Oldschool of Tech: Je agenda

Publicatiedatum 20 september 2022
Wijzigingsdatum 29 december 2022

Tegenwoordig zetten veel mensen al hun afspraken direct in hun telefoon, maar toch zijn er ook nog mensen die een papieren agenda bijhouden. Wat zijn de voordelen van beide middelen en welk middel is het beste voor jou als student?

Voordelen mobiele agenda

     Je telefoon vergeet je minder snel dan een papieren agenda. Een telefoon heeft voor veel studenten zoveel waarde dat je hem zo goed als nooit vergeet.

     Aanpassingen in je planning zijn makkelijker te doen. Een online agenda is veel interactiever doordat afspraken niet vast staan. Je hoeft afspraken daarom niet weg te strepen of door elkaar te zetten.

     Je kunt afspraken direct koppelen aan Google Maps locaties, mails en andere informatie.

     Je deelt afspraken snel met anderen met alle relevante informatie. Je kan een afspraak direct delen vanuit je agenda met locatie en contactgegevens er aan vast hangend.

     Je kan afspraken direct koppelen aan een reminder of alarm.

     Backup van je agenda in de cloud. Mocht je jouw telefoon kwijt raken dan kan je jouw agenda direct weer volledig ophalen uit de cloud.

     Privé en werk agenda kunnen makkelijk naast elkaar worden gelegd en gescheiden door filteropties.

     Het is gratis. Je telefoon heeft een gratis agenda die je bijna altijd kan koppelen aan verschillende online agenda’s zoals Google agenda.

Voordelen papieren agenda​

     Kunnen bladeren door de pagina’s geeft veel studenten een betere realisatie van tijd en geeft daardoor ook een beter overzicht wanneer bepaalde afspraken zijn.

     Informatie die je opschrijft onthoud je beter. Afspraken die je in een fysieke agenda zet zal je dus minder snel vergeten.

     Je zet sneller afspraken vast. Doordat je geen verwarring wilt creëren met afspraken doorstrepen zorg je met een papieren agenda vaak dat al je afspraken in een keer goed staan. Dit geeft meer rust en vastigheid.

     Altijd een notitieblok bij de hand. Agenda’s hebben altijd ruimte voor notities en geschreven notities blijven beter hangen. Daarnaast is schrijven vaak handiger dan typen in de notities van je telefoon.

     Een papieren agenda geeft je aan het einde van het jaar ook een boek vol herinneringen. Een oude agenda kan je nog eens doorheen bladeren om te zien wat je allemaal hebt gedaan dat jaar.

     Je kan je telefoon wegleggen en plannen zonder afleidingen. Als je op je telefoon bezig bent met je planning krijg je tussendoor meldingen waar je weer op wilt reageren waardoor je afgeleid bent van je planning.

     Je kan bellen en tegelijk in je agenda kijken. Ben je aan het bellen met iemand en wil je een afspraak maken met deze persoon is een agenda in je telefoon niet handig. Hierbij is een papieren agenda erg fijn.

     Je blijft schrijven wat goed is voor je handschrift. Als je nooit meer iets opschrijft wordt je handschrift steeds slechter.

Nadelen mobiele agenda​

     Volledig afhankelijk van je telefoon. Valt je telefoon uit of raak je hem kwijt en kan je hem niet direct vervangen of opladen? Dan heb je nergens meer toegang tot. Mensen met een mobiele agenda herinneren zich minder van afspraken dan mensen die ze fysiek hebben opgeschreven.

     Doordat je makkelijk afspraken kan verzetten maak je afspraken minder snel hard. Hierdoor blijf je altijd makkelijk switchen wat voor minder rust zorgt.

     Je zet je data online. We hopen natuurlijk dat de grote techbedrijven goed omgaan met onze data en hier zullen altijd twijfels over blijven, maar zij zijn niet de enige die in jouw agenda kunnen. Als jouw account wordt gehackt weet een hacker precies wanneer jij wel en niet thuis bent. Als je een papieren agenda kwijt raakt dan weet je dat iemand wellicht je informatie heeft. Als je cloud wordt gehackt dan heb je dit vaak zelf niet door.

     Je gebruikt je telefoon al genoeg en het is soms goed om even niet naar een scherm te staren. De hele dag naar telefoon, computer en televisieschermen kijken is niet gezond. Het is daarom goed om voor bepaalde zaken even weg te stappen van je scherm

     Afleiding. Je bent net aan je planning begonnen en er komt weer een Whatsapp berichtje binnen. Je besluit toch maar even te reageren. Zodra je Whatsapp afsluit zie je dat je ook nog een melding hebt op Instagram. Voor je het weet ben je een halfuur verder en heb je jouw planning nog steeds niet af.

     Het is lastig om in je agenda te kijken tijdens het bellen. Je moet switchen tussen het gesprek en je agenda tijdens het bellen wat gewoon minder handig is dan je agenda voor je neus te hebben. Een oplossing kan zijn je mobiele agenda synchroniseren met je computer zodat je op je scherm mee kan kijken terwijl je belt.

 Nadelen papieren agenda​

     Geen backup. Als je een papieren agenda kwijt raakt ben je waarschijnlijk alles wat er in stond kwijt. Je hebt geen cloud backup die je kan uploaden naar je nieuwe agenda.

     Neemt extra ruimte in. Je steekt een papieren agenda niet zomaar in je broekzak dus zult altijd een task mee moeten nemen.

     Je eigen reminders zetten. Heb je een afspraak in je papieren agenda gezet zal je soms alsnog een alarm moeten zetten in je telefoon.

     Kost geld. Hij hoeft niet duur te zijn, maar je zal hem ook niet gratis krijgen. Heb je geluk dan betaald je werk een agenda voor je, maar als student zal je hem vaak gewoon zelf moeten kopen.

Conclusie

Het lijkt wellicht of een digitale agenda meer nadelen heeft dan een fysieke agenda, maar dat is toch vrij subjectief. Niet alle nadelen van een digitale agenda zijn waarschijnlijk relevant voor jou. Het negatieve effect van schermen bijvoorbeeld is grotendeels afhankelijk van hoe jij bent opgegroeid. Iemand die van jongs af aan altijd opgegroeid is met schermen heeft bijvoorbeeld veel minder last van de hele dag naar schermen kijken. De afleiding die je telefoon biedt kan makkelijk voorkomen worden door je telefoon op niet storen te zetten.

Welk van de twee middelen de beste optie is hangt er daarom voornamelijk van af wat jij zoekt in een agenda. Een papieren agenda is de oplossing voor mensen die graag veel overzicht hebben en het nodig hebben om dingen extra op te schrijven. Voor deze mensen is vaak een combinatie van zowel papieren agenda als digitale agenda de beste oplossing. Je maakt eerst je planning op papier en zet hem vervolgens in je digitale agenda met reminders, locatie en andere informatie. Hecht jij geen waarde aan het opschrijven van afspraken dan is een digitale agenda vaak de beste alles in een oplossing voor jou.

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.