De top vijf ICT-banen

Publicatiedatum 16 september 2022
Wijzigingsdatum 29 december 2022

In Nederland blijft de sector ICT groeien. Hierdoor is dit een van de best betaalde sectoren met een erg hoge werkzekerheid. In deze blog zetten wij de vijf meest populaire ICT-banen op een rijtje.

1. Developer

Als developer ga je de wereld van software ontwikkeling induiken. Developer zelf is een zeer brede term. Jouw taken kunnen het ontwerpen van software, het schrijven van software zijn, het implementeren van software of het testen van software. Voor kleine projecten zal jij al deze taken moeten invullen, maar ga jij bij een groot project aan de slag zal jij jezelf waarschijnlijk focussen op een van deze taken.

Wanneer je aan de slag gaat als developer is het erg belangrijk dat je accuraat kan werken(elke kleine fout kan er voor zorgen dat je software niks doet). Ook een analytisch denkvermogen is erg waardevol om goed te kunnen inschatten waar dingen goed en fout gaan. Tenslotte is goede communicatie skills erg waardevol. Veel developers hebben problemen met goed communiceren met hun opdrachtgevers. Jezelf hier in onderscheiden zorgt er voor dat jij erg waardevol bent.

Het meest voorkomende traject naar een baan als developer is via een hbo opleiding informatica of een aftakking van deze opleiding. Echter is het ook mogelijk om via zelfstudie jezelf te ontwikkelen tot een developer. Doordat er een grote vraag is naar developers is een opleiding niet altijd een vereisten. Opdrachtgevers vinden jouw kwaliteiten belangrijker dan een papieren diploma.

Developers starten hun carrière vaak op een detacheringsbasis. Zo kan je snel bij verschillende opdrachten ervaring op doen en jezelf ontwikkelen. Op lange termijn kan je als developer doorgroeien door je aan te sluiten bij een bedrijf die developers samen brengt voor grotere opdrachten. Binnen dit bedrijf kan je vervolgens doorgroeien in een management en bestuursfunctie. Salarissen als developer kunnen erg variëren aan de hand van wat voor opdrachten je werkt, maar je kan verwachten dat je tussen de €20.000 tot €50.000 per jaar verdient.

2. Projectmanager

Een projectmanager in de ICT zorgt er voor dat ICT projecten goed en binnen de afgesproken tijd worden voltooid. Het is meer een management rol dan een uitvoerende rol in de meeste gevallen. Belangrijke kwaliteiten als projectleider zijn: Goed communicatie, controle houden, mensen tevreden houden, stressbestendig maar ook zeker kennis van development zodat je weet waar je over praat.

Er zijn over het algemeen twee trajecten om een projectleider in de ICT te worden. Het eerste traject is wanneer je een ICT opleiding volgt en vervolgens management trainingen gaat doen. Dit traject wordt vaak gevolgd door developers die na een aantal jaren in de praktijk gewerkt te hebben hoger op willen. Een tweede traject is een management opleiding volgen waarnaast je jezelf via zelfstudie verder verdiept in de ICT wereld. Dit traject wordt voornamelijk gevolgd door mensen die pas alter een passie krijgen voor ICT of die gebruik willen maken van de werkzekerheid in de ICT sector.
Een opleiding is bij projectleiders al een stuk belangrijker dan voor werk als developer. Concurrentie een stuk groter zeker voor top banen en projecten. Het is daarom ook goed om jezelf te blijven bijscholen en cursussen te volgen om jezelf te specialiseren. Met deze skills zal je sneller worden gekozen voor grotere projecten waardoor je ook meer zal kunnen vragen voor jouw expertise. Het jaarsalaris is ook hier afhankelijk van je ervaring en de projecten die je zal werken en ligt vaak zo ongeveer tussen de €24.000 tot €49.000.

3. Software-engineer

Voor velen is het verschil tussen een software-engineer en software-developer moeilijk te zien. Zeker bij kleine projecten lopen deze termen ook vaak door elkaar. Het grootste verschil is dat een engineer zelf zijn code zal schrijven die alles achter de schermen laat draaien. Kortom jouw werkzaamheden bestaan uit het bouwen van nieuwe programma’s die het werk van developers makkelijker maakt. Je zal minder contact hebben met opdrachtgevers en meer met collega’s uit de sector.

