On your own: Voor jezelf leren koken

Publicatiedatum 16 september 2022
Wijzigingsdatum 29 december 2022

In de tweede blog in onze serie “On your own” behandelen we voor jezelf leren koken. Een groot deel van studenten die op zichzelf gaan wonen is gewend dat zijn ouders zorgen dat ze kunnen aanschuiven. Als student is dit nu aan jou. In deze blog geven we tips om voor jezelf te leren koken!

Begin met de basics​

Koken is een skill die ja zal moeten leren en ontwikkelen. Begin met simpele gerechten en ga langzaam meer uitdagende gerechten koken. Voorbeelden van vier zeer simpele gerechten waarmee je jouw culinaire avontuur kan beginnen zijn:

Pasta

Pasta is niet veel meer dan deeg koken in een pan kokend water. Zet een pan water op tot hij vrij heftig gaat bubbelen oftewel het water kook. Nu laat je de pasta in het water zakken. De verpakking van de pasta heeft altijd instructies hoe lang je de pasta moet koken. Voeg vervolgens pastasaus toe en een Italiaans groentepakket en je hebt een maaltijd gecreëerd. Pasta is zeer veelzijdig en kan met zo goed als elk soort vlees of vleesvervanger gegeten worden dus kies zelf je favoriet om bij de pasta te serveren.

Tips: Heb je teveel pasta gekookt? Pasta is een gerecht dat je ook prima koud kan eten dus eet de pasta die overblijft de volgende dag als lunch.

Taco’s

Taco's is een tweede zeer gemakkelijk gerecht om te koken. Het is je favoriete vlees en groente mix in een taco schelp of tortilla. Een originele taco wordt gemaakt in een zachte tortilla, maar de hard schelpen die je in de supermarkt kan kopen werken prima en zijn makkelijker te vullen en rechtop te houden in je ovenschaal.

Tips: Koop een pot met Mexicaanse salsa en voeg een lepeltje salsa toe in je tacoschelp voordat je hem vult met de vlees en groente mix. Bestrooi je taco’s met je favoriete geraspte kaas en steek ze vervolgens nog terug in de oven nadat je ze hebt gevuld voor extra smaak en een krokant laagje.

Broodje hamburger

Een broodje hamburger kun je zo gek maken als je wilt. Begin met een simpele cheeseburger en maak hem vervolgens uitgebreider en lekkerder naar jouw smaak. Een simpele cheeseburger heeft een broodje, een burger en een plak kaas.

Ieders perfecte burger is uniek. Jij kan jouw burger helemaal maken naar wat jij lekker vindt door er verschillende toevoegingen aan te doen. Een aantal toevoegingen die je kunt doen aan je burger om hem te meer smaken te geven zijn: bacon, salade, tomatenschijven, augurken, gebakken uitjes en een eierdooier. Ga experimenteren met wat je lekker vindt en creëer je eigen burger.

Tips: Wil je graag een burger die nog roze van binnen is maar lekker bruin gebakken van buiten? Bak de burger in een goed warme pan. De buitenkant bakt hierin gaar voordat de hitte de binnenkant van de burger kan bereiken. Doe het tegenovergestelde dus een niet te warme pan als je een burger wilt die volledig gaar is van binnen zonder de buitenkant te verbranden.

Pizza

Na een lange dag hebben we allemaal wel eens de neiging om een diepvriespizza in de oven te doen. Hier is ook zeker niks mis mee, maar je eigen pizza maken is erg simpel en kost je niet eens veel meer tijd. De meeste supermarkten verkopen verse bodems met saus die een perfecte basis zijn voor je pizza. Vervolgens kies je zelf welke toppings en kaas je lekker vindt. Volg de instructies op de verpakking van je bodem voor baktijd, maar houd je pizza altijd in de gaten. Een oven in een studentenhuis is niet altijd meer in top conditie dus is nogal al eens warmer of minder warm dan hij zal aangeven. Zet je timer altijd een paar minuten korter dan de aangegeven baktijd zodat je geen zwarte pizza hebt.

Tips: Net als een hamburger kun je een pizza helemaal naar jouw smaak maken. Voeg lekker vleeswaren, kazen of groentes toe die jij lekker vindt. Het debat of ananas op pizza hoort verdeeld veel mensen, maar wat geef je er om? Vind je ananas lekker op je pizza doe het dan lekker. 

Maaltijdpakketten ​

Je kunt veel variëren in de 4 bovenstaande recepten, maar je zult ook wel een iets nieuws willen ontdekken. Maaltijdpakketten zijn hier ideaal voor. Deze verpakkingen vind je bij elke supermarkt. Ze hebben alle noodzakelijke ingrediënten in de doos of aangegeven op de verpakking met duidelijke instructies. Deze pakketten zijn ideaal om te ontdekken welke keukens je lekker vindt. Ontdek welke gerechten jouw smaak zijn zodat je weet waar je op kan bouwen.

Youtube

Wil je meer variatie leren koken, maar ben je geen fan van geschreven recepten? Dan is Youtube een geweldige plek om je kook skills te verbeteren. Het heeft alles van de simpelste basics tot de meest gecompliceerde michelinsterren gerechten. Het maakt niet uit wat je wil leren koken er staat ergens op Youtube een video met instructies. Een aantal kookkanalen die wij aanraden om leuke nieuwe recepten te leren zijn:

Sortedfood

Een groep vrienden bestaand uit 2 chefs en 3 hobbykoks die al jaren video's maken op Youtube. Doordat het team bestaat uit een mix van traditioneel getrainde chefs en hobbykoks zijn er recepten op elk niveau. Zo kan je het jezelf elke keer een stapje moeilijker maken. De video’s zijn ook erg gefocust op entertainment en leren je dan ook op een leuke manier nieuwe kooktechnieken en recepten.

Binging with Babish

Babish is bekend geworden door het maken van recepten uit bekende films en series. Deze recepten zijn leuke uitdagingen wanneer je voor vrienden en familie gaat koken. Voor een kok die zijn culinaire kennis wil verbreden raden wij je zijn serie Basics with Babish aan. In deze serie behandelt hij wereldberoemde recepten van simpel tot zeer gecompliceerd en laat hij je stapgewijs zien hoe je ze maakt.

Bon Appétit

Bon Appétit was al jaren een culinaire tijdschrift voordat Youtube bestond. Zij hebben een meer traditionele aanpak in vergelijking met de eerder genoemde kanalen. Het kanaal is dan ook perfect om de volgende stap te nemen op je culinaire zoektocht.

Dit is maar een kleine greep uit de honderden als het niet duizenden kookkanalen zijn die je op Youtube kunt vinden. Ga daarom ook zeker zelf op onderzoek uit en ontdek welke kanalen jij leuk vindt en welke chef zijn instructies werken voor jou!

Geld verdienen voor je culinaire avonturen

Koken hoeft niet duur te zijn, maar zodra je meer gekke recepten gaat proberen kunnen de kosten snel stijgen. Elke maand wat extra geld op je rekening is dan wel erg lekker. Recruit a Student biedt jou werk dat perfect te combineren is met je studie. Van flexibele bijbanen die met je meedenken tot losse klussen waarvoor je aanmeld wanneer jij tijd hebt.

Schrijf je nu in en kijk direct welke vacatures er open staan in jouw stad. Daarnaast wordt je vanaf dat moment op de hoogte gehouden van alle nieuwe (bij)banen en klussen die voorbij komen. Neem contact op met de vestiging waar de vacature uit staat en solliciteer direct!

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.