Concentratie verbeteren? 5 tips voor meer focus

Publicatiedatum 28 februari 2023
Wijzigingsdatum 28 februari 2023

We kennen het alemaal wel: aan je bureau zitten met een dringende deadline en een dwalende geest. Ondanks je inspanningen, gaat het maar niet vooruit. Je bent gemotiveerd om het te doen, maar je kunt je gewoon niet concentreren. Daarom geven we je in deze blog 5 tips waarmee je jouw concentratie aanzienlijk verbetert.

Zorg voor een goede nachtrust

Slaap is één van de eerste levensbehoeften. Toch leiden veel mensen aan slaaptekort. Een volwassenen heeft per nacht gemiddeld tussen de 7 en 9 uur slaap nodig. Slaap je minder dan dat? Grote kans dat je concentratie daar onder lijdt. Als je niet genoeg slaapt, kan dit leiden tot concentratieproblemen, een slechter reactievermogen en een minder goed geheugen. Wil jij dus optimaal functioneren en geconcentreerd kunnen werken? Zorg dan voor een goede nachtrust. Ga elke dag rond dezelfde tijd naar bed, zorg voor een koele en donkere slaapkamer en leg je telefoon weg voordat je gaat slapen.

Ben afleiding te slim af

We worden de hele dag blootgesteld aan prikkels. Notificaties van je telefoon, pop-up meldingen van je e-mail en allerlei andere omgevingsgeluiden. Om je concentratie te verbeteren is het belangrijk dat je deze afleidingen vermindert. Hoe pak je dat aan?

Van veel apps op je telefoon kun je zelf de notificaties uitzetten. Zet je telefoon op status ‘niet storen’ of zet het geluid en de trilfunctie uit. Zorg dat je je telefoon met het scherm naar beneden neerlegt zodat je ook niet wordt afgeleid door het oplichtende scherm. Nog beter: leg je telefoon uit het zicht zodat je niet in je verleiding komt om hem te pakken.

Omgevingsgeluiden kunnen ook erg vervelend zijn als je je probeert te concentreren. Een handige oplossig hiervoor is het gebruik van een noise cancelling headphone. Ruis en andere achtergrondgeluiden worden door de noise cancelling headphone gedempt waardoor je je een stuk beter kunt concentreren.

Neem regelmatig pauze (pomodoro techniek)

Tijdens het werken is het belangrijk om op tijd pauze te nemen om optimaal geconcentreerd te blijven. Zo zorg je ervoor dat je energie op peil blijft, en dat is van belang om je concentratie te behouden. Maak bijvoorbeeld gebruik van de Pomodoro techniek. Dit is een makkelijk toepasbare methode om slim met je tijd en energie om te gaan. Dat doe je door in pomodoro’s te werken. Zo’n pomodoro bestaat dan uit 25 minuten werken en een pauze van 5 minuten. Je zet een timer en werkt 25 minuten onafgebroken, gefocust en geconcentreerd aan één taak en daarna neem je een pauze van 5 minuten en daarna ga je gelijk weer aan de slag.

Zorg voor een actieve houding

Ook je houding kan je concentratie stimuleren. Je houding beinvloedt namelijk je gemoedstoestand. Ga maar eens onderuit gezakt zitten. Je voelt je vanzelf wat inkakken. Ga rechtop zitten en je bent meteen alerter. Dit gebeurt vaak al onbewust als je een belangrijk telefoontje ontvangt bijvoorbeeld. Dan ga je automatisch rechtop zitten of zelf staan om alert te kunnen reageren op de ander.

Werk vanuit je sterke punten

Het is makkelijker om je te concentreren op taken waar je goed in bent. Ga dus zo veel mogelijk voor het werken in datgene waar je goed in bent, waar je sterk in bent; en laat waar je minder goed bent aan anderen over. Het is soms wat lastig om te beantwoorden waar je goed in bent. Vraag het daarom aan vrienden en familie en zo kan je zomaar ook ontdekken wat je passie is en wat je het liefste altijd voor werk zou doen. Het mooie van ergens goed in zijn, is dat je het sneller leuk vindt om er tijd aan te besteden en daardoor ook meer gefocust kan werken.

Ben je op zoek naar een studenten (bij)baanStudenten uitzendbureau Recruit a Student heeft de leukste vacatures en vindt voor jou de bijbaan die bij je past! Schrijf jezelf hier in om altijd als eerste op de hoogte te zijn van de nieuwste vacatures

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.