Uitgelichte studie: bouwkunde

Publicatiedatum 16 september 2022
Wijzigingsdatum 29 december 2022

Het kiezen van de juiste studie kan erg lastig zijn. Om je hierbij te helpen lichten wij iedere maand een studie uit en vertellen we je alles over de pluspunten, minpunten en de carrière mogelijkheden. Deze maand: bouwkunde. Wil jij alles weten over deze studie? Lees dan snel verder.

​Wat houdt de studie bouwkunde in?

Ben je geïnteresseerd in hoe gebouwen worden ontworpen en gebouwd? Dan is de studie bouwkunde echt iets voor jou! Na de studie bouwkunde kun je als aankomend bouwkundig ingenieur vele kanten op!

Bouwkunde is een breed vakgebied waar je vele interessante beroepen in kunt uitoefenen. Traditioneel wordt je tijdens de studie bouwkunde opgeleid voor beroepen bij architectenbureaus en bij aannemers. Hierbij gaat het om het voorbereiden en uitvoeren van projecten zoals kantoren, woningen, scholen en winkelcentra.

Ook kun je na het afronden van de studie bouwkunde aan de slag bij een projectontwikkelaar, de constructeur, bouwfysisch adviseur; maar er zijn ook functies bij een tal van andere adviesbureaus en verschillende functies bij woningcorporaties.

Al de bovenstaande beroepen hebben gemeen dat je over een goede bouwkundige basis moet beschikken. Je leert daarom tijdens de studie technische tekeningen maken en lezen, je leert veel over constructies, doet kennis op over bouwsystemen en materialen, leert over bouwfysica en ontwikkelt vaardigheden zoals organiseren, onderzoeken, samenwerken en leidinggeven. 

​Wanneer is deze studie iets voor jou?

Het is belangrijk dat je geïnteresseerd bent in hoe gebouwen worden ontworpen en gebouwd, hier draait de studie bouwkunde namelijk om. Verder is deze studie vooral geschikt voor praktische mensen die beschikken over ruimtelijk inzicht en beschikken over technische vaardigheden. Je moet goed problemen kunnen analyseren en je moet vraagstukken vanuit verschillende standpunten kunnen benaderen. Daarnaast is het belangrijk dat je creatief bent, dat je nauwkeurig te werk gaat en dat je goed kunt rekenen. Dit zijn de belangrijkste vaardigheden die je nodig hebt als je bouwkunde wilt gaan studeren.

​Minpunten van de studie bouwkunde

Vanzelfsprekend heeft ook iedere studie minpunten. Uit verschillende reviews van studenten kan worden opgemaakt dat de studenten vinden dat de studielast erg zwaar. Zij geven onder andere aan dat zij te weinig tijd krijgen voor het maken van opdrachten en het voltooien van projecten.

​Master na de bachelor bouwkunde

Veel studenten kiezen ervoor om na het afronden van de studie bouwkunde door te studeren. Hieronder een overzicht van de masters die studenten vaak kiezen na het afronden van de bachelor bouwkunde.

•    58% van de afgestudeerden kiest voor architecture, urbanism and building sciences

•    28% van de afgestudeerden kiest voor architecture, building and planning

•    7% van de afgestudeerden kiest voor construction management and engineering

•    2% van de afgestudeerden kiest voor civil engineering

​Carrière en salaris

Omdat de studie bouwkunde zo breed is zijn er veel verschillende carrièremogelijkheden. Hieronder vindt je enkele opties met daarbij een salaris indicatie. Let op: de salaris indicatie is een grove schatting per maand, gebaseerd op een 40-urige werkweek en wordt bruto weergegeven. Bij de berekening van het gemiddelde salaris is ook het startsalaris (wat dus iets lager is) en het maximale salaris (wat dus hoger is) meegenomen. Vanzelfsprekend is het salaris afhankelijk van je ervaring en de organisatie waarvoor je gaat werken. Sommige functies die hieronder worden benoemd kunnen alleen uitgevoerd worden wanneer er een master wordt gevolgd na de studie bouwkunde.

​Waar kun je de studie bouwkunde volgen?

De studie bouwkunde wordt door verschillende hogescholen aangeboden. Hieronder een overzicht van een aantal aanbieders:

​Werken tijdens je studie

Ga jij de studie bouwkunde volgen en wil jij daarnaast op flexibele basis lekker wat geld verdienen? Kies dan voor een bijbaan via studenten uitzendbureau Recruit a Student. Wij bieden leuke banen voor studenten door heel Nederland aan binnen veel verschillende branches. Zo vind jij altijd de bijbaan die perfect bij jou past. Bekijk onze vacatures en solliciteer op een functie die jou aanspreekt, of schrijf jezelf in bij Recruit a Student zodat jij altijd als eerst op de hoogte bent van de nieuwste vacatures die aansluiten op jouw profiel.

 

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.