Hoe werkt een loting voor een studie?

Publicatiedatum 12 september 2022
Wijzigingsdatum 28 december 2022

Bij sommige opleidingen worden de beschikbare plaatsen door middel van loting vergeven. Wat houdt dit in voor jou en welke manieren van lotingen bestaan er allemaal? In deze blog vertellen wij jou meer over de verschillende wijze van loting en wat jij kan doen om meer kans te maken in een loting.

Wat is een loting voor een studie?

Instellingen (hogescholen, universiteiten e.d.) hebben een bepaald aantal plekken beschikbaar voor hun opleiding. Bij sommige opleidingen worden deze beschikbare plekken vergeven door middel van loting. De reden hiervan is om het niveau van de opleiding op peil te houden. 

Op welke wijze wordt een loting nu gehouden?

De manier van loten is vanaf het studiejaar 2017-2018 veranderd. Voorheen werden de beschikbare plekken per instelling of per opleiding door DUO geloot met een centrale loting. Niet iedereen was tevreden over deze manier van loten. Alleen mensen die afstudeerden met een 8 of hoger waren gegarandeerd dat zij een plek kregen binnen de opleiding. Voor de rest was het een loterij of zij een plek binnen de opleiding kregen. Er werd alleen gekeken naar het eindexamen cijfer. Instellingen zelf waren ook niet altijd tevreden over deze manier van loten. Zij waren van mening dat zij een veel betere inzage konden geven in welke kandidaten het meest geschikt waren voor de opleiding als zij zelf de selectie in handen zouden hebben.

Om deze redenen is de centrale loting afgeschaft vanaf het studiejaar 2017-2018. Vanaf dit moment is er alleen nog een decentrale selectie. Dit betekent dat de instelling zelf de selectiecriteria mag maken. Er wordt vanaf dit moment niet meer alleen gekeken naar gemiddelde eindexamencijfers. Er zal ook worden gekeken naar motivatie, persoonlijkheid en eerdere schoolprestaties.

Jij mag per opleiding maximaal drie keer proberen geselecteerd te worden en je mag per instelling één keer per studiejaar meedoen aan de selectie. Een opleiding mag zelf het aantal aanmeldingspogingen lager zetten naar één of twee. Ten slotte mag je per jaar jezelf maar voor maximaal twee opleidingen met een selectie inschrijven.

BRON: Studiekeuze123.nl

Wat kan jij doen om je kansen te verbeteren?

Bij een decentrale selectie wordt er naast je cijfers ook naar andere kwaliteiten gekeken. Zo kan het zijn dat je wordt uitgenodigd voor een interview. Tijdens dit interview zal je jouw motivatie om voor de opleiding te kiezen uitleggen. Een andere optie is dat jij een opdracht krijgt. Dit kan een praktische opdracht zijn die je ter plekke moet uitvoeren of een casus die je vooraf kan voorbereiden en vervolgens moet presenteren.

De manier waarop een opleiding zijn decentrale selectie doet is terug te vinden op de website van de opleiding. Zorg dat je altijd goed voorbereid bent. Dat is het allerbelangrijkste. Als je weet wat je te wachten staat, zal je een veel beter indruk achterlaten. De decentrale selectie heeft er ook voor gezorgd dat er bedrijven zijn ontstaan die trainingen geven in de selectie van bepaalde opleidingen. Tijdens een van deze trainingen zal jij leren wat je kan verwachten en hoe je hier het beste mee kunt omgaan.

BRON: Wageningen Universiteit & research.

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.