Muziek luisteren tijdens het leren

Publicatiedatum 20 september 2022
Wijzigingsdatum 29 december 2022

Voor veel mensen is het nog steeds niet zeker of muziek luisteren tijdens het leren nou echt werkt. Een aantal wetenschappers zeggen dat muziek tijdens het leren of werken slecht is omdat het je uit je concentratie kan halen, anderen zeggen dat het juist wel goed is. In deze blog lees jij over de vo

Wat zijn de voordelen van muziek luisteren tijdens het leren?

Ten eerste geeft muziek je energie. Als je dan even geen zin meer hebt om door te gaan met leren kan muziek je een duwtje in de rug geven om weer door te gaan. Want leren met een muziekje op is gewoon een stuk leuker!

Ten tweede onthoud je dingen beter door muziek. Vaak vragen mensen zich af waarom je een hele songtekst wel goed uit je hoofd kent maar een lijst met Duitse woordjes maar niet kan onthouden. Door muziek worden meerdere delen van je brein geprikkeld. Doordat je brein dus actief is, onthoud je dingen sneller. Daarnaast is het zo dat je sommige dingen makkelijk in een melodie kan onthouden. Dus wanneer je voor je toets een hele rij Duitse woorden moet kennen kan je dit sneller en beter onthouden door het te zingen.

Ten derde gaat de tijd gewoon een stuk sneller. Wanneer je muziek luistert heb je het meer naar je zin waardoor alles vlotter gaat. Doordat je afgeleid bent en minder let op de tijd maar juist op de leerstof gaat de tijd sneller.

Wat zijn de nadelen van muziek luisteren tijdens het leren?

Het leidt af. Voor sommige mensen werkt het juist averechts. Vooral wanneer je muziek luistert met veel vocalen dan ga je al snel meezingen met de tekst. Het is namelijk zo dat je de concentratie die je nodig hebt voor zingen beter kunt gebruiken om te leren.

Als je oordopjes in of een koptelefoon op hebt komt de muziek te dichtbij en leidt het je te erg af. Als je bijvoorbeeld ergens in de kamer je telefoon neerlegt is het geluid minder dichtbij en minder direct waardoor je niet zo snel afgeleid bent.

Andere dingen die meespelen

De meeste onderzoeken komen wel overeen in één ding. Dat er meer dingen meespelen als je wilt weten of het luisteren van muziek tijdens het leren nou wel of niet goed is. Wat erg meespeelt is het werk wat je doet. Wanneer je erg geconcentreerd moet zijn om bijvoorbeeld iets te schrijven of veel te leren dan kan je beter alleen muziek luisteren wanneer je zelf echt het gevoel dat het je helpt. Wanneer je herhalend werk doet helpt muziek als ontspanning en zo krijg je er meer plezier in.

Welke muziek werkt het best?

Het is belangrijk om muziek te luisteren die je zelf leuk vindt. Wanneer je muziek luistert die je normaal gesproken ook al niks vindt gaat het je alleen maar tegen werken tijdens het leren. Over het algemeen lijkt klassieke muziek wel een positief effect te hebben op je concentratie, maar als je dit niks vindt gaat het ook niet je leerproductiviteit verbeteren.

Een aantal muziek tips voor tijdens het leren

  1. Lofi hip hop radio – beats to relax/study to: dit is een lijst op Spotify en een 24/7 livestream op YouTube. De lofi/hip hip beats zijn allemaal op rustig tempo en vol met de 90’s hip hop geluiden, dus perfect om te leren.
  2. Intense Studying: dit is een Spotify lijst met rustige en ambient muziek. Erg goed voor je concentratie.
  3. Classical Piano Music by Mozart: dit is een YouTube video van 3 uur lang waar rustige piano wordt gespeeld.
  4. Podcasts: op Youtube en Spotify is een groot aanbod met podcasts waar vele interessante onderwerpen worden besproken. Sommige mensen vinden dit fijn om tijdens het leren te luisteren.

Wil jij naast al dat leren ook eens geld gaan verdienen? Schrijf je dan in bij Recruit a Student of check onze vacatures en ga aan de slag!

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.