Nadelen van het studeren in het buitenland?

Publicatiedatum 13 september 2022
Wijzigingsdatum 29 december 2022

Overweeg je om te gaan studeren in buitenland? Wij hebben de eventuele nadelen van het studeren in buitenland voor je op een rijtje gezet.

Studeren in het buitenland. Je bent voor een paar maanden weg uit je vertrouwde omgeving en wordt als het ware in het diepe gegooid. In het buitenland ken je niemand. Hoe zie je jezelf te redden? Deze gedachte is normaal bij studenten die overwegen om in het buitenland te gaan studeren. Uiteraard geen gekke gedachte. Uit cijfers van Nuffic blijkt dat slechts 1 op de 10 HBO studenten in het buitenland studeren. Wat zijn de nadelen van studeren in het buitenland?

Waarom zou je overwegen om niet te studeren in het buitenland?

- Studeren in het buitenland wordt als te duur beschouwd. Begrijpelijk, want je moet bijvoorbeeld de huisvesting en je vliegticket betalen. De overheid is bereid om een student tegemoet te komen door een Erasmus beurs (onkostenvergoeding) te verschaffen. Denk daarbij eens aan minder dure bestemmingen, zoals Vilnius.
- Je hebt een goede of leuke (bij)baan. Vergeet niet dat deze (bij)baan je eindstation is voor je carrière. Nadat jij terugkomt uit het buitenland is die bij)baan er nog steeds. Tevens leer je in het buitenland veel meer dan van je (bij)baan.

- Je bent vastgeroest in je huidige omgeving.

Veelgebruikte uitspraken door studenten die overwegen om in het buitenland te studeren

”Ik heb een vriend of vriendin”. Een veelgehoord argument onder studenten. In de tijd dat jij in het buitenland zit komt je vriend of vriendin jou vast weleens opzoeken. Tevens zal dit ook goed zijn tegen de eventuele heimwee. De ervaring leert dat als mensen in het buitenland hebben gestudeerd, zij de dingen van thuis meer waarderen. Overigens is het zo, de maanden dat jij in het buitenland hebt gestudeerd, zal je vriend of vriendin er vast nog zijn.
“Mijn Engels is niet goed genoeg”. Veel van je medestudenten zitten in hetzelfde schuitje. Dit is voor jou en andere studenten dé gelegenheid om aan je Engels te werken.
Overigens is het aan te bevelen om naar buitenlandse studie- of reiservaringen van andere mensen uit je directe kring te vragen. Deze mensen kunnen vaak een helder beeld voor je schetsen wat je allemaal kunt verwachten in het buitenland.

Ben je op zoek naar een studenten (bij)baan? Studenten uitzendbureau Recruit a Student heeft de leukste vacatures en vindt voor jou de bijbaan die bij je past! Wil je altijd op de hoogte blijven van onze nieuwste vacatures? Schrijf jezelf dan hier!

 

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.