De best betaalde en leukste binnen de ICT

Publicatiedatum 13 september 2022
Wijzigingsdatum 28 december 2022

Ben je benieuwd wat de top 5 ICT-banen zijn en wat de best betaalde ICT banen zijn? Je leest het in deze blog.

Als je kijkt naar de huidige stand in Nederland, is er steeds meer sprake van een economische groei. Dit houdt in dat het vinden van een baan steeds makkelijker en makkelijker zal gaan. Hierdoor zal de werkloosheid dalen en er zullen meer opleidingen en cursussen aangeboden worden om deze functies een juiste invulling te kunnen geven. Er zijn veel bedrijven die nieuw talent graag in dienst willen. Hierbij is het van belang dat de juiste ICT-opleidingen gekozen worden, waar veel vraag naar is en waardoor je sneller een kans heb om aangenomen te worden.

Hieronder vind je een top 5 van de leukste en de best betaalde ICT banen.​

Developer

Ben je accuraat (met één puntje of komma die misplaatst is gaat het al fout) en beschik je over een  analytisch denkvermogen (kern van de zaak, welke veranderingen moeten er doorgevoerd worden?, wat moet hetzelfde blijven?), maar ben je daarnaast ook een teamplayer die onder andere kan adviseren, presenteren en goed communiceren met collega’s? Dan is developer iets voor jou. Je gaat als het ware bezig zijn met facetten van het software ontwikkel proces. Je gaat software schrijven, implementeren en testen. Met de HBO opleiding Informatica kan je deze functie vervullen. Na vier jaar kun je jezelf Bachelor of Information and Communication Technology noemen. 

Het voordeel van een developer zijnde is dat zelfleren ook mogelijk is. Je hoeft niet perse een opleiding te volgen, maar op internet is er ook veel informatie te vinden. Als je net startend ben, kun je op basis van een detacheringscontract werken. Dit is handig, omdat je hiermee veel ervaring kan opdoen in verschillende bedrijven en projecten. In de praktijk blijf je vaak hetzelfde werk doen, maar je kan je ook richten op andere aspecten ervan zoals: marketing, management enz. De baan is erg gewild en opent veel deuren voor je. Je kan gebruikersinterviewer worden of manager worden van een ICT-afdeling. Verder is het belangrijk om te weten dat het salaris varieert van €20.000 tot €50.000 per jaar.

​Projectmanager

De naam projectmanager zegt het al, je gaat een project leiden en zoals elke manager moet je een bepaald resultaat behalen in een periode. Als je een echte spreker (presentaties houden, vergaderingen leiden), controleur (controleren of de wensen en eisen van het project vervuld worden), ontwerper bent(projectplan ontwerpen in het begin) en stressbehendig enz. dan past dit baantje bij jou. Dit is een veel gekozen baan, omdat het varieert van sectoren in de ICT tot de bouw. Het varieert van kledingfabrikanten die een nieuwe catalogus uit willen brengen tot een machinefabriek die een nieuwe machine moet produceren.

Het is dus een brede baan en daarbij passen de opleidingen Bedrijfskunde MER of Bedrijfseconomie. Als je wel al weet welke richting je op wilt, zoals technische opleidingen kan je kijken naar Technische Bedrijfskunde of in de ICT-sector is de opleiding die het meest overeenkomt: HBO-ICT. Deze opleidingen zijn goede basissen, maar specialisering is wel handig, zodat je sneller wordt aangenomen naar de baan van je eigen keus. Zo kunnen er ook certificaten of diploma’s behaald worden om de opleiding meer kracht te geven. Maar er is wel ervaring nodig om de rol van projectmanager te kunnen vervullen.

Na enkele ervaringen als teamleider zijnde en het goed kunnen vinden van oplossingen, worden projectmanagers uitgekozen die experts zijn in hun gebied en de bijbehorende werkzaamheden kunnen verrichten. Het salaris kan jaarlijks €24.000 tot €49.000 zijn. ​

​Software-engineer

Dit lijkt erg op de baan als developer. Het voornaamste verschil hierbij is dat je ervaring moet hebben in ten minste één programmeertaal zoals HTMLS, Javascript enz. Je gaat software beoefenen die leesbaar is voor gebruikers van de software, maar ook voor IT-collega’s die daarmee moeten werken. Je gaat dus de software ontwikkelen, onderhouden, testen en evalueren. Na het implementeren van nieuwe software, moet je eventuele fouten en moeilijkheden kunnen uitleggen en daarbij de gebruikers kunnen begeleiden in het toepassen ervan.

