Uitgelichte studie: commerciële economie

Publicatiedatum 23 september 2022
Wijzigingsdatum 29 december 2022

Het kiezen van de juiste studie kan erg lastig zijn. Om je hierbij te helpen lichten wij iedere maand een studie uit en vertellen we je alles over de pluspunten, minpunten, de carrièremogelijkheden en salaris. Deze maand: commerciële economie. Wil jij alles weten over deze studie? Lees dan verder!

Wat houdt de studie commerciële economie in?

De studie commerciële economie staat in het teken van marketing en sales. Je leert hierbij om goed te luisteren naar de klant om producten en/of diensten succesvol in de markt te zetten. Als commercieel econoom breng je als het ware de buitenwereld naar binnen. Je vertaalt de wensen en behoeften van de klant naar verkoop- en marketingactiviteiten. Deze studie is de basis voor een carrière in de marketing of sales.

Wanneer is deze studie iets voor jou?

Ten eerste is het belangrijk dat je beschikt over een commerciële instelling. Deze studie draait natuurlijk uiteindelijk om sales. Verder is het belangrijk dat je internationaal georiënteerd bent. Creativiteit is gewenst omdat je op een unieke wijze de behoeften en vraag van de klant om moet kunnen buigen naar verkoop- en marketingactiviteiten. Als laatste is het belangrijk dat je kritisch bent, naar jezelf en naar de producten die jij oplevert. Je moet er naar streven om altijd het beste resultaat te behalen.

Minpunten van studie commerciële economie

Wat je veelal hoort over de studie commerciële economie is dat het een best pittige studie is. Er is een zware studielast. Verder horen we veel dat de studie als ‘te breed’ wordt ervaren en dat studenten het lastig vinden om te ontdekken welke tak binnen de commerciële economie het best bij hen past. Ook is het erg belangrijk dat je ‘goed met cijfertjes bent’. Veel studenten vinden dat het voor de start van de studie niet duidelijk genoeg wordt benadrukt dat er veel bedrijfseconomische vakken onderdeel van de studie zijn en hier willen de eerste jaar studenten nog wel eens tegenaan lopen. Goed om hier rekening mee te houden dus! 

Carrière (en salaris!) na de studie commerciële economie 

Er zijn veel verschillende carrière mogelijkheden wanneer je bent afgestudeerd aan de studie commerciële economie. Hieronder vind je enkele opties met daarbij een salaris indicatie. Let op: de salaris indicatie is een grove schatting per maand, gebaseerd op een 40-urige werkweek en wordt bruto weergegeven. Bij de berekening van het gemiddelde salaris is ook het startsalaris (wat dus iets lager is) en het maximale salaris (wat dus hoger is) meegenomen. Vanzelfsprekend is het salaris afhankelijk van je ervaring en de organisatie waarvoor je gaat werken. 

- Marketing medewerker (€3.903 per maand)

- Sales manager (€6.333 per maand)

- Online marketeer (€2.650 per maand)

- Accountmanager (€3.000 per maand)

- Export manager (€4.837 per maand)

Waar volg je deze studie?

Hogescholen door heel Nederland bieden deze studie aan. Het ligt er dus maar net aan waar je woont of in welke studentenstad je graag wilt gaan wonen. Hier enkele hogescholen die deze studie aanbieden:

HAN

InHolland

Avans

Hogeschool Rotterdam

Werken tijdens je studie commerciële economie

Studeer jij commerciële economie of wil je dit gaan doen? Dan is het interessant voor jou om al tijdens jouw studie relevante werkervaring op te doen. Door tijdens je studie al te werken in het vakgebied waar je na jouw afstuderen wilt gaan werken kun jij jouw theoretische kennis al in de praktijk brengen en bouw je een interessant netwerk op. Hierdoor heb je een streepje voor op jouw studiegenoten. Wie weet kun je zelfs wel van jouw bijbaan jouw fulltime baan maken na het behalen van jouw diploma! Benieuwd naar de vacatures? Je vindt ze op onze website!

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.