Tips voor het bezoeken van een open dag

Publicatiedatum 20 september 2022
Wijzigingsdatum 28 december 2022

Om de juiste studiekeuze te maken is het verstandig om meerdere open dagen te bezoeken. In deze blog lees je hoe je jezelf moet voorbereiden voor het bezoeken van een open dag.

​Omdat er veel verschillende studies en onderwijsinstellingen zijn vinden studenten het vaak lastig om de juiste studiekeuze te maken. Je wilt natuurlijk niet vroegtijdig stoppen met je studie omdat het toch minder leuk is dan je vooraf dacht. Het bezoeken van open dagen van verschillende opleidingen is daarom verstandig. In deze blog lees je hoe je jezelf moet voorbereiden voor het bezoeken van een open dag.

Voorbereiding voordat je de open dag bezoekt

Studiekeuze

​Voordat je opleidingen kiest waarvan je een open dag wil gaan bezoeken, is het belangrijk dat je goed weet waar jouw interesses liggen. Dit kun je achterhalen door bijvoorbeeld een studiekeuzetest te doen. Vaak bieden middelbare scholen dit soort testen aan maar mocht dit niet zo zijn, doe dan op de website StudiekeuzeMaken een studiekeuzetest.

Informatie verzamelen

Als je met behulp van een studiekeuzetest hebt bepaald welke studierichting bij jou past, is het tijd om op zoek te gaan naar opleidingen die binnen deze richting passen. Er zijn veel websites waarop je per studierichting een overzicht van alle studies kunt zien. Kies uit dit overzicht de studies die jou het meest aanspreken en bestudeer de websites van deze studies grondig. Google ook eens naar ervaringen van studenten die deze studie volgen. Hierdoor achterhaal je wat studenten echt van de opleiding vinden en dit is vaak toch wel wat anders dan het ‘verkooppraatje’ van de onderwijsinstelling.

Aanmelden

Heb je bepaald welke open dagen je gaat bezoeken? Vergeet dan niet om jezelf in te schrijven. Bij veel open dagen is dit verplicht. Wanneer je jezelf ingeschreven hebt ontvang je vaak nog aanvullende informatie over de open dag.

​Wat is jouw doel tijdens de open dag?

Iedereen heeft natuurlijk een ander doel tijdens een open dag. Het kan zijn dat je de sfeer wilt proeven van de school, of dat je gaat kijken welke studies er allemaal zijn. Probeer dit doel voor jezelf duidelijk te maken voordat je naar de open dag vertrekt. Zo weet je precies waar jij op moet letten en welke vragen je moet stellen.

​Vragen stellen

Een open dag draait om kennis maken. En tijdens deze kennismaking is het belangrijk dat de vragen die je hebt, beantwoord worden. Hierdoor wordt het gemakkelijker om uiteindelijk de juiste studie te kiezen. Probeer zowel met docenten als met studenten te praten, hierdoor krijg je een zo compleet mogelijk beeld van de opleiding.

Hieronder een aantal vragen die je zou kunnen stellen tijdens een open dag:

•    Werk je veel in projectgroepen?
•    Hoeveel uur ben ik gemiddeld per de week bezig met deze studie?
•    Moet ik in het eerste jaar al mijn studiepunten halen?
•    Is er een introkamp en hoe gaat het daar?
•    Kan ik de studie gemakkelijk combineren met mijn hobby’s?
•    Kan ik me aansluiten bij een studentenvereniging?
•    Welke beroepen kan ik later uitoefenen wanneer ik mijn diploma gehaald heb?
•    Wat maakt deze opleiding anders dan een andere (soort gelijke) opleiding?
•    Zijn er veel studenten die tijdens het eerste studiejaar stoppen?
•    Zijn er meeloopdagen waar ik aan kan deelnemen?
•    Hoe ziet een lesweek eruit?
•    Welke vakken worden er gegeven?
•    Bij wat voor soort bedrijven lopen studenten momenteel stage?
•    Is er een studentenreis naar het buitenland? 

​Wat doe je na de open dag?

Heb je tijdens een open dag een studie gevonden die goed bij je past? Je kunt jezelf dan direct inschrijven voor deze studie. Echter is het ook leuk en interessant om een dag bij de studie mee te lopen. Tijdens een meeloop dag ontdek je nog beter of de studie écht bij je past.

Heb je ondanks het bezoeken van open dagen nog geen geschikte studie kunnen vinden? Dat is helemaal niet erg! Doe nogmaals een studiekeuzetest en ga vervolgens bij andere open dagen kijken. 

​Werken tijdens je studie

Is het je gelukt om een passende studie te vinden en wil je graag naast je studie op flexibele basis werken? Via studenten uitzendbureau Recruit a Student vind je eenvoudig een studenten (bij)baan die aansluit op jouw studie en interesses. Een studie gerelateerde bijbaan via Recruit a Student zorgt ervoor dat je veel waardevolle werkervaring opdoet en dat je een goed CV opbouwt. Bekijk op onze website de vacatures en reageer direct op een functie die jou aanspreekt. Je kunt jezelf ook inschrijven bij Recruit a Student zodat je geen enkele nieuwe vacature die op jouw profiel aansluit meer mist.

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.