sneller bot maken en een houten plank mag niet zo lang nat zijn want hierdoor kan hij buigen en vervolgens breken.

Moet je alles met de hand wassen vul dan je wasbak met warm water en sop zodat je niet overbodig veel water gebruikt. Moet je maar een paar dingen afwassen dan is het vaak net zo makkelijk om het onder een stromende kraan te doen. Spullen die heel vuil zijn kan je ook het beste eerst even met de hand wassen voordat je ze in de vaatwasser zet zodat je machine niet vastloopt.

Huur een schoonmaker of schoonmaakster in​

Hebben jij en je huisgenoten geen zin om elke week weer de badkamer, keuken en woonkamer schoon te maken? Dan kan je natuurlijk altijd iemand inhuren om het voor je te doen. Natuurlijk kost dit wat extra, maar wanneer je met meerdere in een huis woont vallen deze kosten altijd best mee.

Heb je geen budget meer over om een schoonmaker of schoonmaakster in te huren? Dan zal je misschien toch iets meer moeten gaan werken naast je studie. Hierbij kan Recruit a Student jou helpen. Wij bieden jou werk in alle soorten en maten. Vaste bijbanen, flexibele bijbanen en ook losse klussen. Je kan werken wanneer het voor jou uitkomt en lekker bijverdienen naast je studie. Schrijf je nu in om direct onze vacatures te bekijken!

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.