Waarom werken met een flexwerker zo flex is

Publicatiedatum 23 september 2022
Wijzigingsdatum 29 december 2022

Iedereen heeft weleens iets gehoord over flexwerkers. Maar wat is dat nou precies? In deze blog vertellen we je er alles over!

Iedereen heeft weleens iets gehoord over flexwerkers. Maar wat is dat nou precies? Flexwerkers zijn flexibele arbeidskrachten. Het is een verzamelnaam voor allerlei soorten werk. Oproepkrachten, seizoenwerkers, ZZP’ers, werknemers met een tijdelijk dienstverband met uitzicht op vast werk vallen allemaal onder de term ‘flexwerker’. Een flexwerker heeft geen vast arbeidscontract en geen vast urenaantal afgesproken met de werkgever waardoor hij/zij flexibel aan het werk kan.

Voordelen van werken met een flexwerker:

   - Flexwerkers kunnen op projectmatige basis ingezet worden voor tijdelijke of incidentele werkzaamheden.
   - Je hebt de controle van vacature tot factuur.
   - Bedrijven kunnen specifieke kennis in huis halen door het werken met flexwerkers.
   - Je geeft het personeelsvlak uit handen, hierdoor bespaar je werk en zorg.
   - Bij langdurige ziekte, WIA of WAO krijg je niet te maken met hoge kosten voor ziekteverzuim.
   - Flexwerkers die langere tijd goed presteren kunnen in overleg in dienst genomen worden.

Nadelen van werken met een flexwerker:

   - Het werk is duurder, je betaalt immers ook het uitzendbureau. De kosten hiervan verschilt echter per uitzendbureau en per functie.
   - Het kan wellicht te flexibel zijn. Zowel de werkgever als de uitzendkracht kan het contract ieder moment beëindigen.

Meest voorkomende voorwaarden

Werken met urenbriefjes komt heel vaak voor. Dit briefje controleert en ondertekent de opdrachtgever aan het eind van elke werkweek. Op het urenbriefje staat vermeld hoeveel uur de flexwerker heeft gewerkt en hoeveel hij/zij krijgt uitbetaald.

Wanneer je ervoor kiest om te werken met flexwerkers, wees jezelf dan bewust van de risico’s. Bij wet is bepaald dat ‘iedere werknemer bij het vierde tijdelijke contract een vast dienstverband krijgt. Er zijn uitzendbureaus die de regeling hebben dat de werknemer bij ziekte uit dienst treedt om bij betermelding weer een nieuw contract te krijgen. Het kan dus gebeuren dat je na een periode van inhuren en de ziekmelding van de flexwerker, de werknemer direct een vast contract aangeboden moet worden wanneer je hem/haar weer in dienst wilt nemen.

Hoewel hij of zij geen contract van het bedrijf heeft, ben je wel verantwoordelijk voor de naleving van de Arbowet. Zo kan de flexwerker het bedrijf aansprakelijk stellen bij schade als gevolg van een bedrijfsongeval.
Controleer dus altijd of de aansprakelijkheidsverzekering ook ingehuurde flexkrachten dekt.

Het uitzendbureau waar mee wordt samengewerkt betaal je een factor tot het brutoloon van de flexwerker. Dit bedrag is een formule van loon, belasting, bureaumarge, sociale lasten en een stukje werving en selectie. Deze factor verschilt per uitzendbureau en hangt af van de specialisatie en functie van de vacature.

Ben je benieuwd wat Recruit a Student voor uw onderneming kan betekenen? Neem gerust contact met ons op of lees meer over onze diensten.

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.