On your own: Samenwonen met andere studenten

Publicatiedatum 16 september 2022
Wijzigingsdatum 29 december 2022

In onze nieuwe blog serie “On your own” behandelen we de zaken waar je als nieuwe student tegenaan zal lopen wanneer je voor het eerst op jezelf gaat wonen. Wij beginnen de serie met advies voor samenwonen met andere studenten.

Schoonmaken​

Na jaren bij je ouders gewoond te hebben ben je gewend wat je allemaal wel en niet hoeft te doen. Zo ben je wellicht gewend om alleen je kamer schoon te houden terwijl je ouders de rest doen. In een studentenhuis zal dit anders gaan. Je zult verschillende gemeenschappelijke ruimtes hebben die schoon gehouden moeten worden. Om te voorkomen dat dit altijd door dezelfde persoon gedaan moet worden is het slim om een schoonmaakrooster te maken.

Kosten verdelen​

Het schoonmaakrooster zal niet het enige zijn waar je tegenop zal lopen. Om schoon te maken heb je ook schoonmaakmiddelen nodig. Soms zal een huisbaas hiervoor zorgen, maar vaak zal dit op jullie als bewoners komen te vallen. In dit geval is een huishoudpot een goede oplossing. Iedereen steekt hier wekelijks een vast bedrag in en met dit geld koopt iemand de schoonmaakmiddelen en andere spullen voor het huis.

Er is ook een online oplossing voor mensen die nooit cash geld hebben in Wie betaalt wat. Deze website en app is een online rekenhulp waar je jouw aankopen kan verrekenen met je medebewoners. Een groot voordeel van deze tool is dat je kan selecteren of je wil splitsen met iedereen of bepaalde mensen. Dit is handig als je vaak samen eet en niet altijd iedereen mee eet. Het is niet meer nodig om elke keer als je iets samen koopt bonnetjes naast elkaar te leggen en tikkies rond te sturen. Je vult jouw bonnetjes in op de tool en verrekent eenmaal aan het einde van de maand. 

Het onderhouden van de meubilair en voorzieningen in de gemeenschappelijke ruimtes is bijna altijd voor de huurbaas. Hij of zij zal er voor zorgen dat het huis is voorzien van alle essentiële voorzieningen en hier houdt het dan ook meestal op. Besluiten om samen wat extra spullen te kopen voor de woonkamer kan er voor zorgen dat dit een gezellige ruimte wordt om samen te komen. Door bijvoorbeeld een mooie grote televisie te kopen en er een apparaat om Netflix te streamen op aan te sluiten kun je filmavonden houden. Zijn jullie niet zulke filmkijkers dan kun je ook een spelcomputer kopen met een aantal leuke groepsspellen om te zorgen dat de woonkamer een gezellige ruimte is om samen te komen. Natuurlijk kun je ook beide doen.

Gezellig maken​

Heb je geluk dan vindt je een huis met je vrienden en heb je al gelijk een connectie met je huisgenoten. Meestal zal het echter zo uitkomen dat je met nieuwe mensen gaat wonen. Het kan zo zijn dat je jaren gaat samenwonen met deze mensen daarom is het goed om elkaar te leren kennen en begrijpen. Spreek bijvoorbeeld af om eenmaal per week met zijn allen samen te eten. Hierboven hadden we ook al tips gegeven om je gezamenlijke ruimte gezelliger te maken. Wanneer een woonkamer gezellig is en de mogelijkheid heeft om samen dingen te doen zul je hier ook sneller samenkomen en elkaar beter leren kennen. 

Daarnaast kun je ook activiteiten ondernemen met je huisgenoten buitenhuis. Samen uitgaan, gezellig een terrasje pakken of een dagje weg zorgt er voor dat je elkaar ook weer in een nieuw licht ziet. Hierdoor leer je mensen echt kennen en maak je vriendschappen voor het leven.

Houd rekening met elkaar​

Je bent op elkaar aangewezen de komende jaren en er zullen irritaties komen. Zorg dat je elkaar de ruimte geeft wanneer een persoon dat nodig heeft. Zit je huisgenoot te stressen? Help ze dan en biedt aan om voor ze te koken of neem hun schoonmaak taak over voor die week. Ze zullen dit waarderen en zullen dan ook jou beter begrijpen en willen helpen wanneer je in een stressvolle periode komt met je studie. 

Het belangrijkste om irritaties snel af te handelen om goed te blijven communiceren en dat je rekening houdt met elkaar. Ergernissen en ruzies ontstaan vaak door een opstapeling van kleine irritaties dus zorg dat je zaken op tijd uitspreekt voordat ze opblazen in een groter probleem dan het hoeft te zijn. Wanneer je de goede en de slechte tijden met elkaar kan delen zal je band met je huisgenoten alleen maar beter worden.

Geen ruzie over geld

Een grote oorzaak van problemen blijft altijd geld. Zorg dat je niet de persoon bent die altijd te laat is met betalen of die geen leuke activiteiten wilt doen omdat je geld op is. Dit kun je doen door maximaal te lenen, maar als dit al je inkomsten zijn dan zal ook dit snel op zijn. Recruit a Student is een studenten uitzendbureau die jou een bijbaan op maat kan bieden. Wij hebben flexibele (bij)banen waar je aan de slag kan naast je studie, maar ook veel losse klussen waar je per klus kan beslissen of je wel of niet aan de slag wilt. 

Schrijf je nu in en kijk direct welke vacatures er open staan in jouw stad. Daarnaast wordt je vanaf dat moment op de hoogte gehouden van alle nieuwe (bij)banen en klussen die voorbij komen. Neem contact op met de vestiging waar de vacature uit staat en solliciteer direct!

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.