Hoe maak je een goede planning

Publicatiedatum 22 december 2022
Wijzigingsdatum 2 januari 2023

Een planning maken, de een is super goed in, de andere bakt er helemaal niks van. Een goede planning is cruciaal om overzicht en rust voor jezelf te creëren. Maar het is niet altijd even gemakkelijk om een goede planning te maken. Het allerbeste is natuurlijk om vroeg te beginnen met het maken van een planning. Op deze manier kom je natuurlijk niet ineens voor verrassingen te staan en kun je je op tijd voorbereiden voor die belangrijke tentamens. In deze blogpost kom je achter hoe je het beste een planning kan maken met een compleet stappenplan waar je direct mee aan de slag kunt.

Stap 1: Praat jezelf motivatie aan

De planning maken is pas het begin, het allerbelangrijkste is dat jij motivatie hebt om aan die planning te houden. Het is dan ook reuze belangrijk dat je realistisch blijft in de planning die je maakt en de doelen die je stelt. Dit heeft allemaal te maken of je nu eenmaal wel of niet alles af gaat krijgen en of je die lastige tentamen gaat knallen! Geef je jezelf bijvoorbeeld genoeg rust en pauze. Wanneer te veel verschillende dingen op een dag plant, kan dit leiden tot verlies van motivatie. 

Stap 2: Schrijf op wat je allemaal moet doen

Bedenk voor jezelf welke tentamens je hebt en welke stof je moet kennen. Kijk daarnaast ook zeker naar je werk, sport en school rooster. Het is ook niet onbelangrijk om op te schrijven welke sociale activiteiten je de komende periode hebt gepland. Het geeft niet alleen overzicht, maar geeft je ook een rustgevend gevoel omdat nu niet alle 'dit-moet-ik-ook-nog-doen'- gedachtes door je hoofd heen blijven spoken. Vergeet niet om bij elke taak de bijbehorende deadline te noteren. Zo zie je meteen welke taken de komende periode erg veel tijd gaan kosten en welke daarom misschien wel prioriteit krijgen.

Stap 3: Bepaal hoeveel tijd er nodig is voor een taak

Elk tentamen is anders, en zo ook hoeveel tijd het in beslag zal gaan nemen om de stof te goed te begrijpen. Misschien vind je het ene vak veel lastiger dan het andere vak. Of het is simpelweg veel meer hoofdstukken dan je had gehoopt. Wees wel realistisch met het indelen van de tijd. Het is het beste om elke dag een paar uur te leren, in plaats van alles in 1 dag te stoppen. 

Stap 4: Geef sommige taken een prioriteit

Ben er ook van bewust dat sommige taken niet even belangrijk zijn als andere taken. Deel ze dan ook gerust in van urgentie naar niet-urgentie. Weet ook wanneer je een taak als prioriteit moet stellen. Ben dan ook niet bang om iets meer tijd aan deze taak te besteden. Heb je een taak overschat en is iets te veel om in 1 dag af te maken? Splits dan de taak op, dat maakt het gemakkelijker om er mee te beginnen.

Stap 5: Maak de planning

Dan is het tijd om de planning te maken. Een goede planning is een weekoverzicht waar in je kan zien welke taken je op die dag moet doen, en op welke tijden. Velen vinden het fijn om hun planning in een agenda of kalender te schrijven, of te noteren in hun telefoon. Op je telefoon kan je van allerlei apps downloaden, maar vaak heeft je software een eigen agenda app. Andere mensen vinden het fijn om hun planning op een papiertje te schrijven en deze boven hun bureau te hangen. Durf ook je vrije tijd in te plannen. Een werkdag duurt 8 uur en geen 14 uur. 

Met dit stappenplan hopen wij dat jij een fantastische planning kunt gaan maken. Het is natuurlijk lastig om deze daadwerkelijk bij te houden en daarom is een planning maken een skill die je uiteindelijk wel kunt beheersen. 

Ben je op zoek naar een leuke studentenbaan? Studentenuitzendbureau Recruit a Student heeft de leukste vacatures en vindt voor jou de bijbaan die echt bij je past! Bekijk onze vacatures of schrijf jezelf in zodat je altijd als eerst op de hoogte bent van onze nieuwste vacatures.

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.