Voor en nadelen aan van je passie je werk maken

Publicatiedatum 13 september 2022
Wijzigingsdatum 29 december 2022

De definitie van passie is: “Een sterke vurigheid naar een bepaalde activiteit die mensen leuk of belangrijk vinden en waar ze veel tijd en energie aan besteden”. Denk aan een leuke hobby, een functie of (ander) beroep. Datgene waar je echt gelukkig van wordt en je talenten tot hun recht komen.


Je brood verdienen met je passie klinkt natuurlijk als een droom en steeds meer mensen willen deze droom werkelijkheid maken. Echter kan het ook negatieve gevolgen hebben. In deze blog noteren we de voor en nadelen aan van je passie je werk maken.

Gelukkig zijn

Het grootste voordeel aan van je passie je werk maken is dat je écht doet wat je leuk vindt. Volgens velen is gelukkig zijn/worden het doel van het leven. Geluk heeft voor iedereen een andere betekenis maar staat voor vrijwel iedereen nauw in verband met doen wat je leuk vindt. Geld verdienen met doen wat je leuk vindt is de ideale situatie.

Maar van je passie je werk maken heeft niet alleen voordelen. Zo ontstaat er veel meer prestatiedruk bij het uitvoeren van je passie. Dit kan ervoor zorgen dat, je geen plezier meer hebt in je passie en de droom om er geld mee te verdienen niet meer wil najagen, zeker in het geval van Hobby’s. Hobby’s worden veelal beoefent om te ontspannen. Je kan zelf kiezen wanneer je een hobby beoefent zonder enige druk. Dit helpt je om je hoofd leeg te maken en een moment voor jezelf te pakken. Wanneer je ervan moet leven wordt het een ander verhaal. Het is je werk geworden waardoor je jouw passie niet meer ontspannen kan beoefenen. Dat wil je niet.

Focus

Wanneer je één duidelijke passie hebt waar jij je werk van wil maken dan heb je ook één duidelijk doel. Wanneer je gefocust blijft op je doel is de kans groter dat je deze behaalt. Voor je passie heb je veel over dus tijd en moeite is geen obstakel. Hard werk en consistentie vergroot de kans dat jij geld zal verdienen met je hobby en je doel behaalt.

Het hoeft niet altijd zo te zijn dat je één passie hebt. Je kan meerdere passies tegelijkertijd hebben en deze kunnen constant veranderen. Wanneer je niet één duidelijke passie hebt maar meerdere interesses dan is van je passie je werk maken lastig. Je kan namelijk de focus op je doel verliezen. Ook wil je jouw andere passie(s) niet opgeven. Hierdoor komt je in een strijd waardoor je niet meer al je tijd en energie kan steken in het behalen van één doel.

Ben realistisch

Wil je geld verdienen met het beoefenen van datgene waar je gepassioneerd over bent? Dan moet je daar wel realistisch over nadenken. Succesvol worden is voor het ene beroep makkelijker dan het andere. Je moet goed nadenken over hoe moeilijk het is om je doel te bereiken. De kans dat je accountmanager wordt is een stuk groter dan profvoetballer worden. Is het lastig om je doel te behalen? Blijf jezelf ontwikkelen maar ga daarnaast ook werken zodat je je huur kan betalen.

Heb plezier

Je gezondheid staat op de eerste plek, zowel mentaal als fysiek. Is het jouw droom om van je passie je werk te maken? Jaag deze droom vooral na maar denk hier realistisch over na. Is het haalbaar? Blijf ik gefocust op één doel? Kan ik ervan leven? Wil ik er wel echt werk van maken? Is het antwoord op deze vragen “ja”. Ga ervoor!

Wil je in de tussentijd flexibel kunnen werken totdat je passie je fulltime baan is? Schrijf je dan in bij Recruit a Student! Wellicht vind je een baan die je helpt bij het behalen van je doel!

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.