Is het verstandig om door te studeren wanneer je geen baan kunt vinden?

Publicatiedatum 16 september 2022
Wijzigingsdatum 14 december 2022

In deze tijd liggen de banen niet voor het oprapen. Het blijft lastig om aan een baan te komen. Wanneer je klaar bent met je studie wil je natuurlijk het liefst zo snel mogelijk aan de slag, maar wat als je geen baan kan vinden? Wat doe je dan?

​Is het verstandig om door te studeren?

Je hebt je jarenlange studie er eindelijk opzitten en bent klaar om de arbeidsmarkt op te gaan, maar helaas is een baan niet zomaar gevonden. Het komt nog regelmatig voor dat afgestudeerde geen baan kunnen vinden. Heel frustrerend, maar wat moet je nu doen? Doorstuderen is een optie, maar is dit ook een verstandige optie? Hieronder een overzicht van de voor- en nadelen van doorstuderen.

​De voordelen van doorstuderen wanneer je geen baan kunt vinden:

- Je doet extra kennis op en behaald weer een diploma erbij, dit geeft jou na deze studie weer meer kansen op een baan.
- Je hebt geen gaten in je cv. Natuurlijk kan je ook thuis niks gaan zitten doen, wachten tot je wel een baan vindt. Dit staat alleen niet goed op je cv, hierop zal duidelijk te zien zijn dat je een periode niks hebt gedaan of ondernomen. Hoe langer deze periode, hoe vervelender. Grote gaten op je cv kunnen er voor zorgen dat het lastiger voor je wordt om een baan te gaan vinden.
- Je kunt je specialiseren, doordat je de opleiding die je wou doen al gedaan hebt en je diploma dus al op zak hebt, heb je nu alle tijd om je eens goed te verdiepen in hetgeen wat jouw interesse heeft.

​De nadelen van doorstuderen wanneer je geen baan kunt vinden:

- Je hebt nog steeds niet het inkomen waar je op gehoopt had en al die jaren voor geleerd hebt. Hopelijk heb je recht op nog wat studiefinanciering. Het nadeel van doorstuderen is dat het geld kost en je in de periode dat je studeert weinig inkomsten hebt. Uiteindelijk zal het studeren zijn vruchten afwerpen wanneer je gaat werken, maar wanneer je ervoor kiest om door te studeren zal je waarschijnlijk de komende tijd nog wat zuinig moeten leven.
- Weer de boeken in. Terwijl je het juist zo fijn vond toen je dacht te kunnen gaan werken en nooit meer een tentamen te hoeven maken, ga je hier nu weer opnieuw aan beginnen.

​Wat kun je nog meer doen wanneer je geen baan kunt vinden?

Er zitten dus zowel voor- als nadelen aan doorstuderen. Naast doorstuderen kan je er ook voor kiezen om een cursus te gaan doen, om je kennis te verbreden. Het voordeel hiervan is, is dat het niet zolang duurt als een opleiding en er toch voor zorgt dat je geen gaten in je cv hebt. Daarnaast staat het heel goed op je cv wanneer je een cursus hebt gedaan waarin je jezelf hebt verdiept in een bepaald onderdeel wat te maken heeft met jou toekomstige werk.

Je kunt ook gaan reizen, helaas kost dit vaak een hoop geld maar je doet er ontzettend veel ervaring mee op. Je ziet wat van de wereld en het is ook nog eens leerzaam. Ook hiermee krijg je geen gaten in je cv want wanneer je echt hebt gereisd kun je dit gewoon op jouw cv plaatsen. Werkgevers zien dit graag, wanneer je gereisd hebt wil dit vaak zeggen dat je zelfstandig bent en levenservaring hebt. Daarnaast heb je tijdens je reis alle tijd om rustig na te denken over wat je graag wilt wanneer je weer terug bent. Hierna zou je alsnog de keuze kunnen maken of je wilt gaan werken of toch nog door wilt studeren.

Ben je op zoek naar een leuke bijbaan wanneer je er voor kiest om toch door te studeren? Of ga je niet doorstuderen en zoek je een uitdagende startersfunctie? Studenten uitzendbureau Recruit a Student helpt je hier graag bij! Bekijk hier onze vacatures of schrijf jezelf in zodat je geen enkele vacatures mist!

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.