Een opleiding is vaker gevraagd aan een software engineer of in ieder geval een certificaat voor de codeertaal waar jij in zal gaan schrijven. Vaak is doorstuderen en een masterdiploma een gevraagde om bovenaan de top van software engineers te komen een vereisten. Ook voor deze functie lopen salarissen erg uiteen. Zo kan een salaris in loondienst variëren van €23.000 tot €52.000 per jaar, maar zijn er ook software engineers die zelfstandig werken en een revolutionair programma weten te verkopen en de rest van hun leven op rozen zitten.

4. ICT-support

ICT support komt er in alle soorten en maten. De baan komt er op neer dat jij klanten of personeel gaat helpen met computer en internet gerelateerde problemen. Wat voor problemen dit zijn hangt er van af waar jij gaat werken als ICT support. De belangrijkste kwaliteiten van een ICT-support medewerker zijn geduldig, vriendelijk en goed in het vertalen van professionele taal naar een duidelijke uitleg voor iemand die geen kennis heeft.

ICT support kan vaak in 2 categorieën worden opgedeeld. Helpdesk en technische support. Bij een helpdesk komen mensen vaak binnen die zelf weinig technische kennis hebben. De problemen zijn vaak klein en stellen niet veel voor als jij wel kennis hebt van techniek, maar de personen die bellen voor deze problemen hebben vaak een erg specifieke en duidelijke uitleg nodig. Technische support komt vaak voor wanneer je als ICT support werkt voor een bedrijf die ICT software verkoopt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bedrijven die Cloud servers bieden. Vaak zal je hier mensen moeten helpen met meer technische problemen die zelfs met een uitleg moeilijk zijn te verhelpen.

Net als de meeste ICT-gerelateerde beroepen, is het belangrijk dat je jezelf blijft ontwikkelen en ook op de hoogte bent van de nieuwste technische ontwikkelingen. Een startend medewerker begint met €15.000 per jaar en naar mate je meer ervaring opdoet kan dit oplopen tot €28.000.

5. Informatieanalist

Als informatieanalist in de ICT hou jij je bezig met het analyseren en informeren van de rest van het team. Het is jouw taak om te zorgen dat iedereen zo effectief mogelijk kan werken. Jij dit door gevolgen en de impact van veranderingen in kaar te brengen, aannames voor nieuwe veranderingen te maken op basis van data, behoeftes inventariseren en onder andere het begeleiden van de implementatie van veranderingen.

Wanneer je aan de slag gaat als informatieanalist is je belangrijkste vaardigheid je analytische vermogen. Het is belangrijk dat jij data kan begrijpen, de subtiele veranderingen ziet en ziet waar er kansen en problemen liggen in deze data. Daarnaast is ook een goede communicatie belangrijk. Jij zal de persoon zijn die je bevindingen moet communiceren naar de rest van het team. Het is belangrijk dat je dit op een diplomatieke manier doet.

Aan informatieanalisten in de ICT wordt vaak minimaal een hbo of universitaire opleiding gevraagd. Daarnaast wordt ook ervaring in de sector vaak gevraagd. Voor een goede analist is het belangrijk dat hij ook praktijk kennis heeft zodat hij weet waar data vandaan komt en zodat hij betere aannames kan maken waar de oorzaak ligt van een verandering.

Net als veel banen in de ICT verschillen het starterssalaris en een salaris na een aantal jaren erg. Bij informatieanalist kan dit uiteenlopen van €25.000,- tot €50.000,- per jaar.

Het is belangrijk om door middel van doorstuderen, kwalificaties en ervaring jezelf te onderscheiden van de rest. Ook is het belangrijk dat je iets gaat doet wat je leuk vindt. Een opleiding is niet altijd nodig, maar opent wel veel deuren voor je.

Ben jij bezig met een ICT opleiding en zou jij graag al parttime aan de slag gaan in de praktijk? Recruit a Student helpt jou graag aan een studiegeralteerde bijbaan. Wij werken met verschillende ICT bedrijven die graag het talent van morgen vandaag al een kans willen geven. Neem contact op met de vestiging bij jou in de buurt zodat wij je verder kunnen helpen.

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.