Studeren in België

Publicatiedatum 3 januari 2023
Wijzigingsdatum 10 januari 2023

Veel jongeren kiezen er voor om in het Buitenland te gaan studeren, het heeft namelijk veel voordelen. Zeker België is onder de Nederlands studenten erg populair. Het land biedt de ultieme internationale ervaring, met zijn multiculturele en meertalige omgeving. In deze blog geven we je een aantal voordelen van het studeren in België, en een paar praktische tips.

Het is lekker dichtbij huis

Sommige mensen willen graag heel de wereld over reizen en zo ver weg mogelijk studeren. Als je in België gaat studeren in dit natuurlijk niet zo het geval. België en Nederland zijn buurtlanden en hebben veel gemeen. Natuurlijk zijn er ook verschillen, maar de cultuur shock zal niet al te groot zijn. Zo zal je er sneller aanpassen en eerder thuis voelen.

Er is geen loting

In België zijn er geen lotingsystemen met numerus fixus zoals we dat in Nederland gewend zijn. Als je niet door de loting in Nederland heen komt, kun je het altijd proberen in België. Wel moet je voor vele opleidingen een toelatingsexamen doen.

Heimwee

Voor degene die al op kamers wonen in Nederland, weten hoe lastig het kan zijn. Je bent weg van je vertrouwde omgeving en je moet een heel nieuw netwerk opbouwen. Als je in België gaat studeren en wonen, is er een grote kans dat deze heimwee ook plaats vinden. Echter, zal deze heimwee nooit net zo erg zijn als dat je in China zou gaan studeren. Dit is omdat de cultuur redelijk hetzelfde is net zoals de gesproken taal en de tijdszone is ook hetzelfde. Je bent ook zo weer thuis, stel dat je heimwee even te veel wordt.

Een kamer regelen

Wanneer je in Nederland op kamers gaat, moet je vaak hospiteren en dat kan voor sommige studenten erg lastig zijn. Gelukkig is het anders in België, hier ga je op kot en moet je alleen een kamer kiezen en het contract tekenen. Zo simpel is het!

Dit zijn praktische tips.

  • Vergeet je niet in te schrijven voor de gemeente waar je gaat wonen gedurende je studieperiode in België. Dit kan je gemakkelijk doen met je Nederlandse ID kaart.
  • Als je in België gaat wonen, is het nodig om een Belgische zorgverzekering af te sluiten. Ook is het misschien handig om een huisarts en tandarts dichtbij in de buurt te zoeken, voor het geval er iets aan de hand is. Wel is het belangrijk om te weten dat je Nederlandse zorgverzekering niet geldig is in België en je deze dus stop moet zetten om onnodige boetes te overkomen.
  • Moet je nog een kamer vinden in België, is het noodzakelijk om te weten dat je een kot moet zoeken. Gelukkig is in België het aantal koten beschikbaar veel meer vergeleken met in Nederland. Maar het is ook belangrijk om je in te schrijven, anders is er een kans dat je er geen recht op hebt. Op verschillende sites kun je beschikbare koten vinden, en daar ook gelijk op reageren. Je kunt bijvoorbeeld je zoektocht op studentenkotweb.be starten.
  • Studenten die in de Europese Unie wonen, hebben geen Belgisch visum nodig om te kunnen studeren in België. Wel moeten ze een nationale identiteitskaart hebben. Een student afkomstig van buiten de EU heeft wel een geldig visum nodig om in België te wonen en studeren.

In deze blog hebben we je een aantal voordelen en praktische tips gegeven, in het geval je van plan bent om te gaan studeren in België. Lijkt het je al wat? Wil je meer weten over studeren in het buitenland? Lees dan ook zeker onze andere blogs.

Ben je op zoek naar een leuke studenten (bij)baan die echt bij je past? Studenten uitzendbureau Recruit a Student heeft de leukste vacatures en vindt voor jou de ideale bijbaan. Schrijf jezelf hier in zodat je altijd als eerste op de hoogte bent van de nieuwste vacatures.

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.