Banen van de toekomst: data analist en telemarketeer

Publicatiedatum 16 september 2022
Wijzigingsdatum 29 december 2022

In de rubriek ‘banen van de toekomst’ geven we je inzicht welke banen ‘future proof’ zijn en welke niet. In de toekomst zullen er namelijk veel banen wegvallen door robotisering. In deze blogs vertellen wij welke banen er wel en niet wegvallen.

​Data analist

Een data analist houdt zich voornamelijk bezig met het verzamelen en controleren van gegevens om deze te verwerken tot informatie. Deze informatie wordt vervolgens geanalyseerd en omgezet in kennis. De verkregen kennis kan door het bedrijf gebruikt worden bij de besluitvorming om de juiste keuzes te maken en om de juiste strategie te bepalen.

Als data analist ben jij erg belangrijk voor een onderneming omdat jij commerciële, operationele en financiële kansen ontdekt die anderen nog niet hadden gezien. Dit beroep is met de komst van internet vanzelfsprekend nog belangrijker geworden.

De toekomst van een data analist

De kans op robotisering van deze baan is slechts 4% volgens Job Personality. Dit is een erg laag percentage en hierdoor kun je er vanuit gaan dat jouw baan als data analist niet overgenomen gaat worden door technologie. Een ‘future proof’ beroep dus!

Telemarketeer

Waarschijnlijk heb je wel eens een telemarketeer aan de telefoon gehad. Een telemarketeer is een verkoper die producten telefonisch probeert te verkopen. Dit kan het verkopen van goederen of diensten zijn of het binnenhalen van donaties voor goede doelen. Een telemarketeer heeft veel doorzettingsvermogen nodig en moet beschikken over een vlotte babbel. Want zelfs wanneer je een zeer vlotte babbel hebt zal je vaak afgewezen worden en zal je regelmatig geïrriteerde mensen aan de telefoon hebben.

Als telemarketeer ben je meestal in dienst bij een telemarketingbureau of een callcenter. Wanneer je voor een callcenter aan de slag gaat kan het zijn dat je meer doet dan het verkopen van producten of diensten, je kunt dan ook aan de slag op de afdeling klantenservice waarbij klanten jou bellen in plaats van jij hen.

De toekomst van een telemarketeer

Het beroep telemarketeer is volgens Job Personality zeker niet ‘future proof’, de kans op robotisering van deze baan is 99%. Dit betekent dat je er eigenlijk wel van uit kan gaan dat deze baan in de toekomst niet meer zal bestaan.

Wil jij graag meer lezen over banen van de toekomst om er zo achter te komen welke banen er wel en niet zullen blijven bestaan in de toekomst? Houd onze Instagram dan goed in de gaten!

Ben jij nog op zoek naar een leuke bijbaan of startersfunctie die wel ‘future proof’ is? Recruit a Student beschikt over een zeer uitgebreid aanbod van vacatures in veel verschillende branches in heel Nederland. Bekijk onze vacatures en solliciteer direct op een functie die jou aanspreekt! Of schrijf jezelf in bij Recruit a Student! Wanneer je jezelf ingeschreven hebt houden wij je op de hoogte van nieuwe vacatures die aansluiten op jouw profiel. Via Recruit a Student vind je eenvoudig en snel een (bij)baan die echt bij je past.

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.