Vier het Oktoberfest

Publicatiedatum 4 oktober 2023
Wijzigingsdatum 8 december 2023

Bier en lederhosen, de typische kenmerken van het Oktoberfest. Maar waar komt het precies vandaan en wat houdt het in? Wij vertellen je er alles over! 

Wat misschien tot een grote verbazing zal klinken is dat het Oktoberfest eigenlijk al in september wordt gevierd. Het grote bekende feest werd naar voren geschoven in het jaar zodat mensen nog konden genieten van het weer. Het Oktoberfest begint op 16 september en duurt 16 dagen, het eindigt op 3 oktober. 

Wat is het Oktoberfest?

Het bekende Oktoberfest is een wereldwijd grootste en origineelste bierfestival dat elk jaar wordt georganiseerd op het beursterrein Theresienwiese in München. Elk jaar trekt dit festival miljoenen bezoekers met hun enorme carnavalsparades, traditionele bands en Beierse brouwsels. Tot op de late uren dans je daar op de tafels met je prachtige traditionele Duitse outfits met de leukste feestgangers. 

Hoe is Oktoberfest ontstaan?

De geschiedenis van het Oktoberfest begint al eeuwen geleden in 1800. Het Oktoberfest is ontstaan doordat de Beierse kroonprins Ludwig I ging trouwen met prinses Theresia van Saksen-Hildburghausen op 12 oktober in 1810. Net zoals elke koninklijke familie was heel de regio uitgenodigd om hun trouwerij te bewonderen, nu wordt het Oktoberfest georganiseerd op dezelfde plek waar hun grote feest werd gevierd, Theresienwiese in München. 

Tot jaren daarna werden er grote feesten en paardenraces georganiseerd, wat uiteindelijk leidde naar het Oktoberfest.   

Nu is het Oktoberfest geëvolueerd naar een frivool feest vol met grote glazen bier en muziek. 

De tradities oktoberfest

Het populaire feest heeft vele tradities waarmee het zich kenmerkt. Sinds jaren wordt het feest op een traditionele manier geopend; Op de eerste dag van het feest wordt er om 12 uur een saluut met 12 kanonschoten afgevuurd. Daarna wordt het eerste speciale biertje getapt door de burgemeester van München. Dit biertje bevat 2% meer alcohol dan normaal bier. Ook wordt er voordat het feest begint een kleurrijke parade gehouden door de stad en je kan genieten van braadworst, liters bier en mega veel kermisattracties. 

Daarnaast is er een bepaalde kledingdracht wat wordt gehanteerd, het wordt ook wel “tracht” genoemd. Het is zeker niet verplicht maar het is zeker leuk om het te dragen om ook in Oktoberfest sfeer te komen. Voor mannen is het de bedoeling dat ze lederhosen dragen, leren shorts met bruine bretels en een overhemd. Voor de vrouwen is het traditionele kostuum een dirndl jurk in de alpen boerenstijl met een blouse en een schort. 

Sommige mensen investeren hier veel geld in, maar je kan het zo duur en goedkoop maken als je wil. 

Oktoberfest wereldwijd

Naast het originele Oktoberfest in München, worden er wereldwijd Oktoberfesten georganiseerd om dit te vieren, zelfs Brazilië en China doen mee! Zelfs in Nederland zijn er rond begin oktober veel Oktoberfesten die worden georganiseerd voor studenten waar je naar toe kan. 

Mocht jij nog geld willen verdienen om al deze mega leuke feesten te betalen? Meld je aan bij Recruit a Student, bekijk onze vacatures op onze website. Vindt jouw favoriete vacature en schrijf je gelijk in! Wie weet heb jij morgen al je leukste bijbaan gevonden.

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.