Hoe bouw je een netwerk op?

Publicatiedatum 8 november 2023
Wijzigingsdatum 8 november 2023

Waarom netwerken? Netwerken is het zowel online als offline leggen en onderhouden van contacten die je verder helpen op gebied van carrière, werk maar ook privé. Tegenwoordig heb je deze waardevolle contacten nodig om jezelf te ontwikkelen en vooruit te komen op allerlei vlakken. In deze blog zullen we je tips geven over hoe je een goed netwerk opbouwt. 

Waar moet je beginnen?

Een van de eerste stappen die je moet ondernemen zodra je wil netwerken is je huidige connectie verdelen in categorieën om een overzicht te creëren waarin je een duidelijk beeld hebt over je huidige netwerken. Het is van belang om je contacten goed te kennen, elke connectie heeft waardevolle vaardigheden die ook voor jou van toepassing kunnen zijn. 

Wat zijn je netwerken?

Alle mensen in jouw omgeving maken deel uit van je netwerk. Verschillende voorbeelden zijn vrienden, familie, kennissen en collega’s. Door met mensen in contact te komen wordt je netwerk groter en kan je uiteindelijk met iedereen in contact komen als je dat wil. 

Netwerken: hoe doe je dat?

 1. Gebruik Social Media
  Vind jouw connectie via Social Media. Tegenwoordig leven we in een tijdperk waarin we heel gemakkelijk verbindingen kunnen maken via online platformen. Hier moet je gebruik van maken! Gebruik LinkedIn om professionele connecties te maken en deel je professionele ervaringen. Daarnaast is Instagram een heel toegankelijk platform voor vele mensen, voor informele ontmoetingen is dit het juiste plateau om contacten te maken.

 2. Creëer fijne connecties
  Netwerk met mensen waarmee je het goed kan vinden. Connecties met wie je een goede band hebt, voel je je vertrouwd bij om meer tips mee te delen dan met mensen waarmee je een mindere sterke band hebt.

 3. Lang termijn netwerken
  Het kan zijn dat je een connectie niet op het moment nodig hebt maar eventueel op later termijn wel. Behoud je contacten en bewaar ze goed, want wie weet wanneer je wel nodig hebt.

 4. Zichtbaarheid
  Laat jezelf zien! Om juiste netwerkingen te maken is het cruciaal om je zichtbaar te maken in de gewenste omgeving. Bezoek conferences of bijeenkomsten wat voor jou een nuttige waarde heeft om daar de juiste personen tegen te komen om een connectie mee te maken.

 5. De gunfactor
  Een succesvol netwerk is gebaseerd op geven en nemen. Het is belangrijk om anderen ook hulp aan te bieden, advies of informatie te geven om hen verder te helpen op gebied waar nodig. Als jij bereid bent om anderen te helpen, zullen mensen ook gewild zijn om iets voor jou te betekenen. Daarom is het zeer belangrijk om een goede ondersteuning te bieden voor anderen.

 6. Pro-actief
  Het opbouwen van netwerk vergt veel tijd en energie, de juiste aanhouding is van toepassing. Neem initiatief in het contact met anderen, ontmoet nieuwe mensen en onderhoud ze goed.

 7. Wees jezelf
  Daarnaast is het zeer essentieel om jezelf te zijn wanneer je nieuwe contacten legt. Zorg ervoor dat je actief bent en geïnteresseerd bent in anderen door vragen te stellen. Dit is belangrijk om een verbintenis te maken met anderen.

Dus er zijn verschillende factoren die nodig zijn om een goed netwerk op te bouwen. Gebruik social media, maak fijne connecties voor de juiste band, denk aan lange termijn en maak jezelf zichtbaar! Daarnaast is belangrijk om een gunfactor te creëren om zo een succesvol netwerk op te zetten, neem initiatief in het contact, maar het belangrijkste is om jezelf te zijn tijdens het leggen van connecties. 

Ben jij er klaar voor om een netwerk op te bouwen? Start jouw carrière bij Recruit a Student voor de ervaring die jij nodig hebt. Ontmoet nieuwe mensen, werk in je eigen tijden en start jouw netwerk. Schrijf je in via de website en vind de perfecte bijbaan nu!

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.