Uitgelichte studie: leraar basisonderwijs (pabo)

Publicatiedatum 16 september 2022
Wijzigingsdatum 29 december 2022

Het kiezen van de juiste studie kan erg lastig zijn. Om je hierbij te helpen lichten wij regelmatig een studie uit en vertellen we je alles over de pluspunten, minpunten, de carrièremogelijkheden en salaris. Deze maand: leraar basisonderwijs. Wil jij alles weten over deze studie? Lees dan verder!

​Wat houdt de studie in?

Tijdens de studie leraar basisonderwijs (pabo) wordt je opgeleid tot docent in het basisonderwijs. Het grootste deel van de studenten zal dan ook na het afstuderen gaan werken als docent in het basisonderwijs en les gaan geven aan kinderen tussen de 4 en 12 jaar.

Tijdens de studie leraar basisonderwijs leer je hoe je boeiende lessen geeft aan kinderen met verschillende karakters, uit verschillende werelden en van verschillende niveaus. Je leert leerprogramma’s te ontwikkelen en contact te onderhouden met de leerlingen en hun ouders. Week- en dagstages zijn een belangrijk onderdeel van de opleiding. 

De studie bestaat uit een mix van de vakken die je zal moeten kunnen geven als basisschool docent. Denk hierbij aan rekenen, geschiedenis, taal, gym etc. Daarnaast krijg je lessen over de opvoeding en ontwikkeling van kinderen. 

Na het afronden van deze studie draag je de titel Bachelor of Education.

​Wanneer is de studie leraar basisonderwijs iets voor jou?

Vanzelfsprekend moet je graag met kinderen willen werken wanneer je de studie leraar basisonderwijs gaat volgen. Daarnaast is het belangrijk dat je initiatiefrijk bent en dat je gemakkelijk in gesprek gaat met kinderen, collega’s en ouders. Je wilt kinderen graag les geven, begeleiden en leren omgaan met elkaar. Je verdiept je graag in de lesstof en hebt een onderzoekende en kritische houding.

​Minpunten van de studie

Zoals de naam van de studie al verraadt is dit een studie die zeer specifiek gericht is op een ding: lesgeven in het basisonderwijs. Mocht je er tijdens de studie achter komen dat dit toch niet bij je past of je het niet leuk vindt, zijn er weinig alternatieve opties.

Daarnaast is het lespakket erg breed. Er wordt van je verwacht dat je een goede basiskennis hebt van al de vakken die worden gegeven op een basisschool. Daarnaast zijn er verplichte reken- en taaltoetsen die je moet behalen voordat je überhaupt mag starten met de opleiding. Veel studenten geven aan dat deze toetsen erg lastig zijn.

​Carrière (en salaris!) na de studie leraar basisonderwijs

Er zijn een aantal carrièremogelijkheden wanneer je bent afgestudeerd aan de studie leraar basisonderwijs. Hieronder vind je enkele opties met daarbij een salaris indicatie. Let op: de salarisindicatie is een grove schatting per maand, gebaseerd op een 40-urige werkweek en wordt bruto weergegeven. Vanzelfsprekend is het salaris afhankelijk van je ervaring en de organisatie waarvoor je gaat werken.

​Waar volg je deze studie?

Hogescholen door heel Nederland bieden deze studie aan. Het ligt er dus maar net aan waar je woont, of in welke studentenstad je graag wilt gaan wonen. Hier enkele hogescholen die deze studie aanbieden:

De volledige lijst van hogescholen die de studie leraar basisonderwijs aanbieden vind je op de website van HBO start

​Werken tijdens de studie leraar basisonderwijs

Volg jij de studie leraar basisonderwijs of wil je dit gaan doen? Dan is het interessant voor jou om al tijdens je studie relevante werkervaring op te doen. Door tijdens je studie al te werken in het vakgebied waarin je na je studie wilt gaan werken, kun jij jouw theoretische kennis in praktijk brengen en bouw je een interessant netwerk op. Hierdoor heb je een streepje voor op jouw studiegenoten! Benieuwd naar de vacatures? Je vindt ze op onze website!

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.