Hoe vind je een baan na je studie?

Publicatiedatum 16 september 2022
Wijzigingsdatum 29 december 2022

Ben jij binnenkort afgestuurd en ben je op zoek naar een baan? In deze blog gaan we in gesprek met Sanne, die als starter is begonnen als online marketeer bij Recruit a Student.

Op tijd beginnen

Het is belangrijk om op tijd te beginnen met je zoektocht naar een nieuwe baan. Je kan zelfs al beginnen met zoeken tijdens het schrijven van je scriptie. Je scriptie schrijven kost natuurlijk veel tijd, maar het is altijd goed om aan het einde van je studie al eens te kijken wat voor banen er zijn en wat jij denkt dat je wilt gaan doen.

Tips met zoeken

Mijn zoektocht begon op de vacaturebanken, hier keek ik regelmatig op voor startersfuncties. Ik merkte al snel dat ik daar niet echt iets op kon vinden. Bij veel banen vroegen ze toch 2/3 jaar werkervaring. Dit is natuurlijk per functie anders, voor specifieke banen zijn er waarschijnlijk wel veel startersfuncties.

In mijn notities had ik een lijst met bedrijven, waarvan ik dacht dat ze leuk zouden zijn om bij te werken. Denk hierbij aan grote bedrijven of bekende namen. Ik ging dan direct naar hun site toe om te kijken welke vacatures er op de website stonden.

Ik wist dat ik wilde gaan werken in of rondom Breda, hierdoor kon ik ook selecteren op locatie. Ik keek dan via Google Maps welke bedrijven waar zaten en ging via deze weg naar hun website om te kijken voor vacatures.

Als laatste, maar ook een van de belangrijkste, is navragen bij jouw netwerk, of ze iets voor je weten. Je kan via LinkedIn jouw netwerk benaderen, maar ook aan bekende/familie/vrienden/kennissen vertellen dat je bijna klaar bent met afstuderen en op zoek bent naar een baan.

Voorbereiding op een sollicitatiegesprek

Het is altijd spannend om met een nieuwe baan te beginnen en zeker als het je eerste fulltime baan is na je studie. Bereid je daarom goed voor op een sollicitatiegesprek. Is je cv op orde? Heb je een goede motivatiebrief die aansluit bij het bedrijf? (Dus niet dezelfde motivatiebrief voor alle bedrijven waar je solliciteert) Van solliciteren leer je veel, het is dus niet erg als je wordt afgewezen voor een functie. Vraag om feedback waarom je bent afgewezen en neem dit mee naar je volgende sollicitatie!

Wil je nog meer tips ontvangen? Recruit a Student kan je hierbij helpen. Loop eens binnen bij een van onze kantoren of stuur ons een berichtje!

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.