Wat is een ontgroening

Publicatiedatum 20 december 2022
Wijzigingsdatum 2 januari 2023

Wil je graag bij deel uitmaken van een studentenvereniging? Dan moet je eerst door een ontgroening heen. In deze blog leggen we je uit wat het precies inhoudt.

Wat is een studentenvereniging?

Een studentenvereniging is een grote groep studenten van verschillende studies die samenkomen om allerlei activiteiten te doen, waaronder uitgaan en borrelen.

Studentenverenigingen zitten bijna wel in elke stad, dus je kan overal terecht.

Veel mensen worden lid van een studentenvereniging om nieuwe mensen te leren kennen. Veel studenten verhuizen naar een andere stad voor hun studie en kennen niemand. Dit is dan een goede manier om snel nieuwe vrienden te maken.

Wat is een ontgroening?

Om lid te worden van een studentenvereniging is het verplicht om een ontgroening te doen. Een ontgroening is al een oud principe om de groep naar elkaar toe te trekken. Er ontstaat een betere groepsband als je het met elkaar moeilijk hebt, en tijdens een ontgroening is het de bedoeling dat er een ‘ wij-gevoel ‘  ontstaat.

De traditie van een ontgroening gaat al jaren terug. In de achttiende eeuw was er voor het eerst sprake van ontgroening van nieuwkomers.

De oudere leerlingen voelden zich beter en superieur dan de eerste jaar studenten en gingen ze treiteren vanuit clubjes die ook wel de senaat werden genoemd.

Niet elke studentenvereniging heeft een ontgroening. De ene vereniging doet introductieweek of weekend, maar dat zijn dan gewoon leuke en gezellige dagen om elkaar beter te leren kennen. Maar er zijn wel heel veel studentenverenigingen die het wel doen, check van te voren voordat je je aanmeldt.

Wat moet je doen tijdens een ontgroening?

Een ontgroening duurt vaak rond de 3 dagen tot een paar weken, het verschilt heel erg per vereniging. Tijdens een ontgroening wordt er tegen je geschreeuwd, je moet grenzen verleggen, je bent vies en je moet ook vieze dingen eten. Daarnaast mag je niet douchen, je moet liedjes zingen, je slaapt amper en je moet de termen en geschiedenis weten van de studentenvereniging.

De ontgroeningscommissie probeert je voor schut te zetten en uit te lachen. Over het algemeen bestaat het uit beproevingen van plagen en vernedering.

Nadat je deze ontgroening hebt doorstaan kan je worden ingewijd. Het verschilt per studentenvereniging hoe heftig de ontgroening is en wat de regels zijn.

Zoek je nog een leuke en flexibele bijbaan tijdens je studie? Solliciteer dan bij Recruit a student, bekijk al onze vacatures op onze website. Meld je aan via de website en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op! En voor je het weet vind je favoriete bijbaan!

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.