Deliveroo mag zijn bezorgers niet verplichten als zzp’er te werken, wat zijn nu hun opties?

Publicatiedatum 30 september 2022
Wijzigingsdatum 29 december 2022

De manier waarop Deliveroo haar bezorgers heeft verplicht om als zpp'er te werken is een veel besproken onderwerp deze week.

U heeft er vast al iets over gehoord: Deliveroo heeft begin 2018 de arbeidscontracten voor haar medewerkers niet verlengd en heeft haar bezorgers verplicht om als zzp’er te werken. Dit betekende dat de bezorgers van Deliveroo zelf meer moesten regelen en minder sociale zekerheid kregen. Hier waren ze het niet mee eens.

Waarom koos Deliveroo er voor om haar bezorgers te verplichten om zzp’er te worden? Deliveroo gaf aan dat het voornaamste punt was dat bezorgers meer vrijheid zouden krijgen over wanneer zij wilden werken, hoeveel zij wilden werken en dat prestatie beloond zou worden. Zo zou een bezorger die hard werkt en meer bestellingen dan gemiddeld bezorgt, meer verdienen dan met de oude regeling.

Naast deze redenen, die Deliveroo in zijn openbare statement gaf, zijn er voor het bedrijf natuurlijk ook voordelen. Zij besparen namelijk een flink bedrag op werkgeverslasten. Bezorgers draaien op voor kosten zoals fietsonderhoud, verzekeringen en de KvK-inschrijving. Ook hebben de bezorgers niet langer recht op vakantie geld en zullen zij zelf moeten sparen voor hun pensioen.

De rechter heeft uitspraak gedaan dat de bezorgers van Deliveroo geen zzp’ers zijn, maar dat ze aanspraak kunnen maken op een arbeidsovereenkomst. De uitspraak is gebaseerd op verschillende punten die tegenstrijdig zijn met de reden dat Deliveroo zijn bezorgers als zzp’ers wil laten werken. Zo is extra flexibiliteit niet gegarandeerd, omdat bezorgers nog steeds vooraf ingepland worden. Ook is het weigeren van opdrachten of vervanging regelen te lastig en presenteren de bezorgers zich niet als zelfstandige. Deliveroo gaat nog wel in beroep tegen de uitspraak in de hoop dat zij toch hun huidige plan mogen doorzetten.

Wat zou u doen als u in de schoenen van Deliveroo zou staan? Wanneer u samenwerkt met een gecertificeerd uitzendbureau heeft u als onderneming alle flexibele voordelen en is de werknemer goed beschermd zoals het hoort. Bent u op zoek naar een uitzendbureau die de zorgen voor u wegneemt zonder enkel risico? Lees dan meer over onze diensten of neem contact met ons op.

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.