Hoe maak je een studieplek met beperkte ruimte?

Publicatiedatum 16 september 2022
Wijzigingsdatum 28 december 2022

Studentenkamers hebben vaak beperkte ruimte en een bureau lijkt soms niet meer in je kamer te passen. Hoe zorg je er voor dat je in een kleine studentenkamer toch een goede plek hebt om te studeren? In deze blog geven wij je tips om met beperkte ruimte een goede studieplek te maken!

Je ruimte effectief gebruiken​

Richt je ruimte altijd zo effectief mogelijk in. Heb je maar een kleine kamer dan is het niet het beste idee om een tweepersoonsbed op de vloer te plaatsen. Het is dan slimmer om een eenpersoonsbed of een tweepersoons hoogslaper te nemen. In het eerste geval neemt je bed simpelweg een stuk minder ruimte in beslag. Een hoogslaper heeft het voordeel dat je bed geen vloerruimte in beslag neemt en is dus de ideale oplossing als jij weinig ruimte hebt, maar wel een tweepersoonsbed wilt hebben.

Daarnaast hoeft een bureau ook niet erg groot te zijn. Een klein bureau is vaak zelfs effectiever omdat het moeilijker is om er veel rommel op te maken. Is jouw bureau net groot genoeg voor je studieboeken en laptop dan past alles wat je nodig hebt er precies op. Je zal sneller zorgen dat je bureau goed is opgeruimd omdat je geen extra ruimte hebt om je troep aan de kant te schuiven.

Ten slotte kan je jouw kastruimte wellicht beter gebruiken. Laat je winterkleren thuis in de zomermaanden en wissel ze om voor je dunne shirts en korte broeken als de wintermaanden er weer aankomen. Hierdoor heb je een minder grote kast nodig op je studentenkamer wat je ook weer ruimte scheelt.

Gebruik je bed alleen als bed​

Een van de voornaamste reden dat veel studenten graag een groot bed willen is omdat ze er veel tijd in besteden. Veel studenten spenderen eigenlijk teveel tijd in hun bed. Je bed is sowieso een slechte plek om te studeren. Als je in bed ligt ga je psychologisch al snel naar een rusthouding waardoor je niet effectief kan studeren in je bed. Maar niet alleen voor studeren is het beter om weg te blijven bij je bed. Voor activiteiten als Netflixen is het ook beter om op een andere plek te gaan liggen zoals de bank. Als jij alleen in je bed ligt zodra je gaat slapen zal je een betere nachtrust hebben. Je lichaam realiseert zich dan direct als je gaat liggen dat het tijd is om te gaan slapen. Kortom wellicht is het beter om een kleiner bed te kopen en de extra ruimte te gebruiken voor een fijn bureau met een goede stoel of een lekkere bank waar je kunt zitten.

Ruim je troep op​

Voor velen is zijn bureaustoel een extra kledingrek. Het is een makkelijk doelwit. Je komt thuis hebt je vest niet meer nodig dus je gooit hem over je stoel. Zodra je bureaustoel vol begint te hangen ga je hier toch minder snel op zitten. Probeer je stoel daarom altijd leeg te houden of regelmatig op te ruimen en je kleren gewoon in je kast te leggen. Een rommel in je kamer heeft meerdere negatieve gevolgen. Troep neemt bijvoorbeeld meer plek in dan dingen die georganiseerd zijn. Als je alles goed opruimt dan heb je veel meer ruimte dan je zou denken. Daarnaast zorgt troep ook voor chaos in je hoofd. Met een chaos in je hoofd kan je minder goed studeren. Daarom is een goed opgeruimde kamer erg belangrijk voor een goede studieplek.

Zorg voor goed licht​

Zonlicht is het beste licht, maar ook aan zonlicht zitten nadelen. Het is lastig om zonlicht elk moment van de dag precies goed je kamer in te laten schijnen. Zonlicht in je gezicht of op je rug zijn bijvoorbeeld erg vervelend. Je ziet je scherm niet goed en op een zonnige dag is het erg warm. Ideaal is als je zonlicht via de zijkant op je studieplek schijnt. De beste manier om zonlicht in je kamer te controleren is een verstelbare zonwering. Zo kan je makkelijk meer of minder zon doorlaten.

Nu is de zon er niet de hele dag en zal hij maar een paar uur op een dag op een optimale manier jouw kamer in schijnen. Daarom is goede verlichting ook erg belangrijk. Heb jij te felle lampen zal je sneller last hebben van hoofdpijn en slecht kunnen concentreren. Daartegenover staat dat te weinig licht je erg snel slaperig maakt. Het is dus altijd zoeken naar de balans tussen te fel en te matig. Het beste kun je deze balans opzoeken met indirect licht. Indirect licht dat weerkaats op je muren of plafon zijn fijner voor je ogen waardoor je minder snel klachten krijgt. Het is dus een goed idee om een extra lamp bij je bureau te zetten die je op je plafond of muur kan laten schijnen voor extra indirect licht.

Maak gebruik van openbare studieruimtes​

Er zijn ook nog opties buiten je studentenkamer. Heeft jouw hogeschool of universiteit een mediatheek dan is dit een prima plek om te studeren. Een ander groot voordeel van studeren op je campus is dat je in de buurt bent van je docenten. Loop je ergens tegenaan dan kan je hun rooster opzoeken en aan het einde van een college binnenstappen met je vraag. Je docent kan je direct helpen of in ieder geval direct een afspraak maken om je te helpen. Wanneer je een docent mailt zal je meestal veel langer moeten wachten op hulp en persoonlijke hulp is toch altijd fijner.

Het nadeel van de mediatheek op veel hogescholen en universiteiten is dat hier vaak projectgroepen aan het werk zijn en het kan daardoor soms best rumoerig zijn. Is dit bij de mediatheek op jouw campus vaak het geval? Dan kan je altijd naar de stadsbibliotheek. In de stadsbibliotheek is het een stuk minder druk en komen voornamelijk mensen om op zichzelf te studeren. Daardoor is de stadsbibliotheek de ideale rustige studieplek. Daarnaast is de bibliotheek een geweldige plek om informatie op te zoeken. Naast een grote verzameling boeken heeft de bibliotheek toegang tot verschillende betaalde databanken via de computers. Deze kunnen je veel waardevolle informatie geven voor verslagen en onderzoeken.

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.