Wat is ChatGPT en hoe werkt het?

Publicatiedatum 31 januari 2023
Wijzigingsdatum 31 januari 2023

De (onderwijs) wereld is vol van de chatbot ChatGPT. Deze vorm van kunstmatige intelligentie in een chatbot geeft in een paar tellen op een natuurlijke manier antwoord op alle vragen van de gebruikers! De technologie is vrij voor iedereen beschikbaar maar er wordt vooral gebruik van gemaakt door studenten in bijvoorbeeld boekverslagen, essays en andere huiswerkopdrachten.

In deze blog kom je te weten wat ChatGPT nu precies is, hoe je het als student kunt gebruiken, en waarom het een controversiële tool is. Ook wij hebben gebruik gemaakt van de Chatbot in de onderstaande blog op basis van de volgende opdracht: 'Write a blog in Dutch, explaining how ChatGPT works, and how effective it can be for schoolwork of students, and how teachers don't like it’. Vervolgens gaf de Chatbot ons de onderstaande tekst.

Dit is geschreven door ChatGPT

ChatGPT is een kunstmatig intelligentie-model dat is opgeleid door OpenAI om natuurlijke taal te begrijpen en erop te reageren. Het gebruikt een state-of-the-art technologie genaamd transformer, die het in staat stelt om complexe vragen te beantwoorden en taken uit te voeren op basis van de informatie die het heeft opgesteld.

Voor studenten is ChatGPT een krachtige tool voor schoolwerk. Het kan hen helpen bij het opzoeken van informatie, het beantwoorden van vragen en het oplossen van problemen. Bijvoorbeeld, als een student hulp nodig heeft bij het uitwerken van een wiskundige formule, kan hij of zij deze vraag stellen aan ChatGPT en binnen enkele seconden een duidelijk antwoord krijgen. Het kan ook helpen bij het opstellen van essays en het vertalen van teksten.

Hoewel ChatGPT effectief is voor studenten, is het niet zo geliefd bij leraren. Leraren hebben bezorgdheid over het verlies van menselijke interactie en persoonlijke aandacht voor leerlingen. Ze geloven dat de nadruk op technologie de kwaliteit van het onderwijs kan verminderen en de leerlingen afhankelijk maakt van algoritmen in plaats van hun eigen vermogens.

Leraren willen dat leerlingen nadenken over problemen en ze op een creatieve manier oplossen, in plaats van altijd afhankelijk te zijn van de snelle antwoorden van ChatGPT. Bovendien willen ze zeker weten dat de informatie die studenten krijgen via ChatGPT betrouwbaar is en aansluit bij het onderwijsprogramma.

Samenvattend is ChatGPT een effectieve tool voor studenten om bij te dragen aan hun schoolwerk. Hoewel het niet zo geliefd is bij leraren, is het belangrijk om de bezorgdheid van de leraren serieus te nemen en te zorgen voor een evenwicht tussen technologie en menselijke interactie in het onderwijs. Het is aan ons om het juiste gebruik te maken van deze tool en te zorgen voor een verantwoorde integratie in het onderwijs.

Wat vind jij?

Deze bovenstaande tekst is volledig geschreven door ChatGPT. Merk jij veel verschil in schrijfwijze? Wij in ieder geval niet. We hopen dat we een duidelijker beeld hebben gegeven van ChatGPT en de mogelijkheden die het biedt om effectiever te werken als student.

Wil jij naast je studie ook effectief te werk gaan met een leuke studentenbaan? Studentenuitzendbureau Recruit a Student heeft de leukste vacatures en vindt voor jou de bijbaan die echt bij je past! Bekijk onze vacatures of schrijf jezelf in zodat je altijd als eerst op de hoogte bent van onze nieuwste vacatures.

 

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.