Voor- en nadelen van een studentenvereniging

Publicatiedatum 9 september 2022
Wijzigingsdatum 29 december 2022

Wanneer studenten een HBO of universitaire opleiding gaan doen, sluiten velen van hen zich aan bij een studentenvereniging. Maar waarom zou je je bij een studentenvereniging aansluiten?

Voordelen van een studentenvereniging

Je gaat een leuke en gezellige tijd tegemoet

Wanneer je bent aangesloten bij een studentenvereniging zijn er veel uitjes en reisjes waar je aan kunt deelnemen. Ook worden er veel evenementen georganiseerd.

Je maakt snel nieuwe vrienden

Doordat je nu bij een ‘groep’ hoort, trek je veel met elkaar op. Door alle uitjes en evenementen ontstaan er al snel hechte vriendschappen met andere leden van de studentenvereniging.

Je bouwt een netwerk op

Buiten de vriendschappen die je uit de studentenvereniging kan halen, heb je natuurlijk ook een hoop kennissen. Op alle evenementen wordt er veel met elkaar gepraat en zolang je tot dezelfde groep behoort zijn mensen bereid meer voor je te doen. Je hebt dus een goed netwerk doordat je bij een studentenvereniging hoort. Van dit netwerk kan je later ook altijd nog gebruik maken.

Je vindt snel een kamer en/of bijbaan

Voornamelijk doordat je bij de studentenvereniging hoort, en dus van dit netwerk gebruik kunt maken, zal je snel via de studentenvereniging aan een kamer of bijbaan komen. Vaak kent iemand uit je studentenvereniging wel iemand die nog een kamergenoot of collega/personeel zoekt. Ook zijn er soms kamers die bewust alleen voor leden van een studentenvereniging beschikbaar zijn.

Je doet ervaring op

Vaak kan je een hoop ervaring opdoen als je deelneemt aan commissies of wanneer je in een bestuursfunctie treedt. Dit is ook zeker ervaring die je een streepje voor kan geven wanneer je gaat solliciteren. Dit staat dus ook nog eens goed op je cv.

Nadelen van een studentenvereniging

Ontgroening

Wanneer je lid wilt worden van een studentenvereniging moet je eerst deelnemen aan een ontgroening. Bij de ene vereniging is deze heftiger dan bij de andere, maar het is vaak geen pretje. Ontgroeningen hebben de laatste jaren veel negatieve media aandacht gekregen waardoor ze een een stuk minder extreem geworden zijn.

Het gaat je een hoop geld kosten

Er zijn een hoop verplichte activiteiten waar betaald voor moet worden. Te vaak wegblijven wordt je niet in dank afgenomen. Daarnaast wordt er vaak ook nog verwacht van de nieuwkomers dat zij betalen voor de ouderejaars. Deelnemen aan een studentenvereniging is daardoor zeker in de eerste jaren erg duur.

Het kost je ook veel tijd

Naast het feit dat deze activiteiten je een hoop geld zullen gaan kosten, kosten ze je natuurlijk ook een hoop tijd. Je trekt veel met elkaar op en je kan niet te vaak weg blijven. Wanneer je deelneemt aan commissies of in een bestuursfunctie zit, zal je nog meer energie en tijd aan de studentenvereniging kwijt zijn.

Het gaat ten koste van je studie

Dit is wel een logisch gevolg, aangezien je zoveel tijd kwijt bent aan de studentenvereniging en het stappen zal er te minder tijd voor je studie overblijven. De meeste leden van een studentenvereniging doen langer over hun studie dan de bedoeling was.

Imago

Studentenverenigingen hebben een bepaald imago dat positief voor je kan zijn, maar ook negatief. Sommige mensen hebben vooroordelen over leden van studentenverenigingen en zullen daarom niet-leden voortrekken bij een sollicitatie. Daartegenover staat dat mensen ook positieve vooroordelen hebben over studentenrekeningen. Afhankelijk van het bedrijf en de sector waar jij later aan de slag wil kan het imago van een studentenvereniging positief of negatief voor jou zijn.

Ben jij student en op zoek naar een leuke bijbaan? Recruit a Student heeft de leukste vacatures en vindt voor jou de bijbaan die bij je past!

 

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.