De 10 goedkoopste plekken om te studeren

Publicatiedatum 16 november 2022
Wijzigingsdatum 28 december 2022

Wil jij dolgraag studeren in het buitenland maar wel voor een leuke prijs? Wij kunnen je hiermee helpen! Tegenwoordig wilt iedereen naar het buitenland om te studeren, super leuk! Maar minder voor je spaarrekening. In deze blog geven wij je tips over in welke landen je goedkoop kan studeren.

1. België

Een erg populair land om te gaan studeren onder de Nederlandse jongeren is België. Het is een redelijk goedkoop Europees land. Lekker dichtbij en hier betaal je gemiddeld $1000 per jaar voor collegegeld. Daarnaast veel meer verschillende keuzes voor studies dan in Nederland. België is dus zeker een leuk land om te overwegen.

2. Noorwegen

In Noorwegen kan je gratis studeren, je hoeft hier geen collegegeld te betalen, dit geldt voor zowel mensen binnen als buiten Europa. Wel met uitzonderingen van sommige particuliere scholen en speciale opleidingen. Daarnaast, mocht je graag het noorderlicht zien is Noorwegen de plek. Dus zeker aan te raden om daar te gaan studeren.

3. Italië

Zin in heerlijke pizza’s, pasta’s, zon, zee en ijs? Dan is Italië de plek voor jou. Naast het lekkere eten en goede temperaturen is het collegegeld vrij laag, het collegegeld is ongeveer 1000 euro per jaar. Daarnaast staat Italië bekend om het beste onderwijs in mode, geschiedenis en kunst. Dus de ideale plek om te studeren als je hier van houdt.

4. Frankrijk

Zin in lekker weer en dichtbij huis Oui, Frankrijk is de plek voor jou. Je vindt hier prachtige steden en natuur met een lekker zonnetje. In Frankrijk is het collegegeld hetzelfde voor binnenlandse en internationale studenten. Gemiddeld kost het collegegeld per jaar rond de 170 euro voor bacheloropleidingen. Wil je een master doen? Dan betaal je ongeveer 240 euro per jaar. Lekker goedkoop toch! Ruik je het stokbrood al?

5. Hongarije

De scholen in Hongarije vragen laag collegegeld voor internationale studenten, daarnaast zijn de leefkosten goedkoper dan in Nederland. Gemiddeld collegegeld is ongeveer 1000 euro per jaar. De Hongaarse universiteiten hebben verschillende beurzen voor internationale studenten. Heb je er al zin in?

6. Duitsland

Dichtbij huis blijven? Ons buurland Duitsland is ook een stukje goedkoper dan Nederland. In Duitsland hoef je geen collegegeld te betalen maar een semesterbijdrage. Dit ligt rond de 200-500 euro, hangt af van de stad. Daarnaast heb je veel verschillende keuzes in opleidingen en zijn er veel leuke studentensteden. Klinkt dit al aantrekkelijk?

7. Zweden

Zweden is zeker een goede optie als je goedkoop wil studeren. Internationale studenten uit niet-EU/EER/Noordse landen of Zwitserland moeten collegegeld betalen, maar voor mensen die woonachtig zijn in Europa hoeven geen collegegeld te betalen. Daarnaast zijn Ph.D studies zijn collegegeldvrij voor internationale studenten.
Het collegegeld is gemiddeld 80,000 SEK per jaar.

8. Oostenrijk

Oostenrijk is relatief goedkoop land om te studeren. Het collegegeld ligt ongeveer rond de 700-800 euro per semester. Oostenrijk kan best wel prijzig zijn, maar doordat het collegegeld redelijk laag is kunnen studenten hun uitgaven laag houden. Absoluut een goede optie om te overwegen.

9. Spanje

Zie je jezelf al studeren tussen de tapas en de feesten? Dan is Spanje helemaal jou land. Meld je aan bij een Spaanse universiteit voor een goedkope prijs. Een studie aan een openbare universiteit kost ongeveer tussen 600-1300 euro per jaar. In Spanje betalen studenten per studiepunt. Voor een bacheloropleiding is een studiepunt tussen 9-16 euro., voor een masteropleiding is dat duurder en betaal je tussen de 21-27 per studiepunt.

10. Brazilië

Brazilië is een topbestemming voor studenten die goedkoop willen studeren. Het land staat bekend om de carnaval, dans en voetbal, en een prachtig land. Voor internationale studenten is het gratis om te studeren en moeten ze alleen een klein bedrag voor inschrijven betalen aan het begin van de cursus. Om een plek te krijgen op een openbare universiteit moeten studenten een test doen en strijden tegenover duizenden Braziliaanse studenten. Een andere vereiste is de kennis van Portugees, die kan worden aangetoond door een certificaat.

Wil je graag sparen voor een studie in het buitenland? Meld je dan aan bij Recruit a Student! Wij zoeken de leukste bijbaan voor jou. Als je geïnteresseerd bent, check dan al onze vacatures op onze website.

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.