Hoe overleef je de examenperiode?

Publicatiedatum 9 mei 2023
Wijzigingsdatum 8 december 2023

De laatste examenperiode staat voor de deur en het is tijd om alles op alles te zetten om goede resultaten te boeken. Tijdens deze cruciale periode vragen veel studenten zich af hoe ze de finish zullen halen. Deze periode kan zowel uitdagend als stressvol zijn, maar met de juiste strategieën en een gezonde dosis doorzettingsvermogen, is succes binnen handbereik. In deze blog geven wij je waardevolle tips om je examenperiode zo soepel en succesvol mogelijk te laten verlopen. Lees daarom snel verder om erachter te komen hoe jij deze eindexamenstorm met succes doorstaat!

Planing is key

Een goede planning is essentieel tijdens een examenperiode. Begin met het maken van een overzicht van alle examens die je moet afleggen. Verdeel vervolgens de resterende tijd over de verschillende vakken. Probeer realistisch te zijn met het maken van de planning. Je wilt een goede balans vinden tussen genoeg studeren en genoeg pauzes nemen. Hoewel studeren belangrijk is, moet je niet vergeten om ook te ontspannen. Gun jezelf regelmatig een pauze en doe iets leuks. Dit helpt je om je energie weer op peil te krijgen en zorgt ervoor dat je je beter kunt concentreren als je weer aan het werk gaat. Denk aan sporten, wandelen of gewoon lekker op de bank hangen met een serie.

Maak gebruik van samenvattingen

Er zijn veel websites en boeken beschikbaar die samenvattingen van de examenstof aanbieden. Maak hier gebruik van! Deze samenvattingen helpen je de belangrijkste onderwerpen te leren en besparen je tijd die je anders zou besteden aan het samenvatten van je eigen samenvattingen. Als je wel graag samenvattingen wil maken kan je deze ook met andere samenvattingen vergelijken om er zo voor te zorgen dat je geen belangrijke stof mist.

Test jezelf met oude examens

Door oude examens te oefenen, krijg je een goed beeld van wat je kunt verwachten op het echte examen. Je krijgt een beter begrip van hoe de vragen worden gesteld en wat belangrijke onderwerpen zijn. Wanneer je het met tijd oefent helpt het je ook wennen aan het tempo en de tijdsdruk van het examen.

Zoek een studiegroepje

Samen studeren kan erg motiverend werken. Het helpt je te focussen en je kunt elkaar ondersteunen bij lastige onderwerpen. Daarnaast is het fijn om met anderen te kunnen overleggen en elkaar te helpen met vragen. Probeer een groepje te vinden van mensen die hetzelfde niveau en hetzelfde vakkenpakket hebben.

Slaap voldoende en eet gezond

Om goed te kunnen presteren tijdens je eindexamens is het belangrijk om zowel lichamelijk als geestelijk goed voor jezelf te zorgen. Een goede nachtrust is cruciaal voor je concentratie en geheugen. Probeer tijdens de examenperiode minimaal 7-8 uur per nacht te slapen. Zorg ervoor dat je slaapkamer een rustige en comfortabele plek is, zodat je goed kunt slapen en uitgerust aan je examens kunt beginnen.  Daarnaast heeft voeding een grote impact op je energieniveau en mentale helderheid. Zorg ervoor dat je tijdens de eindexamenperiode gezond eet en voldoende water drinkt. Vermijd te veel suiker en cafeïne, omdat deze op de lange termijn je energieniveau kunnen verlagen. Kies in plaats daarvan  voedzame voedingsmiddelen en snacks zoals fruit, noten, yoghurt en volle granen. Door voldoende te slapen en gezond te eten, leg je een sterke basis voor succes bij je eindexamens

Stel je prioriteiten en blijf positief

Om de eindexamenperiode succesvol door te komen, is het belangrijk om je aandacht te richten op de vakken waar je het meeste moeite mee hebt of die het meeste invloed hebben op je eindcijfer. Besteed hier meer tijd en energie aan en zorg dat je de stof goed begrijpt. Maar vergeet niet om ook aandacht te besteden aan de onderwerpen waar je al goed in bent om te voorkomen dat je hierop inlevert. Tegelijkertijd is het belangrijk om een ​​positieve instelling te behouden. Geloof in jezelf en in je succes. Vergelijk jezelf niet te veel met anderen, maar focus op je eigen succes. Vier je successen, hoe klein ook, en gebruk eventuele tegenslagen als leermomenten. Door prioriteiten te stellen en positief te blijven, ben je beter in staat de uitdagingen van de eindexamenperiode te doorstaan.

De eindexamenperiode is een spannende en uitdagende tijd, maar met de juiste strategieën en onze waardevolle tips zul je zeker slagen. Geloof in jezelf, zorg voor je lichaam en geest en focus op je doelen. Voor je het weet zijn de eindexamens voorbij en is het tijd om te genieten van een welverdiende vakantie!

Wil jij daarnaast je zomer ook productief maken? Studenten uitzendbureau Recruit a Student heeft de leukste vacatures en vindt voor jou de bijbaan die bij je past! Schrijf jezelf hier in om altijd als eerste op de hoogte te zijn van de nieuwste vacatures.

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.