Uitgelichte studie: geneeskunde

Publicatiedatum 16 september 2022
Wijzigingsdatum 29 december 2022

Het kiezen van de juiste studie kan erg lastig zijn. Om je hierbij te helpen lichten wij iedere maand een studie uit en vertellen we je alles over de pluspunten, minpunten en de carrière mogelijkheden. Deze maand: geneeskunde. Wil jij alles weten over de studie geneeskunde? Lees dan snel verder.

​Wat houdt de studie geneeskunde in?

Bij geneeskunde staat behandeling van de patiënt met zijn ziekte centraal. Tijdens de opleiding geneeskunde leer je veel over het menselijk lichaam, ziekte en gezondheid. Ook praktische en communicatieve vaardigheden zijn heel belangrijk. Hoe prik je bijvoorbeeld bloed? Hoe onderzoek je iemand? En hoe voer je een goed gesprek met een patiënt of collega?

De studie geneeskunde wordt in 6 jaar opgedeeld: een 3-jarige bachelor en een 3-jarige master opleiding.

Tijdens de drie jaar van de bachelor opleiding oriënteer je je binnen de gezondheidszorg en het beroep arts. In de meeste gevallen ga in het eerste jaar al stage lopen, dit doe je bijvoorbeeld bij een verpleeghuis of een ziekenhuis. Tijdens de drie laatste jaren, de master, wordt je echt opgeleid tot basisarts. 

Hierbij leer je om op verschillende afdelingen te werken zoals bijvoorbeeld neurologie en chirurgie. Meestal is er ook een aparte keuzeperiode waarbij je zelf bepaalt van welke afdelingen je graag nog meer wilt leren. Aan het eind van de studie geneeskunde loop je een laatst proefstage als semiarts.

​Wanneer is deze studie iets voor jou?

De studie past goed bij mensen die geïnteresseerd zijn in gezondheid. Verder is het natuurlijk belangrijk om onderzoeken leuk te vinden, hier draait een groot deel van de studie om. Ook is het belangrijk om te weten wat je als vervolgopleiding interessant zou vinden. Na het afronden van de studie geneeskunde ben je namelijk basisarts en is het aan te raden om door te studeren in een specialisme.

​Wat kun je na deze studie doen?

Als je een bachelor- en masteropleiding geneeskunde af hebt gerond kun je aan de slag gaan als basisarts of ziekenhuisarts. Echter kiezen de meeste studenten er wel voor om na het afronden van de studie door te studeren om zichzelf verder te specialiseren. Check deze lijst om te zien wat de mogelijke vervolgstudies zijn.

​Minpunten van de studie geneeskunde

Op basis van de verschillende ervaringen van studenten zijn de volgende minpunten naar voren gekomen:

•    Het verschil in kwaliteit van stage en coschappen verschilt vaak erg per verpleeg- of ziekenhuis.
•    Het is een erg lange studie (6 jaar) waar je veel tijd in moet steken.
•    Sommige artsen zijn niet vriendelijk en respectvol tegenover coassistenten.
•    Je maakt tijdens een coschap lange dagen. Je werkt vaak van 07:30/08:00 tot 17:00. Dit kan zwaar zijn als je dit soort lange dagen als student zijnde niet gewend bent.

​Carrière (en salaris!) na de studie geneeskunde

Na de studie geneeskunde wil je natuurlijk weten waar je aan toe bent. Kun je meteen gaan werken of is doorstuderen verstandiger? Hieronder vind je een kort overzicht van de belangrijkste statistieken.

•    99% van de afgestudeerden vindt na het afronden van de studie geneeskunde een baan op niveau van de opleiding.

•    95% van de afgestudeerden vindt een baan binnen het vakgebied.

•    Het gemiddelde bruto startsalaris van de afgestudeerden is €3.400 bij een werkweek van 38 uur.

•    1% van de afgestudeerden is werkloos (studenten die besluiten door te studeren worden niet tot dit percentage gerekend).

​Waar volg je deze studie?

Er zijn een behoorlijk aantal universiteiten in Nederland die de studie geneeskunde aanbieden. Hieronder een greep uit de universiteiten die de studie aanbieden:

​Werken tijdens je studie

Een lange studie zoals de studie geneeskunde kost veel geld. Wil jij daarom naast jouw studie lekker wat bijverdienen? Kies dan voor een leerzame en flexibele bijbaan via studenten uitzendbureau Recruit a Student! Bekijk onze openstaande vacatures en solliciteer direct op een functie die jou aanspreekt. Of schrijf jezelf in zodat jij altijd als eerste op de hoogte bent van onze nieuwste vacatures. Recruit a Student vindt voor jou eenvoudig en snel een bijbaan die echt bij je past!

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.