Tips voor het inrichten van je studentenkamer

Publicatiedatum 16 september 2022
Wijzigingsdatum 29 december 2022

Ga je op kamers wonen voor je studie en weet je niet goed hoe je jouw studentenkamer in moet richten? Wij hebben een stappenplan voor je gemaakt!

Het nieuwe schooljaar staat weer voor de deur. Wellicht begin je dit jaar aan een studie in een andere stad en ga je op kamers. De ruimte die je tot jouw beschikking hebt is vaak klein en jouw budget om te besteden is waarschijnlijk ook niet groot. In deze blog geven wij je een stappenplan en tips voor het inrichten van je studentenkamer zodat je een fijne plek kunt creëren om te wonen tijdens je studie.

Stap 1: Maak jouw kamer visueel met een plattegrond

Om er zeker van te zijn dat alles wat je nodig hebt in jouw studentenkamer past, is het verstandig om een plattegrond te maken. Meet alle muren, hoogten en hoeken op en teken een eenvoudige plattegrond. Dit hoeft niet uitgebreid en ingewikkeld, met een potlood en liniaal kom je al een heel eind.

Stap 2: Richt de plattegrond in

Voordat je daadwerkelijk meubels gaat indelen op de plattegrond is het belangrijk dat je bepaalt welke meubels echt noodzakelijk zijn. Denk hierbij aan een bed, bank, bureau en een kast. Teken deze meubels op schaal op een ander papier en knip deze uit. Vervolgens kun je de meubels gemakkelijk verplaatsen op de plattegrond totdat je de perfecte indeling hebt.

Stap 3: Maak een 'boodschappenlijstje'

Nu je een overzicht gemaakt hebt van welke meubels je echt nodig hebt, is het tijd om een lijstje te maken waarmee je kunt gaan winkelen. Schrijf achter ieder meubelstuk ook de afmetingen zodat je goed voorbereid op pad gaat en je geen miskopen doet. Zet op dit lijstje ook de spullen die niet noodzakelijk zijn, zoals bijvoorbeeld een spiegel. Zo voorkom je dat je 10 keer op en neer moet rijden naar Ikea omdat je iets vergeten bent.
Tip: schrijf achter ieder meubelstuk een cijfer (met bijvoorbeeld een 0 voor het minst belangrijk en een 5 voor erg belangrijk). Wanneer je een klein budget hebt, heb je op deze manier een overzicht voor jezelf welke meubels je als eerst aan moet schaffen en welke je later nog kunt kopen.

Stap 4: Budget opstellen

De voorbereiding is bijna klaar maar het belangrijkste moet misschien wel nog gebeuren. Namelijk het budget voor de inrichting vaststellen. Stel daarom een begroting op en aan de hand hiervan kun je een budget vaststellen.
Maak een overzicht van jouw lasten en inkomsten. Misschien willen je ouders wel een bijdrage doen aan de inrichting of heeft een familielid nog wel meubels staan die je mag gebruiken. Zoek dit uit voordat je gaat shoppen om zo kosten te besparen.

Tip: bekijk je huidige slaapkamer eens grondig. Wat kun je meenemen naar je nieuwe kamer? Denk hierbij ook aan de kleinere dingen zoals fotolijstjes of bijvoorbeeld je gordijnen. Dit scheelt uiteindelijk een hoop geld!

Stap 5: Shoppen

Tijd om te shoppen! Wij raden je aan om eerst te kijken of je tweedehands meubels kunt bemachtigen. Check hiervoor bijvoorbeeld speciale Facebookgroepen of ga naar de plaatselijke kringloopwinkel. Hier kun je meubels kopen voor een klein prijsje. Voor basic artikelen slaag je ook goed bij bijvoorbeeld Ikea of Jysk. Ook is het verstandig om multifunctionele meubels aan te schaffen zoals een bed met lades eronder. Zo heb je meteen extra opbergruimte!
Tip: zie je meubels die niet helemaal jouw smaak zijn, maar die je wel voordelig op de kop kunt tikken? Met een likje verf of een opknapbeurt tover je ze zo om tot een pronkstuk. Koop materialen voor de make-over goedkoop bij bijvoorbeeld Action.

Stap 6: Maak van je studentenkamer een thuis

Nu je alle benodigdheden hebt aangeschaft, is het tijd om jouw kale studentenkamer om te toveren naar een fijne plek om te wonen. Plaats gezellige sfeerverlichting, hang foto’s op van je vrienden en familie en steek wat kaarsjes aan. Je zult merken dat je je meteen meer thuis voelt in deze nieuwe omgeving.

Ga je studeren in een nieuwe stad? En zoek je nog een bijbaan die perfect bij jouw wensen en jouw studie past? Of waarmee je jouw budget wat op kan schroeven? Studenten uitzendbureau Recruit a Student heeft de leukste vacatures in alle studentensteden. Schrijf jezelf hier in zodat je altijd als eerste op de hoogte bent van de nieuwste vacatures.

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.