Tips voor het werken in groepsverband

Publicatiedatum 16 september 2022
Wijzigingsdatum 28 december 2022

De een heeft er een hekel aan en de ander vindt het juist fijn: werken in groepsverband. Tijdens je studie krijg je hier sowieso mee te maken of je het nou leuk vindt of niet. Dus om het beste uit een groepsproject te halen hebben wij voor jou wat tips op een rijtje gezet.

1. Leer elkaar kennen

Je hele levensverhaal, rare hobby’s en je diepste geheimen hoef je natuurlijk niet te bespreken maar wanneer je samen gaat werken met voor jou nog onbekende mensen is het wel fijn als je het een en ander over elkaar weet.  Doe snel een voorstelrondje en vertel hierbij meteen waar je goed en minder goed in bent. Weet je dat ook gelijk van elkaar!

2. Verdeel de taken

Het is vaak zo dat één iemand het meeste werk doet en de rest meelift op dat succes. Probeer dit te voorkomen en verdeel meteen de taken. Tijdens het voorstelrondje heb je al gehoord wie waar goed in is. Het is handig om hieraan te denken als je de taken verdeeld en benut deze kwaliteiten. Wanneer iemand bijvoorbeeld aangeeft goed te zijn in Nederlands, laat deze persoon dan ook de spelling- en grammatica controle doen.

3. Afspraak = afspraak

Nog zoiets waar je altijd tegen aanloopt: groepsgenoten die hun afspraken niet nakomen. Zet voor jullie aan het project beginnen alle afspraken op papier en vrees niet om iemand er op aan te spreken wanneer hij/zij de afspraak niet nakomt. Jullie hebben niet voor niets de afspraken opgesteld dus houd je er ook aan! Bespreek ergernissen ook tijdig voordat het zich opstapelt en uiteindelijk voor nog meer ellende zorgt.

4. Vier successen

Hebben jullie een goede tussentijdse beoordeling gehad? Vier dit met z’n allen! Helemaal bij langdurige projecten is het goed om ook samen iets leuks te doen. Drink een biertje met elkaar, het hoeft geen hele avond te duren. Als jullie uiteindelijk een goed resultaat behalen moet dit ook gevierd worden. In het ergste geval proost je dan niet alleen op een goed resultaat maar ook op het feit dat je eindelijk van je irritante groepsgenoten af bent.

Wil je tijdens je studenten (bij)baan ook graag in groepsverband werken? Of juist liever niet? Bekijk dan snel onze vacatures en vindt de bijbaan die bij jou en jouw studie past!

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.