Wat te doen in je tussenjaar?

Publicatiedatum 13 september 2022
Wijzigingsdatum 10 januari 2023

Ben jij bijna klaar met de middelbare school en weet je nog niet welke vervolgstudie je wilt gaan doen? Dan heb je misschien al nagedacht over het nemen van een tussenjaar, maar wat ga je eigenlijk doen in je tussenjaar? In deze blog bekijken wij reden die je kan hebben om een tussenjaar te nemen.

Je weet nog niet welke studie of studierichting je wilt gaan doen​

Een studiekeuze is erg lastig. De meeste aankomende studenten zijn tussen de 16 en 20 jaar oud en weten eigenlijk nog helemaal niet wat ze willen met de rest van hun leven. Je komt nu toch voor de keuze voor een vervolgopleiding en zoals ze zeggen de keuze is reuze. Als we alleen al naar hbo opleidingen kijken zijn er al honderden verschillende studies om uit te kiezen. Zodra je weet wat jij wil studeren is je keuze vaak ook nog niet klaar. Neem bijvoorbeeld de opleiding Commerciële economie. Deze opleiding wordt op 24 verschillende hogescholen in Nederland gegeven. Je zal dus vervolgens ook nog een keuze moeten gaan maken waar je de opleiding wilt gaan volgen.

Kies je ervoor om jouw vervolgstudie uit te stellen, omdat je geen keuze kunt maken? Dan is het wel slim om je in te schrijven voor proefdagen, meeloopdagen of cursussen tijdens dit tussenjaar. Je hebt genoeg tijd en mogelijkheden om jouw interesses te ontdekken en jezelf te oriënteren. Hieronder een aantal mogelijkheden die je hiervoor ook kan ondernemen.

Je wilt meer van de wereld zien en gaat reizen

Je hebt net minstens vijf of zes jaar in de schoolbanken gezeten en wilt graag meer van de wereld zien voordat je weer gaat studeren. In dit geval is reizen misschien iets voor jou. Er zijn meerdere manieren hoe je dit kan aanpakken, bijvoorbeeld door:

Reizen

Meer van de wereld zien is altijd goed voor je algemene ontwikkeling. Aangezien reizen veel geld kost zal je dit moeten gaan verdienen. Je kan er voor kiezen om te gaan werken tijdens je reis. Voornamelijk in Australië, Zuid-Amerika, Noord-Amerika, Indonesië en de eilanden in de Indische oceaan wordt dit veel gedaan. Het idee hiervan is dat je een aantal dagen in de week werkt in de regio en de andere dagen de omgeving verkend. Wanneer je er aan toe bent om door te reizen, kies je een nieuwe bestemming en zoek je daar een nieuw baantje.
Waar je ook voor kan kiezen is in Nederland werken tot je genoeg gespaard hebt en dan pas op reis gaan. Dit geld kun je sparen met een leuke bijbaan. Op die manier heb je meer ruimte om je reis te plannen. Voor mensen die graag van tevoren hun reis gepland hebben is dit een betere optie.

Vrijwilligerswerk

Wil je graag iets doen voor mensen die minder welgesteld zijn? Dan is vrijwilligerswerk misschien meer iets voor jou. Er zijn diverse projecten waar ze vrijwilligers voor nodig hebben. Dit kan in Nederland zijn, maar ook hiervoor kan je gaan reizen. Een aantal vromen van vrijwilligerswerk vindt je hieronder.

Sportprojecten

​Werk je graag met kinderen en ben je ook nog eens erg sportief? Dan is een sport project het perfecte vrijwilligerswerk voor jou. Bij deze projecten organiseer je leuke sportieve activiteiten om de kinderen afleiding te bieden.

Onderwijsprojecten​

Onderwijs is in veel landen ver achtergesteld. Zelfs als jij geen opleiding hebt gedaan tot leraar kan jij de kinderen hier helpen. Door jouw kennis door te geven kan je de kinderen helpen om hun eigen toekomst te bouwen.

Gezondheidszorgprojecten​

Ben jij van plan om de zorg in te gaan? Dan is helpen bij een gezondheidszorgproject de perfecte voorbereiding. Je zal hier ontzettend veel ervaring kunnen opdoen door mee te kijken bij de lokale artsen. Aangezien medisch personeel vaak schaars is in deze landen zal jij ook veel sneller verantwoordelijkheden krijgen. Veel meer dan je hier in Nederland zal krijgen zonder ervaring of opleiding.

Bouw/wederopbouw projecten

Ben jij handig en wil jij graag mensen helpen? Dan is een Bouw/wederopbouw project een idee voor jou. Elk jaar vinden er over de hele wereld verschrikkelijke natuurrampen plaats. Arme landen hebben vaak zelf niet de middelen om het land weer op te bouwen. Door mee te doen aan een bouwproject kan jij de lokale bevolking aan een betere en veiligere toekomst helpen.

Je wilt gaan werken om meer financiële vrijheid te hebben tijdens je studie

Je kan er ook voor kiezen om fulltime te gaan werken in je tussenjaar. Hierdoor kan je sparen en hoef je tijdens je studie minder op je geld te letten. Wanneer jij genoeg financiële middelen hebt zal je minder hoeven werken naast je studie. Dit zorgt er voor dat je meer tijd hebt voor je studie, uitgaan en andere leuke activiteiten. Bij Recruit a Student zoeken wij ook altijd jonge mensen die tijdelijk fulltime kunnen werken. Kijk hier voor onze vacatures misschien dat er iets voor jou tussen zit.

Terug opstarten

Er zijn ook zeker nadelen aan een tussenjaar. Het grootste nadeel is dat je uit je studieflow raakt. Voor veel studenten die een tussenjaar hebben gehad is het erg lastig om terug t komen in een schoolritme. Wanneer je werkt ben je gewend aan het ritme dat de werkdag klaar is wanneer je thuis komt. Als student is dit vaak niet de realiteit. Terug in het ritme van een student komen kan er voor zorgen dat je tegenvallende prestaties hebt en kan hierdoor weer voor een langere studievertraging zorgen.


Conclusie

Er zijn verschillende redenen om een tussenjaar te nemen. Het belangrijkste wanneer je een tussenjaar neemt is een plan hebben. Wat ga je doen in dit jaar? Jezelf oriënteren op je toekomst, reizen, vrijwilligerswerk en fulltime werken zijn allemaal goede redenen. Stel daarom doelen voor jezelf. Wat wil je bereiken in het komende jaar? Wanneer je een doel hebt om naar te streven zal je een beter gevoel overhouden aan je tussenjaar.

Wil jij gaan werken in je tussenjaar? Dan is Recruit a Student er voor jou! Met leuke fulltime banen, leerzame bijbanen en flexibele losse klussen kan je altijd aan de slag. Neem contact op met onze vestiging bij jou om de regio zodat we ook voor jou de ideale functie kunnen vinden!

 

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.