Studenten dilemma: op kamers of thuis blijven wonen?

Publicatiedatum 13 september 2022
Wijzigingsdatum 29 december 2022

De keuze of je thuis blijft wonen of dat je op kamers gaat wonen kan heel moeilijk zijn. Over deze keuze moet goed nagedacht worden en wij helpen jou daarbij door van een aantal dilemma’s de voor- en nadelen op een rijtje te zetten.

​Dilemma 1: Reistijd

De meest voorkomende reden voor studenten om op kamers te gaan wonen is de reistijd. Veel studies worden maar op een aantal hogescholen of universiteiten in Nederland aangeboden waardoor je te maken krijgt met een lange reistijd wanneer je thuis blijft wonen. Je studie zal al veel van jouw tijd in beslag nemen en wanneer je hier ook de reistijd bij optelt, houd je nog minder vrije tijd over. Aan de andere kant is het ook zo dat je de reistijd die je hebt wanneer je thuis blijft wonen, goed kunt besteden. Veel studenten zorgen er voor dat zij hun reistijd besteden aan het maken van huiswerk of aan het leren voor tentamens.

Dilemma 2: Kosten

Een belangrijk punt om goed over na te denken; de kosten. Op jezelf wonen in een studentenkamer is relatief duur. Je betaalt veel geld voor vaak een kleine ruimte. Buiten de huur om heb je natuurlijk nog meer kosten. Je moet boodschappen voor jezelf doen, verzekeringen afsluiten, gas, water en licht betalen en ga zo nog maar even door. Gemiddeld betalen studenten €366,- per maand aan de kale huur. Overige vaste lasten als leuke stapavonden en bovengenoemde kosten kun je hier bij optellen en dan komen we uit op een gemiddelde van €953,- wat studenten per maand kwijt zijn aan het op zichzelf wonen. Erg prijzig, zeker nu veel studenten buiten het leenstelsel vallen en al bij DUO moeten bij lenen om hun studie te bekostigen.

Wanneer je thuis woont, zal je hoogstwaarschijnlijk weinig tot geen kosten hebben. Wil je ondanks de hoge kosten toch graag op jezelf gaan wonen? Kies dan voor een passende studenten bijbaan. Hierdoor kun je de kosten wat dekken en een bijbaan is prima te combineren met je studie!

Dilemma 3: Het studentenleven

In de plaatsen waar de hogescholen en universiteiten gevestigd zijn, is vaak een bruisend studentenleven. Er zijn studentenverenigingen, veel kroegen en andere faciliteiten die voor studenten handig en leuk zijn. Veel studenten kiezen er ook voor om zich aan te sluiten bij een studentenvereniging zodra zij op kamers gaan wonen. Voornamelijk wanneer je net in een andere stad bent gaan wonen, kan het wat eenzaam zijn. Door je aan te sluiten bij een studentenvereniging begin je direct een nieuw sociaal leven op te bouwen. De feestjes, borrels en alle andere festiviteiten die hier bij horen, zorgen voor een onvergetelijke studententijd.

Ook wanneer je thuis woont kun je genieten van het studenten leven, alleen is dit vaak wat lastiger. Iedere keer met de nachttrein om 3 uur naar huis en ‘s ochtends weer vroeg opstaan om naar school te reizen is toch wat minder gemakkelijk dan na een stapavond je bed inrollen en 5 minuten voor je ochtendcollege op te staan. :)

​Dilemma 4: Vrijheid en zelfstandigheid

Op kamers wonen brengt veel vrijheid en zelfstandigheid met zich mee. Zelf bepalen wat je doet en wanneer je dat doet. Voor je eigen eten zorgen, leven in je eigen rommel tot je het zelf te smerig vindt en netflixen in bed tot er geen serie meer over is.. en dat alles zonder gezeur van je ouders. In het begin zal je hier aan moeten wennen. Het brengt veel verantwoordelijkheid met zich mee en hier zal je zelf een routine in moeten vinden.

Want het is niet alleen lang leven de vrijheid, alles wat je ouders normaal gesproken voor je regelde, MOET je nu zelf doen. Zelf uitzoeken welke abonnementen het voordeligst zijn en welke verzekeringen het beste bij jouw situatie passen. Veel verantwoordelijkheid dus waar je rekening mee moet houden als je de keuze maakt tussen op kamers wonen of thuis blijven wonen.

Zoals je kunt lezen, is het niet zomaar wat om op kamer te gaan wonen. Zet daarom de voor- en nadelen ook voor jezelf op een rijtje. Neem dit door met je ouders en eventueel met een vriend of vriendin die al op kamers woont, zodat je ook van een “ervaringsdeskundige” kunt horen hoe het is om op jezelf te wonen. Wellicht hebben zij nog belangrijke overwegingen waar jijzelf nog niet aan gedacht had!

Of je er nou voor kiest om op kamer te gaan wonen of om bij je ouders te blijven, een leuke studenten (bij)baan die goed te combineren is met je studie, is altijd handig. Studenten uitzendbureau Recruit a Student heeft de leukste vacatures en vindt voor jou de bijbaan die bij je past. Schrijf je hier in om altijd op de hoogte te blijven van de nieuwste vacatures.

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.