Tips voor hospiteren

Publicatiedatum 13 september 2022
Wijzigingsdatum 28 december 2022

Hospiteren staat ook wel bekend als een kijkavond in een studentenhuis. Het is een kennismaking met jouw ‘toekomstige’ huisgenoten of de verhuurder. Waar moet je op letten tijdens het hospiteren? Hoe kan jij ervoor zorgen dat jij de nieuwe bewoner wordt van dit studentenhuis? Lees het hier!


Wij hebben voor jou de beste hospiteer tips op een rijtje gezet.

​Hospiteer tip 1: Wees origineel

Voordat je langs mag komen op een hospiteer avond, is het van belang dat je hiervoor wordt uitgenodigd. De huidige bewoners van het huis zullen een enorme hoeveelheid aan reacties krijgen dus het is belangrijk dat jouw reactie opvalt en blijft hangen bij jouw potentiële huisgenoten. Wees origineel want je bent zeker niet de enige die graag een serie kijkt, gezellig is en wel van een drankje houdt. Vermeld in jouw berichtje een leuke eigenschap of een feitje over jezelf zodat mensen geïnteresseerd in je raken en je naam onthouden.

​Hospiteer tip 2: Zorg dat je op tijd bent

Dankzij jouw originele reactie heb je de uitnodiging voor de hospiteer avond in the pocket. Vol enthousiasme vertrek je naar het studentenhuis maar de trein heeft vertraging en hierdoor kom je te laat. Ai, te laat komen is absolute no go. Mocht het zo zijn dat je toch te laat komt, bel dan even om te laten weten wat er aan de hand is.
Ook te vroeg komen is niet handig. De bewoners van het huis willen zich vast nog voorbereiden en het een en ander met elkaar bespreken. Onze tip: zorg dat je jouw reis zo plant dat je 20 minuten voor aanvang op locatie bent. Hierdoor geef je jezelf wat speling en weet je zeker dat je niet te laat komt. Mocht je toch vroeger dan gepland op locatie zijn, loop dan nog een rondje en verken de buurt alvast.

​Hospiteer tip 3: Voorstellen

Zodra je binnenkomt tijdens een hospiteeravond is het verstandig om je aan iedereen voor te stellen, zo laat je namelijk direct zien dat je sociaal bent. Geef iedereen een hand en zorg dat je een actieve houding hebt. In een studentenhuis wonen meerdere mensen en zij hebben allemaal een stem bij de keuze van een nieuwe huisgenoot. Daarom is het belangrijk dat je alle bewoners een goede indruk van jou hebben voordat zij een keuze maken. Maak dus een praatje met zowel de bewoners als met de andere hospitanten.

​Hospiteer tip 4: Indruk maken

Het is logisch dat je tijdens de hospiteer avond indruk wil maken, maar blijf jezelf. Natuurlijk is het oké om een beetje te overdrijven over dat jij en beste en gezelligste huisgenoot kan zijn, maar ga hierin niet te ver. Wanneer jij wordt gekozen als nieuwe huisgenoot wil jezelf wel thuis voelen en jezelf niet anders voor te hoeven doen dan je daadwerkelijk bent.

​Hospiteer tip 5: Bereid je voor

Een hospiteer avond is eigenlijk een soort sollicitatiegesprek. De bewoners van het huis willen jou en de andere geïnteresseerden leren kennen om op basis daarvan een keuze te maken. Zorg ervoor dat je voorbereid bent op de standaard vragen zoals welke studie je doet, wat je hobby’s zijn, of je vaak gaat stappen en hoe je het liefst de avond doorbrengt.

​Hospiteer tip 6: Wees gezellig

Misschien wel de belangrijkste tip zorg ervoor dat je mee gaat met de groep. Neem wat te drinken als dit wordt aangeboden en meng je gerust in een gesprek. Mochten er spelletjes gespeeld worden, doe dan mee om te voorkomen dat je afstandelijk overkomt. Mensen zullen maar zelden iemand kiezen war ze geen match mee zijn om uit te nodigen om in hun huis te komen wonen.

​Hospiteer tip 7: Toon interesse

Een hospiteer avond is een wederzijdse kennismaking. Wees daarom ook niet bang om zelf vragen te stellen aan de bewoners. Hierdoor kom je geïnteresseerd over en het laat zien dat je niet bang bent om je mond open te trekken. Je kunt vragen stellen aan de bewoners over hun studie, hobby’s of de huisbaas. Vergeet niet om tijdens het gesprek oogcontact te maken en te houden, hierdoor kom je rustiger en spontaner over.

​Hospiteer tip 8: Bedenk of je jezelf hier ziet wonen

Denk voor de kennismaking goed na of je het ziet zitten om met deze mensen het dagelijks leven door te brengen. Bedankt goed wat jij zelf wil, wat jouw eisen zijn en of dit bij jouw wensen past. Is het een studentenhuis die veel dingen samen onderneemt en vaak samen eet, dan moet dit wel bij jou passen. Het is geen goed idee om in dit huis te gaan wonen wanneer je erg op tijd en ruimte voor jezelf gesteld bent.

Hospiteer tip 9: Niet gekozen?

Ben je niet gekozen als nieuwe huisgenoot? Jammer! Vergeet niet te vragen waarom de keuze op iemand anders gevallen is en jij het niet bent geworden. Van deze feedback kun je veel leren en kun je jouw hospiteer skills verbeteren!
Is het je dankzij deze tips gelukt om een leuke studentenkamer te vinden? Gefeliciteerd, het studentenleven kan nu echt beginnen! Bij jouw nieuwe studentenleven hoort natuurlijk een leuke studenten bijbaan.

Via Recruit a Student vind je snel en gemakkelijk jouw ideale bijbaan. Bekijk het overzicht van onze vacatures en solliciteer direct op een functie die jou aanspreekt. Of schrijf jezelf in bij Recruit a Student zodat je altijd op de hoogte blijft van de nieuwste vacatures.

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.