Dit ga je betalen voor een kamer in jouw studentenstad

Publicatiedatum 12 september 2022
Wijzigingsdatum 10 juli 2024

Je hebt je studie gekozen en hebt een voorkeur voor een bepaalde studentenstad, maar dan moet je nog op zoek naar een geschikte studentenkamer waar jij je studietijd zal doorbrengen. We weten allemaal dat dit veel geld kost. De kosten voor een kamer verschillen enorm per stad..

Uit de Landelijke Monitor Studentenhuisvesting 2017 blijkt dat een student gemiddeld €440 per maand betaald aan woonlasten. De (kale) huur van een kamer is een groot deel van dit bedrag. De Landelijke Studentenvakbond constateerde dat het landelijke gemiddelde van de kale huurprijs €342,71 per maand bedraagt. Dit betekent dat studenten in 73% van de gevallen te veel huur betalen.

Omdat studenten dus te veel huur betalen voor hun vaak (te) kleine studentenkamer, hebben wij de gemiddelde huurprijzen van de populairste studentensteden op een rijtje gezet. Hoewel je waarschijnlijk al hebt besloten in welke stad je gaat studeren, kan het toch fijn zijn om te weten dat de hoogte voor de kamerhuur nog erger kan zijn in andere steden. Of misschien besef je nu juist wel dat je de hoofdprijs betaalt. Dit ga je betalen voor een studentenkamer in jouw studentenstad:

​Waar je vooral niet moet gaan wonen

Het is vast geen verassing voor je maar Amsterdam en Utrecht zijn de duurste studentensteden qua huisvesting. Amsterdam spant de kroon met een gemiddelde huur van €450 per maand. De gemiddelde huurprijs in onze hoofdstad ligt €100 boven het landelijke gemiddelde. Als student in Amsterdam betaal je gemiddeld €9 meer per vierkante meter dan in de rest van het land.

In Utrecht heb je de kleinste kamer, maar de huurprijs van €352,38 is ongeveer €116,76 te hoog. Hier kun je wel een kamer op enkele honderden meter van je school bemachtigen op de studentencampus De Uithof. Echter betaal je hier nóg meer voor.

​Waar vind je dan wel een goedkope studentenkamer?

Het goedkoopst woon je in Arnhem. Hier betaal je de laagste huurprijs per vierkante meter, gemiddeld €17,81 per vierkante meter. Ook Enschede is een optie wanneer jouw budget niet groot is, een studentenkamer kost hier gemiddeld €290 per maand.

Breda

In misschien wel één van de gezelligste studentensteden betaal je gemiddeld €347 per maand voor jouw kamer. Dit is een euro goedkoper dan het landelijke gemiddelde.

Eindhoven

Een goedkopere optie om in Brabant te wonen is Eindhoven. Hier betaal je €311 per maand. Leuke bijkomstigheid: Eindhoven heeft de langste uitgaansstraat van Europa. Wij weten wel waar het geld heen gaat wat je bespaart door hier te gaan wonen..

Tilburg

De goedkoopste optie in Brabant is Tilburg! Hier betaal je €301,45 per maand huur. Dat is maar liefst €40 onder het gemiddelde.

Rotterdam

Niet alleen veel Nederlandse studenten wonen graag in Rotterdam, er wonen ook veel internationale studenten. Rotterdamse studenten wonen vaak relatief groot, maar dit betekent wel dat je ook meer huur betaalt, €368,944 per maand. Dit is €25 boven het landelijke gemiddelde.

Den Haag

Voor een student is het wonen in Den Haag een duur grapje. De gemiddelde huurprijs bedraagt gemiddeld €388 per maand. 71% van de studenten in deze stad betaalt dan ook te veel huur.

Leiden

Ook Leiden is een dure stad voor studenten. De puntenhuur schrijft hier een gemiddelde huurprijs voor van €278, maar in werkelijkheid betaal je €359 per maand aan huur. Eigenlijk betaal je dus €1250 per jaar te veel aan huur.

Groningen

In het Noorden van land betaal je €321 per maand en dat is zo’n €74 te veel! Driekwart van de studenten betaalt veel te veel voor een kamer.

Maastricht

Maastricht is één van de populairste steden onder studenten. En dat zie je terug in de huurprijs. Deze ligt gemiddeld €20 hoger en per maand betaal je hier €363,19 voor een kamer.

Wil jij jouw studentenkamer gemakkelijker kunnen betalen? Bekijk dan onze vacatures en vindt de bijbaan die echt bij jou past. Ook kun je jezelf inschrijven zodat je altijd als eerste op de hoogte bent van onze nieuwste vacatures!

 

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.