Waarom zou je als ICT'er als ZZP'er werken?

Publicatiedatum 16 september 2022
Wijzigingsdatum 29 december 2022

Veel ICT'ers zien het werken als freelancer als een droombaan. Je bent dan natuurlijk ook je eigen baas. Ben je benieuwd naar meer voordelen van het werken als ZZP'er? Je leest het hier!

Werken als freelancer wordt door vele ICT’ers gezien als een droombaan. Je werkt voor jezelf en kan hierdoor zelf kiezen hoe je automatiseringsprojecten aanpakt. Je geeft je carrière kleur door je eigen weg in te slaan. Door je zelfstandigheid kan je je eigen loopbaan bepalen en welke route jij gaat bewandelen om dit te bereiken. Tevens stel je jouw eigen uurtarief en krijg je wat jouw werkzaamheden écht waard zijn. Door de verschillende projecten kun je voor jouzelf de ultieme uitdaging creëren. Waarom zou je als ICT'er als ZZP'er werken?

Waarom zou je als ICT'er als ZZP'er werken?

Salaris
Als ZZP ICT’er kun je beduidend meer verdienen dan wanneer je in loondienst werkt. Uit onderzoek van Intermediar en Tweakers onder 2.500 ICT’ers blijkt meer dan 50 procent €4.000 bruto verdient tegenover 29 procent van de ICT’ers die in loondienst werken.

Specialisatie
Wil je goede, leuke, uitdagende of interessante projecten binnenhalen? Specialiseer je  in een bepaald vakgebied. Onderscheid je van andere ICT’ers door iets wat bijna niemand anders kan. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je gespecialiseerd bent in: HTML, Java, .NET, Oracle, Sap, SQL, Websphere of XML (aggregate). Wel is het belangrijk dat je up-to-date bent van de trends en ontwikkelingen binnen jouw vakgebied. Het is daarom aan te raden om jouw kennis op peil te houden en uit breiden door regelmatig cursussen en trainingen te volgen. Wanneer jij gespecialiseerd bent heb je een streepje voor om bijvoorbeeld aan de slag te gaan als analist, consultant, database administrator, netwerkspecialist, ontwikkelaar, projectleider, systeembeheerder, tester of webdesginer.

Delen van jouw expertise
Wanneer je als ZZP ICT’er wordt ingehuurd voor een project, wordt er van je verwacht om jouw kennis te delen met de organisatie. Op het moment dat jij wordt ingehuurd, is de kennis (nog) niet aanwezig. Je voegt als ZZP ICT'er daadwerkelijk wat bruikbaars toe aan de organisatie en je zult merken dat een organisatie bereid is om naar jou ideeën te luisteren.

Afwegingen om niet als ZZP’er te werken
Je bent niet zeker van een vast inkomen. Je krijgt weliswaar op basis van uurtarief meer uitbetaald, maar je bent niet altijd zeker van een project;

  •  Je werkt niet met collega’s. Anderzijds leer je weer veel nieuwe mensen kennen;
  •  Je bent niet bekend met de gebruikte standaarden, zoals de bedrijfscultuur, de manier van werken en de ongeschreven wetten binnen een organisatie;
  • Je kunt niet altijd gebruik maken van de facilitaire voorzieningen, zoals een eigen parkeerplaats, computer, tablet of telefoon van de organisatie;
  • Je moet zelf de acquisitie en administratie doen;
  •  Je moet zelf opleidingen bekostigen.

Ben je op zoek naar een studenten (bij)baanStudenten uitzendbureau Recruit a Student heeft de leukste vacatures en vindt voor jou de bijbaan die bij je past! Wil jij als eerste op de hoogte zijn van onze nieuwste vacatures? Schrijf je dan hier in.

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.