Uitgelichte studie: toegepaste psychologie

Publicatiedatum 16 september 2022
Wijzigingsdatum 29 december 2022

Het kiezen van de juiste studie kan erg lastig zijn. Om je hierbij te helpen lichten wij iedere maand een studie uit en vertellen we je alles over de pluspunten, minpunten en de carrière mogelijkheden. Deze maand: toegepaste psychologie. Wil jij alles weten over deze studie? Lees dan snel verder.

​Wat houdt de studie toegepast psychologie in?

Tijdens de studie toegepaste psychologie leer je alles over het menselijk gedrag in zowel de alledaagse omgeving als onder bijzondere omstandigheden. Met deze kennis ga je praktisch aan de slag. Je wordt getraind in het ondersteunen, coachen en begeleiden van mensen. Daarnaast leer je veel over psychologie en de vaardigheden die hierbij horen om te vak goed te kunnen uitvoeren. Bijvoorbeeld: hoe voer je een gesprek? Op welke wijze beoordeel je iemand? Hoe stel je een diagnose op? En hoe verwerk je cijfers van een psychologische onderzoek? Je leert tijdens deze studie hoe je op een professionele wijze omgaat met methoden, technieken en instrumenten om menselijk gedrag te analyseren, beoordelen en beïnvloeden.

Uiteraard word je opgeleid om van toegepaste psychologie je beroep te maken maar je kunt met deze opleiding nog veel meer! Zo kun je onder andere aan de slag bij instellingen die zich richten op arbeid gerelateerde vragen. 

​Wanneer is deze studie echt iets voor jou?

Deze studie past goed bij personen die veel interesse hebben in het gedrag van mensen en die beschikken over een onderzoekende houding. Daarnaast is het belangrijk dat je gevoel hebt voor exacte vakken zoals wiskunde. Wanneer je een goed menselijk inzicht hebt is de studie toegepast psychologie echt iets voor jou!

​Minpunten van de studie toegepaste psychologie

Op basis van verschillende ervaringen van studenten zijn de volgende minpunten naar voren gekomen:

  •   Veel theorie, ook theorie die je misschien niet interesseert.
  •   SPSS programma wordt vaak gebruikt bij deze studie.
  •   Het vak statistiek spreekt niet iedereen aan, dit is wel een belangrijk vak tijdens deze studie.

​Carrière (en salaris!) na de studie toegepaste psychologie

Na de studie toegepaste psychologie wil je natuurlijk weten waar je aan toe bent: kun je direct aan de slag in de vorm van een vaste baan of kun je beter doorstuderen? Hieronder vind je een kort overzicht van de belangrijkste statistieken.

  •   78% van de afgestudeerden vindt na deze opleiding een baan op niveau van de opleiding.
  •   54% van de afgestudeerden vindt een baan binnen het vakgebied.
  •   Het gemiddelde bruto startsalaris van de afgestudeerden is €2.000 bij een werkweek van 32 uur.
  •   6% van de afgestudeerden is werkloos (studenten die besluiten door te studeren worden niet tot dit percentage gerekend).

​Waar volg je deze studie?

De studie toegepaste psychologie wordt door diverse hogescholen aangeboden. Hieronder een greep uit de scholen die de studie aanbieden:

​Werken tijdens je studie

Wil jij tijdens jouw studie toegepaste psychologie lekker wat bijverdienen en relevante werkervaring opdoen? Kies dan voor een flexibele bijbaan via studenten uitzendbureau Recruit a Student. Bekijk hier onze openstaande vacatures en solliciteer direct op een functie die jou aanspreekt. Je kunt jezelf ook inschrijven bij Recruit a Student. Wanneer je jezelf ingeschreven hebt nemen wij contact met jou op wanneer er een nieuwe vacature beschikbaar is die aansluit op jouw profiel. Via Recruit a Student vind je eenvoudig en snel een bijbaan die echt bij jou en jouw interesses past.

 

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.