Hoe werk je effectief vanuit huis?

Publicatiedatum 16 september 2022
Wijzigingsdatum 28 december 2022

Thuiswerken het klinkt ideaal. Je zit in de comfort van je eigen huis en zodra je klaar bent hoef je niet meer naar huis te reizen. Voor veel mensen is thuiswerken toch lastig omdat ze niet in hun workflow kunnen komen.

In deze blog leggen wij jou uit hoe je er voor zorgt dat je effectief kan thuiswerken.

Creëer een goede werksfeer

Hoewel de comfort van je eigen huis heel erg fijn klinkt brengt dit ook veel afleidingen met zich mee. Om effectief thuis te werken kan je dit minimaliseren door de volgende stappen te zetten.

Maak een aparte werkruimte

Wanneer je in de woonkamer aan de tafel of onderuit op de bank gaat werken zit je midden in je leefomgeving. Zeker als je niet alleen woont zijn er veel afleidingen in deze ruimte die ervoor zorgen dat je niet effectief kan werken. Wanneer je vaker thuis gaat werken is het verstandig om een ruimte in te richten als een kantoor. Op deze manier heb je meer het gevoel dat je op een werkplek zit waardoor je ook beter kan concentreren op je werk.

Kleed je voor een werkdag

Thuis zal er niemand moeilijk doen als jij een een trui en een trainingsbroek gaat zitten. Toch is ook dit niet aan te raden. Als je jezelf kleed om te relaxen is het moeilijker om je te concentreren op hard moeten werken. Kleed je zoals je naar werk zou gaan op een casual friday op deze manier heb je wel iets meer comfort, maar creëer je toch een werk gevoel.

Let op de temperatuur

Op werkplekken is er vaak een aangename temperatuur die niet te warm en niet te koud is omdat dit efficiency stimuleert. Probeer deze situatie thuis na te maken. Wanneer je het warmer maakt is dit wel comfortabel, maar ons lichaam gaat zelf minder hard werken als het warmer wordt. Je werkplek te koud maken is daarentegen weer oncomfortabel wat er voor zorgt je sneller bent afgeleid. Zoek hier dus een goede balans in.

Maak een planning

Wanneer je thuis werkt is er vaak minder controle op wat je aan het doen bent. Maak voor jezelf daarom een planning met to-do’s en wanneer je deze af wilt hebben. Dit zorgt er voor dat er meer structuur zit in de dagen dat je thuiswerkt.

Houd vast aan je ritme

Als je flexibele werktijden hebt dan klinkt het lekker om wat langer uit te slapen als je thuis werkt. Je hoeft aan het einde van de dag toch niet meer naar huis te reizen. Toch is het aangeraden om in je ritme te blijven. Je bent gewend om deze tijden te werken en bent hierdoor ook vaak het effectiefste in deze periode. Ga dus gewoon op hetzelfde moment uit bed.

Plan je lunch en pauzes

Het is thuis heel makkelijk om je werkruimte uit te stappen en uit je flow te raken doe dit dus niet te vaak. Plan pauzes en een moment om te lunchen in en houd geen pauzes in je werkruimte. Hierdoor creëer je een duidelijke scheiding tussen werkplek en rustplek. Dit zorgt ervoor dat je beter gefocust bent in je werkruimte.

Houd afstand tussen werk en thuis

Het is erg belangrijk dat je werk en thuis gescheiden houdt als je thuiswerkt. We hebben je al tips gegeven over het creëren van een goede werkomgeving, maar er zijn meer manieren waarop je dit kan doen.

Doe geen huishoudelijke klussen tijdens werk

Het klinkt ideaal even snel een wasje doen je bent toch thuis. Het nadeel elke keer als jij de was aanzet, ophangt, opvouwt en opruimt ben jij weg uit je werkplek en maak je de lijn tussen thuis zijn en werken kleiner.

Schakel notificaties uit op je telefoon die je niet nodig hebt

Het beste is je telefoon volledig wegleggen, maar het kan zo zijn dat je jouw telefoon nodig hebt voor je werk. Schakel dan in ieder geval alle notificaties uit van apps die je niet nodig hebt voor je werk. Een telefoon die constant afgaat, houdt je van jouw werk waardoor je niet effectief kan werken.

Onderneem iets na werktijd

Plan afleiding voor jezelf na werktijd die je jouw werk even volledig laat vergeten. Op deze manier reset je jezelf terug naar een relaxte houding waardoor je de volgende dag weer vol opgeladen bent. Activiteiten die je kan ondernemen zijn sporten, hobby's of afspreken met vrienden.

Communiceer met je omgeving dat je thuis werkt

Vermijd dat huisgenoten je gaan afleiden door duidelijk aan te geven dat je aan het werk bent. Op het werk komt een huisgenoot ook niet zomaar binnenvallen dus laat duidelijk weten dat de situatie niet anders is nu je vanuit huis werkt.

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.