Werkgevers en Facebook

Publicatiedatum 20 september 2022
Wijzigingsdatum 29 december 2022

Social media is niet meer weg te denken. Vrijwel iedereen heeft een Facebook account. Maar is dit wel handig wanneer je gaat solliciteren? In deze blog geven we je uitleg!

Sociale media kent op het moment een sterke ontwikkeling. Tegenwoordig heeft bijna iedereen wel een Facebook account. Echter wordt het vaak vergeten dat de hele wereld kan meekijken. Zolang je jouw pagina niet privé maakt kan iedereen zien wat jij aan het doen bent. Dit is natuurlijk heel interessant voor werkgevers die opzoek zijn naar werknemers. Maar ook andersom.

Wordt er nou echt naar Facebook gekeken?

Uit een Amerikaans onderzoek is gebleken dat maar liefst 91% van de werkgevers hun potentiële werknemers controleert via Facebook. Het merendeel (47%) van de werkgevers controleert de Facebook-pagina al voor het eerste gesprek. Zo krijgen ze al een eerste indruk van jou. 42% van de werkgevers controleert de Facebook-pagina nadat het eerste gesprek heeft plaatsgevonden. Tot slot doet 4% van de werkgevers het net voordat ze arbeidsvoorwaarden gaan vastleggen.
Het is dus belangrijk dat je sociale media pagina’s er goed en verzorgd uitzien voordat je gaat solliciteren. Uit onderzoek is gebleken dat 7 van de 10 werkgevers kandidaten hebben afgewezen vanwege hun Facebook-pagina. Dit kan om verschillende redenen gebeuren. Zo kan er gebruik worden gemaakt van valse kwalificaties. Kwalificaties die je niet behaald hebt maar wel in je sollicitatiebrief zet om een streepje voor te krijgen op de rest van de sollicitanten. Ongepaste teksten of foto’s kan een andere reden zijn voor afwijzing.

Echter kan het ook in je voordeel werken. Ruim 68% van de werkgevers heeft wel eens iemand aangenomen vanwege zijn online profiel. Wanneer je in het bezit bent van een professioneel profiel, werkt het natuurlijk in je voordeel.

Tips:

Als je de sollicitatie hebt doorstaan en je eenmaal aangenomen bent bij een bedrijf, zorg er dan voor dat je jouw online profiel goed onderhoud. Wil je iets online zetten? Denk dan na of het geen gevolgen heeft. Houdt je profiel professioneel en ga geen onnodige gekke foto’s of teksten plaatsten. Tegenwoordig kan een onschuldige Facebook-post leiden tot ontslag. Het komt regelmatig voor dat iemand zichzelf ziek meldt bij zijn/haar werk en vervolgens zet de desbetreffende persoon een foto op Facebook, waarop te zien is dat de persoon in kwestie bijvoorbeeld een dag weg is. Wanneer dit bij de werkgever terecht komt kan dit leiden tot arbeidsconflicten.

Ben jij op zoek naar een leuke studenten (bij)baan? Studenten uitzendbureau Recruit a Student heeft de leukste vacatures en vindt voor jou de bijbaan die bij je past. Bekijk hier direct onze actuele vacatures of schrijf jezelf in zodat jij altijd als eerst op de hoogte bent van de nieuwste vacatures!

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.