Hoe overwin je spreekangst?

Publicatiedatum 28 maart 2023
Wijzigingsdatum 28 maart 2023

Je hebt de boel gisteravond nog heel goed doorgenomen en ook nog even in de trein vandaag. Toch sta je stijf van de zenuwen. Over een paar minuten begint jouw presentatie. Voor veel studenten is dit erg herkenbaar. Waarom hebben veel studenten last van spreekangst en hoe overwin je spreekangst?

Waarom hebben we last van spreekangst?

Het helpt als je begrijpt waarom je last hebt van zenuwen. Ten eerste zullen veel mensen de angst of druk voelen om goed te presteren. De drang naar resultaat zorgt voor spanning en dus zenuwen. Bij de een levert dat knikkende knieën op, bij de ander trilt de stem en weer een ander gaat blozen of zweten. Dat hoort erbij. Besef echter dat niemand wil dat je fouten maakt tijdens je presentatie. Ook jouw toehoorders hopen dat je het er goed vanaf brengt en hebben vaak al sympathie met je als spreker. Je staat immers voor de groep terwijl zij veilig op hun stoel zitten.

Wat gaat er vaak mis?

Je kunt presenteren met spreekangst vergelijken met gas geven en remmen tegelijk. Bij het presenteren met spreekangst zijn er soortgelijke elkaar tegenwerkende krachten aan het werk. Tijdens een presentatie treedt je per definitie naar buiten, maar tegelijkertijd keer je je naar binnen. Je wilt jezelf geven aan het publiek, maar je sluit je tegelijkertijd op in jezelf. Je wil gas geven om je materiaal enthousiast te presenteren, maar je staat volledig op de rem, bang om uit de bocht te vliegen.

Dit zijn de 3 remfactoren:

  • Verwachtingen
  • Aandacht
  • Voorbereiding

Door op deze drie terreinen in te grijpen op je strategie, blijkt spreekangst te verdwijnen.

Verwachtingen

Of je nu wil of niet, bij alles wat je in je leven doet, heb je ook een bepaalde verwachting. Die verwachting kan positief of negatief zijn en heeft invloed op de ervaring. Besef hierbij dat fouten maken mag. Zelfs bekende topsprekers zijn weleens op het podium hun tekst vergeten. Wanneer je je verwachtingen laag houdt en je verhaal verteld vanuit jezelf heb je de grootste kans van slagen.

Aandacht

Hoe vindt je het om te luisteren naar een spreker die met zijn aandacht bezig is met de vraag hoe hij ‘overkomt’ op zijn publiek? Het zou niet alleen vervelend zijn om naar te kijken, want het valt niet te verbergen, maar het vraagt ook te veel van de spreker zelf waardoor hij niet meer vrijuit kan presenteren. Hoe meer je met je zelfbewustzijn  bij jezelf bent, hoe minder je bewustzijn bij je publiek is. We noemen dit ook wel een verhoogd zelfbewustzijn. Dit leidt tot verlies aan contact met het publiek en meer spreekangst bij jezelf.

Voorbereiding

En met wat voor idee bereid jij je voor? Veel mensen die een presentatie of lezing moeten geven, gaan die oefenen voor de spiegel. Zij leren soms woordelijk hun speech uit hun hoofd. Bedenk dat een goede voorbereiding goed is maar dat je wel nog je verhaal natuurlijk wil brengen. Je wil het niet helemaal uit je hoofd leren en vervolgens vastlopen als je een woordje niet weet.

Spreekangst overwinnen is mogelijk

Spreekangst is geen ziekte en ook geen aangeboren afwijking. Het is ook weer niet zo dat er een simpel trucje bestaat om er vanaf te komen. Je kan je eigen generatoren die spreekangst aanjagen en leren begrijpen. Zo kan je deze leren herkennen en ombuigen in spreekkracht. De strategie die daarvoor nodig hebt is simpel en krachtig. Het toepassen ervan in een eerst veilige omgeving en daarna in de praktijk gaan het grote verschil maken. Wees dan ook niet bang om te falen. Iedereen maakt fouten en fouten zijn er om van te leren en onthoud oefening baart kunst!

Ben je op zoek naar een leuke studenten (bij)baan die echt bij jou en jouw studie past? Studenten uitzendbureau Recruit a Student heeft de leukste vacatures en vindt voor jou de ideale bijbaan. Wil je altijd als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste vacatures? Schrijf jezelf dan snel in!

 

 

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.