Diploma of werkervaring

Publicatiedatum 27 september 2022
Wijzigingsdatum 29 december 2022

Jongeren worden al jaren gepushed om allemaal zoveel mogelijk door te stromen naar het hoger onderwijs, maar hoe belangrijk is een hbo of universitair diploma eigenlijk en hoe weegt het op tegen relevante werkervaring?

Waar is een diploma van belang?

Er zijn sectoren waar je zonder diploma nooit aan de slag komt. Zo zal je nooit als tandarts of dokter aan de slag kunnen zonder een opleiding in mondhygiëne of medicijnen. Bij zeer gespecialiseerde beroepen zoals dit is de theorie die je leert tijdens je opleiding gewoon te belangrijk om je het in de praktijk te laten leren.

Als er een hoge concurrentie is voor een functie dan zullen werkgevers altijd een initiële selectie doen. Een van de eerste factoren waar ze dan op zullen filteren is opleiding. Eerst of er een opleiding is afgerond, vervolgens de relevantie van de opleiding en daarnaast ook nog het niveau van de opleiding. Bij een grote multinational zal je dus vaak niet eens door de eerste selectieronde komen voor een startersfunctie als je geen afgeronde opleiding hebt.

Wanneer is werkervaring belangrijker

Toch zijn er genoegen beroepen waar werkervaring veel belangrijker is dan een diploma. De ICT sector bijvoorbeeld heeft zo een explosieve groei doorgemaakt dat opleidingen de innovatie bijna niet kunnen bijhouden. Steeds meer werkende in de ICT kiezen ervoor om zichzelf op te leiden via online cursussen en praktijkervaring. Door de enorme vraag naar personeel kunnen werkgevers niet kritisch zijn en filteren op opleiding, maar hebben ze iedereen met de juiste kennis nodig.

Daarnaast heb je ook sectoren die zo snel zijn ontstaan dat er nog geen hbo of universitaire studies voor bestaan. Ons leven wordt steeds verder gedigitaliseerd. Door de situatie rond corona is dit nog eens in een stroomversnelling gekomen. Zo was online marketing een discipline waar in de MKB en middelgrote bedrijven nog weinig aandacht aan werd besteed. Door het wegvallen van andere marketingkansen is dit opeens de grootste bron van marketing voor veel bedrijven geworden. Vraag naar personeel in dit soort situaties explodeert dan ook terwijl op sommige marketing opleidingen er nog niet eens een verplicht blok over online marketing is.

Tenslotte zijn er ook genoeg beroepen waar theoretische kennis niet op kan tegen praktijkervaring. Bij midden en lager geschoolde technische beroepen wordt een opleiding bijvoorbeeld meer gezien als een periode die je moet volhouden voor de leerplicht en leer je pas echt werken in de praktijk. Dit is een extreem voorbeeld, maar er zijn nog steeds bedrijven die liever kiezen voor werknemers die zich op de werkvloer bewijzen dan in het klaslokaal.

De afweging

Kortom snelle veranderingen kunnen ervoor zorgen dat de vraag naar een baan explodeert. Dit heeft het gevolg dat je ook zonder diploma met de juiste kennis gewoon aan de slag kunt. Heeft een diploma dan geen waarde in deze sectoren? Zeker wel. Met een diploma heb je toch altijd een betere onderhandelingspositie. Je hebt bewezen dat je de kennis hebt en dit geeft je zeker bij het onderhandelen voor een startersfunctie een voordeel. Een diploma geeft je al snel een 5% hoger salaris dan een collega in een vergelijkbare functie die zonder diploma binnenkomt. Dit komt doordat jij bewijs hebt dat je de kennis hebt terwijl de collega dit nog moet bewijzen.

In de lange termijn wordt een opleiding minder relevant. Zeker doordat er veel veranderd in diverse sectoren zal een opleiding 10 jaar na afronding niet meer relevant zijn. De theorie die toen geleerd werd is verouderd en werkwijzen zijn compleet anders. Toch is er bij een bepaald niveau weer de vraag naar een hoog opleidingsniveau. Aan een managementfunctie bij grote multinationals wordt soms een minimale eis van een universitaire master verbonden bijvoorbeeld. Zonder een master maak je dus geen kans om promotie te maken tot de top van het bedrijf.

Bijscholing

Niet voor iedereen is het weggelegd om na hun bachelor direct een master er achteraan te plakken. Toch kan dit zoals eerder aangegeven later in je carrière van belang zijn. Gelukkig kan je altijd bijscholen. Als een werkgever jou graag wilt houden zal hij geen probleem hebben om met je mee te denken als je jezelf wilt laten bijscholen later in je carrière. Hier zal vaak wel een bepaalde loyaliteit aan vast zitten zoals minimaal 4 jaar bij het bedrijf blijven en dan betaald hij de master voor je. Daarnaast hoef je voor een betere theoretische kennis niet altijd een lange opleiding te volgen. Vaak kan een cursus je veel meer relevante kennis opleveren in een kortere periode.

Werkervaring opdoen tijdens studie

Je staat er natuurlijk altijd het beste voor als je een studie af hebt gerond en in de tussentijd ook echt relevante werkervaring op doet. Recruit a Student kan je hierbij helpen! Wij werken met verschillende opdrachtgevers die altijd op zoek zijn naar leergierige studenten voor flexibel parttime functies. Klinkt dit als jouw ideale bijbaan? Meld je dan snel aan op onze website of neem direct contact op met een vestiging bij jou in de buurt!

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.