Voor de uitsteller: 5 last minute studie tips

Publicatiedatum 9 september 2022
Wijzigingsdatum 29 december 2022

Je hoort het jezelf nog zeggen: de volgende keer begin ik echt op tijd met leren. Maar helaas, voor sommige studenten werkt dit nou eenmaal gewoon niet. Maak je geen zorgen, wij hebben voor jou de 5 beste last minute studie tips op een rijtje gezet.

Last minute studie tip 1: Focus!

We begrijpen je, er zijn 100 dingen te verzinnen die leuker zijn dan leren. Maar door je uitstelgedrag ben je nu op het punt belandt dat je toch moet gaan beginnen. Zet je telefoon uit, houdt je laptop alleen bij je als je die echt nodig hebt en sluit jezelf op in een ruimte die weinig afleidingen biedt. Als je alle mogelijke afleidingen hebt verbannen kun je gefocust aan de slag gaan. En maak je geen zorgen, als je je tentamen gemaakt hebt staan er vast nog genoeg grappige kattenfilmpjes op je Facebook-tijdlijn waar je doelloos door heen kunt scrollen.

Last minute studie tip 2: Oefententamens

Het gaat je vast lukken om ergens een oefententamen vandaan te toveren. Een oefententamen geeft je een goed inzicht in hoe de vragen op je tentamen geformuleerd gaan worden. Wordt er diep ingegaan op details of gaat het alleen over de hoofdlijnen? Mocht het je nou lukken om meerdere oefententamens in bezit te krijgen, kijk dan welke hoofdstukken het meest aan bod komen. Hier kun je bij de volgende tip dan meer aandacht aan besteden.

Last minute studie tip 3: Leer logisch

Nu je het oefententamen gezien hebt, heb je al een beetje een idee waar het tentamen over gaat. Maar je bent nu eenmaal te laat begonnen dus tijd om samenvattingen te schrijven heb je niet meer. Ga daarom scannen en lees snel globaal de bladzijden door. Pak je markeerstift en begin met strepen! Door het markeren van de belangrijkste informatie, concentreer je je extra op de tekst. Wanneer je een hoofdstuk tegen komt wat veel terug komt in de oefententamens, schrijf hier dan snel de belangrijkste punten van op. Als je klaar bent met het scannen en markeren van de rest, kun je dit snel en gemakkelijk nog een extra keer doornemen.

Last minute studie tip 4: Rust

Waarschijnlijk heb je het wel eens geprobeerd om een nacht door te halen met je studieboek onder genot van 4 blikjes Red Bull. En even eerlijk: heeft dit je wel eens een voldoende opgeleverd? Vast niet. Als je te lang aan het leren bent, nemen je hersenen geen nieuwe informatie meer op. Uit onderzoek is gebleken dat je de stof beter kunt herinneren nadat je hebt geslapen, dan nadat je een nacht hebt doorgehaald. Door je wilde studentenleven ben je er vast achter gekomen dat je wel op minder dan 8 uur slaap kunt functioneren. Maar wees eens slim en pak die 8 uur gewoon lekker wel.

Last minute studie tip 5: Herhalen

Het is zo ver, de ochtend van je tentamen! En omdat je (als het goed is) een lange nachtrust gehad hebt, ben je fris en fruitig. Zet daarom ook je wekker een half uurtje eerder. In dat half uur kun je de belangrijkste informatie nog eenmaal doorlezen. Let wel op dat je dit maar een keer doet en niet te lang, anders zorgt het voor meer stress. Dus neem als je wakker wordt nog een keer de stof door, ga vervolgens lekker douchen en eet een stevig ontbijt. Dan weet je zeker dat je er klaar voor bent om je tentamen goed te kunnen maken!

Misschien komt je tijdgebrek wel door een bijbaan die niet flexibel genoeg is. Tijd voor verandering dus! Studenten uitzendbureau Recruit a Student heeft leuke en flexibele (bij)baan in verschillende branches. Bekijk onze vacatures of schrijf jezelf in zodat je altijd als eerst op de hoogte bent van onze nieuwste vacatures.

 

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.