Waarom moet ik stemmen als student?

Publicatiedatum 9 september 2022
Wijzigingsdatum 29 december 2022

Een derde van de jongeren heeft er tijdens de vorige verkiezingen. Maar waarom stemmen zoveel jongeren niet en waarom is het wel belangrijk dat zij stemmen? In deze blog leggen we het uit!

Omdat één derde van de jongeren er bij de vorige verkiezing voor heeft gekozen om niet te gaan stemmen, zijn er dit keer verschillende initiatieven gestart om jongeren aan het stemmen te krijgen. Eén van de bekendste initiatieven is ‘de Stembus’ van onder andere BNN-presentator Tim Hofman. ‘De stembus’ zal langs verschillende scholen rijden, om studenten te helpen bij hun stemkeuze. Op deze manier proberen zij het stemrecht van jongeren onder de aandacht te brengen en ervoor te zorgen dat meer jongeren gaan stemmen. Maar waarom gaan veel jongeren niet stemmen? En waarom is het belangrijk dat zij wel gaan stemmen?

Waarom gaan veel jongeren niet stemmen?

Veel studenten zitten in een fase in hun leven waarin zij niet bezig zijn met politiek. Zij zijn met totaal andere dingen bezig, zoals natuurlijk studeren, maar ook met het opbouwen van een eigen leven. Doordat studenten druk zijn met andere zaken, ligt hun interesse vaak niet bij politiek. Hierdoor zullen zij zich minder snel verdiepen in de standpunten van de verschillende partijen. Om deze reden weten jongeren vaak niet waar ze op moeten stemmen. Hiernaast denken veel studenten dat het geen zin heeft om te stemmen.

​Heeft het zin om te gaan stemmen?

Eén stem kan natuurlijk niet veel verschil maken, maar wat nou als iedereen zo denkt? Als we het afgelopen jaar iets hebben geleerd, dan is het wel dat de peilingen geen zekerheid bieden. De uitslag van de Brexit was onverwachts, en dat Trump de president van Amerika zou worden, zagen we ook niet aankomen. Een reden hiervoor is dat er vanuit werd gegaan dat een bepaalde groep massaal zou gaan stemmen. Dit is echter niet gebeurd, waardoor deze uitslagen anders waren dan verwacht. Wanneer jij dus wil dat een bepaalde partij de meeste zetels binnenhaalt, is het van belang dat je gaat stemmen. Oók wanneer die partij in de peilingen ver bovenaan staat, want iedere stem telt.

​Waarom is het belangrijk dat studenten stemmen?

Als student heb jij waarschijnlijk genoeg middelen om je goed te kunnen verdiepen in de verschillende partijen. Wanneer jij je hier goed in hebt verdiept, zou jij een goede keuze kunnen maken over waarop jij wilt stemmen. Omdat je als student een goede stem uit kan brengen, is het verstandig om die stem ook echt te gebruiken. De verkiezingen gaan namelijk over de toekomst van Nederland, en daar met je het als student waarschijnlijk nog lang mee doen. Dit jaar mogen 850.000 jongeren voor het eerst gaan stemmen. Samen met alle andere jongeren die al eerder hebben mogen stemmen, maakt dit een hele grote groep. Deze generatie heeft dus een groot deel van de macht in handen.

​Hoe pak je het aan?

Er zijn veel verschillende partijen, met nog veel meer verschillende standpunten. Het is dus heel begrijpelijk dat je misschien nog niet weet op wie je moet stemmen. Als je toch wil gaan stemmen is het slim om je toch in de verschillende partijen te gaan verdiepen. Bekijk de websites van de verschillende partijen en neem hun punten eens door. Daarnaast kan je ook kieswijzers doen. Er zijn verschillende kieswijzers die je kunnen helpen bij jouw keuze.

Op televisie zijn er ook verschillende programma’s die aandacht besteden aan de komende verkiezingen. Zo zijn er bijvoorbeeld debatten te zien, waarbij de verschillende meningen goed uitgelicht worden. Wanneer je dit soort programma’s volgt, zal dit ook helpen bij je stemkeuze. Of praat er eens over met je vrienden, studiegenoten of collega’s.

Als je uiteindelijk voor jezelf een goede keuze hebt kunnen maken, is het belangrijk dat je ook echt gaat stemmen. Je stem uitbrengen kost maar weinig moeite en het gaat over jouw leven binnen Nederland! Realiseer je hierbij dat wanneer je niet gaat stemmen, je de beslissingen aan anderen overlaat.

Ben je op zoek naar een leuke studenten (bij)baan? Studenten uitzendbureau Recruit a Student heeft de leukste vacatures en vindt voor jou de bijbaan die bij je past! Bekijk onze vacatures of schrijf jezelf in.

 

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.