Ook is het grootste verschil dat je wel een opleiding nodig heb, maar niet specifiek gericht hoeft te zijn. De concurrentie is wel groot, maar er is nog steeds veel vraag naar de baan. Wel is het handig, om je toch te specificeren om de werkgever te overtuigen van je eigen expertise. Je kan er meerdere opleidingen volgen zoals informatietechnologie, computerkunde enz. om deze functie te beoefenen. Verder is doorstuderen belangrijk zoals je Masterdiploma te behalen. Doorstuderen en specificeren geven de meeste kans om aangenomen te worden, omdat je je ook continu moet ontwikkelen en je kennis up-to-date te houden. Het gemiddelde salaris varieert van €23.000 tot €38.000, maar kan ook uiteindelijk oplopen tot €52.000 per jaar.

ICT-support

Ben je vriendelijk, geduldig en gespecialiseerd in het oplossen van diverse ICT-problemen(computer- en software)? Je bent voornamelijk werkzaam op de helpdesk en houdt je bezig met het oplossen van problemen zoals een missende USB-poort of gemakkelijke problemen als geen internetconnectie hebben en geen oorzaak hiervoor kunnen vinden. De werkzaamheden zijn ook zeer afwisselend, omdat je niet alleen bezig bent met het verhelpen van problemen van klanten, maar ook handleidingen moet schrijven ,websites moet testen enz.

Het opleidingsaanbod is zeer groot. Zo zijn er opleidingen op dit gebied beschikbaar voor het MBO, maar ook HBO en Universitaire studenten beoefenen dit. Verder zijn er veel doorgroeimogelijkheden te vinden, zoals senior medewerker te worden of misschien zelfs projectmanager. Als je daarnaast nog streeft naar banen die in de ICT-sector liggen zoals systeembeheerder, technische ICT-specialist enz. is dit beroep een uitstekend opstapje.

Er zijn vele ICT-banen beschikbaar, maar er is ook veel concurrentie van veel afgestudeerden. Wederom is specialisatie hierin belangrijk. Onderscheid jezelf van de rest en laat zien waarom jij de functie het beste kan beoefenen. Verdieping in onderwerpen als: printerserver, Macintosh enz. kunnen alleen maar een voordeel zijn ten opzichte van andere kandidaten. Net als de meeste ICT-gerelateerde beroepen, is het belangrijk dat je jezelf blijft ontwikkelen en ook op de hoogte bent van de nieuwste technische ontwikkelingen. Een startend medewerker begint met €15.000 per jaar en naar mate je meer ervaring opdoet kan dit oplopen tot €28.000.

​Informatieanalist

Hierbij zorg je ervoor dat bedrijfsprocessen geanalyseerd worden en waar nodig wijzigingen aanbrengen. Als er iets aangepast moet worden aan het bedrijfsproces, wordt dat meestal geïmplementeerd door middel van een project, systeemontwikkelmethoden komen hierbij van pas.

De analist kan niet alleen kennis hebben van technische aspecten, maar moet ook juridische, organisatorische, economische en sociale competenties bezitten. De analist voorziet het probleem dus en staat daarom aan het begin van het veranderingstraject. Vaak vereist deze functie een hbo-/wo-denk- en werkniveau, maar ook een brede ervaring op het gebied van ICT-niveau, maar ook bedrijfskundig. Diploma’s zijn een vereiste in dit beroep, maar kwalificaties zijn geen norm.

Er is echter wel veel concurrentie in de ICT-branche en zoals eerder gezegd is het belangrijk om je te onderscheiden van de rest en kwalificaties/certificaten behalen zou een enorm voordeel zijn. Voor analisten met twee tot drie jaar ervaring zijn er kwalificaties te behalen zoals IIBA het Certificate of Competence of Business Analysis (CCBA) en voor mensen met vijf tot tien jaar ervaring is de kwalificatie Certified BA Professional (CBAP) beschikbaar. Er zijn geen specifieke opleidingsmogelijkheden die aangeboden worden, maar over het algemeen zijn bedrijfskunde, bedrijfseconomie en informatiekunde goede vooropleidingen. Er zijn ook veel doorgroeimogelijkheden beschikbaar zoals senior medewerker, Business Analist, projectleider etc. Het salaris is wel redelijk hoog en begint bij €40.000 en kan zelfs oplopen tot €90.000 per jaar. ​​

Het is dus belangrijk om door middel van doorstuderen, kwalificaties en ervaring jezelf echt te onderscheiden van de rest. Ook is het belangrijk dat je iets gaat doet wat je leuk vindt. Hopelijk dragen deze informatie en tips bij aan het vinden van je baan.

Is jouw interesse in de ICT gewekt na het lezen over de best betaalde ICT banen? Studenten uitzendbureau Recruit a Student heeft de leukste vacatures en vindt voor jou de bijbaan die bij jou past.

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.