Tips voor live streaming op social media

Publicatiedatum 21 september 2022
Wijzigingsdatum 7 maart 2023

Jouw bedrijf gaat live streamen op social media. Of het nu gaat om een productlancering, een live event of een Q&A met de directeur, lees deze tips voordat je op de ‘live-knop’ drukt.

Waarom het slim is om zakelijk live te gaan op social media, welke platformen je kunt gebruiken en wat voor onderwerpen daarvoor geschikt zijn, kun lezen in deze blog. Onderstaande tips maken jouw zakelijk live tv tot een succes.

​Live tv: de voorbereiding

Een inkoppertje: een goede, stabiele internetverbinding is essentieel. Check dus altijd, herhaal: altijd, je verbinding. Websites als Speedtest.net maken het erg makkelijk om zowel op de computer/laptop, tablet als mobiele telefoon je internetsnelheid te testen. Natuurlijk zorg je ook voor een volle batterij van je opnameapparaat.
Tip twee: kondig je live gang aan.Zorg ervoor dat mensen weten wat, wanneer en hoe laat ze jouw live stream kunnen volgen. Een aantrekkelijk titel en beschrijving zijn op Facebook Live een must. 

​Licht, camera en geluid voor social media

Een statief voor je camera of telefoon zorgt voor kwalitatief het beste beeld. Oefen met de juiste hoek en let daarbij ook op de achtergrond en de lichtval. Ben je tevreden met wat er in beeld is, plak dan de juiste plek af met tape.
Geluid kan een groot struikelblok zijn, test dit ook van tevoren. Wanneer je alleen in een rustige, afgesloten ruimte bent, volstaat de microfoon van je camera. Heb je te maken met omgevingsgeluiden, aanwezig publiek of een spreker die verder van de camera af staat, dan is een externe (bluetooth)microfoon aan te raden. 

​Live streaming apps en handige hulpjes

Facebook en Instagram hebben beide een in-appcamera waarmee je gemakkelijk live kunt gaan. Voor LinkedIn Live, die in de nabije toekomst ook beschikbaar is in Nederland, zal je een live streaming app moeten hebben. In sommige gevallen is het zelfs wenselijk om een zo’n tool te gebruiken omdat de mogelijkheden groter zijn.

  • ​Met Cameleon Live kun je op meerdere platformen tegelijk streamen (bijvoorbeeld Facebook en YouTube).
  • ECamm is een mooie, professioneel ogende live streaming app voor Apple-gebruikers.
  • XSplit is een goede tool die makkelijk in gebruik is maar alleen wordt ondersteunt door Windows.
  • Open Broadcaster Software heeft veel mogelijkheden maar is daardoor minder geschikt voor een beginner.

Naast deze streaming apps kan een moderator ook veel hulp bieden. Je hoopt natuurlijk dat je video direct veel reacties krijgt, sommige vragen zijn echter niet direct te beantwoorden. Een moderator kan alles voor je bijhouden zodat je later/persoonlijk op specifieke zaken in kunt gaan. 

Krijg jij ook al zin om aan de slag te gaan? Of kun je nog meer hulp en tips gebruiken? Online Student staat voor je klaar! Neem gerust contact met ons op!

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.