Hoe bouw je een betrouwbaar netwerk op?

Publicatiedatum 13 september 2022
Wijzigingsdatum 30 januari 2024

Verzamel de juiste mensen om je heen om jezelf, jouw product of jouw dienst te verbeteren. Maar hoe verzamel je de juiste mensen om je heen? En hoe bouw je een netwerk op?

Wat is netwerken?

Netwerken is het leggen en onderhouden van contacten, waar je nu of later wellicht je voordeel mee kunt doen. Zoals je eerder wel eens zal hebben ervaren, is dat je met specifieke vragen naar een bepaalde vriend, vriendin, familielid of collega gaat, puur omdat hij/zij veel verstand heeft van het onderwerp waar jou vraag over gaat. Deze persoon in kwestie kan jou vast en zeker verder op weg helpen. Zo werkt netwerken ook, in principe heeft iedereen al zijn of haar eigen kleine netwerk wat bestaat uit vrienden, familie, collega en kennissen. Netwerken is belangrijk, het is de bedoeling dat mensen weten wie je bent. De voordelen hiervan zijn is dat je aan een nieuwe baan kan komen, nieuwe klanten kan vinden en goed op de hoogte blijft. Voornamelijk gaat netwerken om het uitwisselen van informatie en de toegang tot contacten. Maar hoe bouw je een netwerk op?

Geven en nemen

Netwerken is niet alleen maar zelf voordelen halen uit contacten. Belangrijker is nog dat je zelf je kennis en contacten deelt. Je moet netwerken zo zien dat uiteindelijk iedereen elkaar verder op weg helpt. Het is handig en leuk om met elkaar mee te denken. En je zal zien dat als jij mee denkt met een ander en wat tips kan geven, zal hij of zij dit ook voor jou terug doen wanneer dit nodig is. Wie goed doet, die goed ontmoet. Bij netwerken is het vertrouwen erg belangrijk.

Om een goed netwerk op te bouwen is het van belang dat je contact legt en contact onderhoudt met mensen uit je omgeving. Om een netwerk te onderhouden hoort er een goede balans te zijn tussen jou en de ander. Een goede balans komt voort uit het feit dat beide partijen elkaar iets kunnen bieden waarmee beide partijen wat hebben. Dit kan bestaan uit bijvoorbeeld informatievoorziening of aanbeveling bij anderen. Kortom een daad waarmee een vertrouwensband wordt opgebouwd.

Waar kan je netwerken?

Je bouwt al gemakkelijk een netwerk op bij informele activiteiten. Wanneer je bijvoorbeeld actief lid bent van een vereniging of georganiseerde netwerkbijeenkomsten. Wees aanwezig op een plek waar veel mensen bijeenkomen. Zorg ervoor dat mensen een positieve indruk van je hebben. Een positieve indruk zal mensen bijblijven, waarna ze eventueel later aan je zullen denken om in contact te komen.

Netwerken kun je eigenlijk altijd, overal en met iedereen. De volgende gelegenheden zijn absoluut geschikt om een netwerk uit te breiden of op te bouwen:
- Congressen, workshops en seminars
- Recepties en borrels (binnen en buiten je eigen bedrijf)
- Via je opleiding, cursus of training
- Via internet (LinkedIn & Facebook)
- Verjaardagen (let er dan wel op dat je niet alleen maar over je werk praat)
- Je kunt je ook aansluiten bij een vak- of regionaal netwerk

Online netwerken

Daarnaast is het ook gebruikelijk om een online netwerk te beheren. Er zijn netwerksites als Facebook en LinkedIn. Deze pagina’s weergeven een duidelijk overzicht van jouw netwerk. Tevens kun je gemakkelijk het netwerk van jouw contacten inzien en eventueel benaderen. Heb je niet de juiste mensen binnen jouw eigen netwerk? Geen probleem. Via andermans netwerk kan je vervolgens wél de juiste persoon vinden. Vraag wel altijd aan iemand toestemming of je degene uit andermans netwerk mag benaderen.

Hoe moet je netwerken?

Tijdens het netwerken is het niet de bedoeling dat je verkoopt, daar is netwerken niet voor. De bedoeling is vooral dat je de mensen laat zien waar je verstand van hebt en wat voor werk je doet, zodat wanneer de mensen iets op dat gebied nodig hebben qua producten of kennis, ze aan jou denken en jou hier ook voor weten te vinden. Draag altijd visitekaartjes bij je, zodat je deze achter kan laten.

Tip: Het is aan te bevelen om visitekaartjes af te geven en te verzamelen wanneer je met mensen in contact komt. Vervolgens is het aan te bevelen om visitekaartjes voor jezelf te ordenen, bijvoorbeeld op branches waarin de contactpersoon zich bevindt. Tevens is het aan te raden om daarna regelmatig contact te houden met je contactpersoon. Wanneer iemand jou uitnodigt voor een evenement wees beleefd door altijd te reageren, ook als je niet kan. Houd je contacten warm.

Belangrijk

Belangrijk is ook dat je niet alleen maar over je zelf praat. Biedt ook een luisterend oor voor de ander, wees oprecht geïnteresseerd. Als je visitekaartjes van andere krijgt is het handig om voor je zelf hierop te noteren wat jullie eventueel in de toekomst voor elkaar kunnen betekenen, dit is handig om er later nog eens bij te pakken.

Na een leuk gesprekje en het uitwisselen van visitekaartjes is dat natuurlijk nog niet alles, mocht je deze persoon over drie jaar eens nodig hebben, is het misschien wat vreemd om zomaar op te bellen. Behoudt het contact, dit kan tegenwoordig gelukkig heel makkelijk via Facebook en Whatsapp. Neem niet alleen contact met de persoon op wanneer je wat nodig hebt, maar laat zien dat je oprecht geïnteresseerd bent.

Soms zal je wel eens tips krijgen van personen binnen je netwerk, waar je zelf niet zoveel mee kan. Bedank hier dan wel voor en houdt het in je achterhoofd, wellicht kan je een ander hier weer mee helpen. Mocht je personen aan elkaar willen koppelen omdat je denkt dat zij elkaar verder kunnen helpen, wees er dan wel zeker van dat je beide personen vertrouwd en niet twijfelt aan hun motieven. Stel je weet dat een eigenaar van een bedrijf een nieuwe werknemer zoekt, je kent de eigenaar goed want hij zit in jou netwerk, een vriendin van jou is toevallig opzoek naar een baantje maar past eigenlijk totaal niet in dit bedrijf. Breng deze twee partijen dan ook niet samen, dit zal ten kosten gaan van jouw naam en reputatie. Zorg dat je goede verbanden legt.

Lukt het je nou niet om via je eigen netwerk een studenten (bij)baan te scoren? Studenten uitzendbureau Recruit a Student heeft de leukste vacatures en vindt voor jou de bijbaan die bij je past!

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.