Uitgelichte studie: Biologie

Publicatiedatum 16 september 2022
Wijzigingsdatum 29 december 2022

Het kiezen van de juiste studie kan erg lastig zijn. Om je hierbij te helpen lichten wij iedere maand een studie uit en vertellen we je alles over de pluspunten, minpunten en de carrière mogelijkheden. Deze maand: Biologie. Wil jij alles weten over de studie communicatie? Lees dan snel verder.

​Wat houdt de studie Biologie in?

Biologie is een breed en dynamisch vakgebied. Als bioloog kijk je het ene moment naar DNA en het volgende moment naar ecosystemen. Ook kun je pionieren op nieuwe onderzoeksgebieden zoals biotechnologie, moleculaire genetica of het duurzaam beheer van de aarde. De kennis die je tijdens deze studie opdoet levert een belangrijke bijdrage voor het oplossen van maatschappelijke problemen. Je kunt bijvoorbeeld je kennis over DNA en microbiologie gebruiken om nieuwe antibiotica te ontdekken en te ontwikkelen tot een nieuw medicijn.

Bron: Universiteit Leiden

​Wanneer is deze studie iets voor jou?

Vanzelfsprekend is het belangrijk dat wanneer je deze studie wilt gaan volgen, je beschikt over een onderzoekende houding. Tijdens en na de studie Biologie ben je veel bezig met het uitvoeren van onderzoeken.

Daarnaast moet je het leuk vinden om biologische processen in een mens, dier of plant plaatsvinden te onderzoeken. Als laatst is het handig dat je goed bent in de vakken wiskunde, scheikunde en biologie en dat je deze vakken ook echt leuk vindt.

​Minpunten van de studie Biologie

Studenten die de studie Biologie volgen geven aan dat zij tijdens de studie niet goed voorbereid worden op een baan buiten de wetenschap na het afronden van de studie. Daarnaast valt het veel eerstejaarsstudenten tegen dat er zoveel gebruik gemaakt wordt van de Engelse taal, vrijwel alle studieboeken zijn volledig in het Engels.

​Carrière (en salaris!) na de studie Biologie

Je kunt na het afronden van je bachelor de arbeidsmarkt op, maar de meeste studenten Biologie volgen daarna nog een master. Na je master kun je een breed scala aan functies uitoefenen, zowel binnen als buiten de wetenschap. 

Hieronder vindt je enkele opties met daarbij een salaris indicatie. Let op: de salaris indicatie is een grove schatting per maand, gebaseerd op een 40-urige werkweek en wordt bruto weergegeven. Bij de berekening van het gemiddelde salaris is ook het startsalaris (wat dus iets lager is) en het maximale salaris (wat dus hoger is) meegenomen. Vanzelfsprekend is het salaris afhankelijk van je ervaring en de organisatie waarvoor je gaat werken.

  • ​Onderzoeker (€3.195 per maand)
  • Biotechnoloog (€2.000 startsalaris bij de overheid, kan oplopen tot €5555 per maand)
  • Gezondheidstechnoloog (€2.300 per maand)
  • Milieudeskundige (€3.100 per maand)

​Waar volg je de studie Biologie?

Er zijn in Nederland een aantal universiteiten die de studie Biologie aanbieden. Hieronder zie je een aantal van deze universiteiten.

​Werken tijdens je studie

Wil jij naast de studie Biologie op flexibele basis werken? Kies dan voor een bijbaan via studenten uitzendbureau Recruit a Student. Recruit a Student heeft kantoren door heel Nederland waardoor jij ook in jouw studentenstad aan de slag kan gaan. Bekijk onze openstaande vacatures en solliciteer op een functie die jou aanspreekt. Of schrijf jezelf in bij Recruit a Student zodat jij altijd als eerst op de hoogte bent van de nieuwste vacatures die aansluiten op jouw profiel. Wij vinden voor jou de bijbaan die echt bij je past!

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.