Veelgestelde vragen Werken op Curacao

Hieronder geven wij antwoord op de veelgestelde vragen van Studenten betreft werken op Curacao. 

Hoeveel ga ik verdienen op Curacao? 

Natuurlijk wil je ook wel weten wat je salaris is op Curacao. Het minimumuurloon op Curaçao zal per 1 januari 2024 worden aangepast op basis van de indexering, die gebaseerd is op de stijging van de consumentenprijsindexcijfers tussen augustus 2022 en augustus 2023. Vanaf 1 januari 2024 gelden de volgende bruto bedragen als het minimumloon.

Werknemers van 21 jaar of ouder dienen minimaal deze bedragen per uur te ontvangen:

  • Per maand: Het minimumloon per uur bedraagt NAf 11,28. Bij een 40-urige werkweek komt dit neer op een maandelijks bedrag van NAf 1953,70. Voor een 45-urige werkweek is het minimumloon NAf 2.197,90 en voor een 48-urige werkweek geldt een minimumloon van NAf 2.344,44.

Als je nog onder de 21 jaar bent, dan gelden de volgende minimumlonen.
20 jaar: NAf 10,15 per uur 

19 jaar: NAf 9,59 per uur 

18 jaar: NAf 8,46 per uur 

16/17 jaar: NAf 7,33 per uur 

Je kunt ook kijken op deze website Lonen Curacao . Let wel op dat op Curacao ze nog werken met Antiliaanse Gulden. Voor de wisselkoers op Curacao is dit een rekentool om je loon te wisselen.

Is het leven op Curacao duur?

Is Curacao duur? Veel mensen in Nederland met wie wij spraken over onze plannen en die Curaçao niet goed kennen, dachten dat het leven op Curaçao wel goedkoper dan in Nederland zou zijn. Nou, nee dus… Maar waarom is Curacao zo duur?: Curaçao heeft eigenlijk geen eigen productie, en alles moet dus ingevlogen of ingevaren worden.

Het ligt er een beetje aan naar welke supermarkt je gaat, maar gemiddeld zijn de dagelijkse boodschappen duurder in Curacao dan in NL. Het is wel zo dat bepaalde artikelen bij de ene supermarkt veel goedkoper zijn dan bij de andere, wat vooral opgaat bij dagelijkse voeding als groente & fruit, vlees en zuivel.

  • Het prijsverschil tussen A-merken en huismerken is vaak groot, dus vergelijk heel goed de prijzen en gooi niet zomaar je boodschappenkar vol.
  • Vlees is een stuk goedkoper dan je in Nederland gewend bent. Groente en fruit is juist weer (flink) duurder en soms daarbij ook nog veel slechter van kwaliteit.
  • Let ook heel goed op de houdbaarheidsdatum, daar zijn ze op Curaçao iets minder moeilijk mee. Wij hebben het regelmatig gezien dat melk al een paar dagen over de datum was en nog gewoon in het schap stond. Let vooral ook op met vlees: dat ligt soms heel lang (te lang!) onderin het vriesvak.
  • Ook bij lokale supermarkten als Centrum of Mangusa vind je huismerken van Nederlandse supermarktketens. Zo zijn de huismerken Markant, Perfekt en Jumbo makkelijk verkrijgbaar op Curaçao.

Eten in Curacao is duur?

In 2022 is op Curaçao de gemiddelde consumentenprijs met 7,4 procent gestegen, wat door het Centraal Bureau voor de Statistiek als een recordhoogte wordt aangegeven, ongekend in deze eeuw. Opmerkelijk genoeg is de inflatie op Curaçao lager dan die in Nederland, waar de prijzen vorig jaar met 9,6 procent zijn gestegen. In Nederland werd zelfs in september en oktober een geldontwaarding van ruim veertien procent geregistreerd.

In het jaar 2022 zijn vooral de kosten voor boodschappen aanzienlijk gestegen, waarbij voor dezelfde boodschappen van een jaar eerder nu ruim 15 procent meer aan de kassa moet worden afgerekend. Daarnaast zijn de prijzen voor woninginrichting en huisraad fors gestegen met 12,6 procent, evenals vervoer en communicatie met 11,2 procent, en dranken en tabakswaren met 10,9 procent.

Is uit eten in Curacao duur?

Wat kost uit eten op curacao eigenlijk? De prijs van een maaltijd in een lokaal restaurant varieert tussen de $ 10 en $ 30, terwijl een drankje aan een bar doorgaans tussen de $ 5 en $ 10 kost. Uit eten in Curacao is dus ongeveer even duur als in Nederland. Geen Spaanse prijzen dus. Maar je kunt het zo duur of goedmaken als dat je zelf wilt.

Wat zijn de feestdagen op Curacao? 

Net zoals in elk ander land, heeft Curaçao ook haar eigen officiële feestdagen. Tijdens deze dagen is iedereen op het eiland vrij en wordt er natuurlijk feest gevierd. Hieronder hebben we al deze feestdagen van Curacao in 2024 voor je op een rij gezet.

Nieuwjaarsdag - 1 januari 

De maandag na de Grote Karnaval - 12 februari 

Goede Vrijdag - 29 maart

1e Paasdag - 31 maart

2e PaasKoningsdagdag - 1 april

Koningsdag - 27 april

Dag van de Arbeid - 1 mei

Hemelvaartsdag - 9 mei

1e Pinksterdag - 19 mei

Dag van de Vlag - 2 juli

Dag van Curaçao - 10 oktober

1e Kerstdag - 25 december

2e Kerstdag - 26 december

Oudjaarsdag - 31 December

Hoe is het dagelijks leven op Curacao?

De grootste verandering hier ten opzichte van Nederland is het rustige tempo. Dat gehaaste gedoe dat we gewend zijn, kun je wel vergeten. Niet alleen omdat niemand hier lijkt te rennen, maar ook vanwege die hete weer. Als je de hele dag als een wervelwind door het leven gaat, zal de hitte je snel platleggen.

Daarom is 'Poko poko' (rustig aan) hier het motto voor velen. Als je net op het eiland landt, zijn er vast wel wat dingen die geregeld moeten worden. Zelf naar een bank of immigratiedienst gaan, of een of andere techneut fixen voor je internet. Neem de tijd! Denk niet dat je 'even snel naar de bank gaat en daarna nog langs de Belastingdienst', want hier moet je echt geduld hebben.

Je kunt erop rekenen dat je maximaal één zaak per dagdeel kunt afhandelen. Zelfs als je bij sommige plekken een afspraak maakt, betekent dat niet dat je meteen aan de beurt bent; meestal moet je nog steeds in de rij staan.

Datzelfde geldt voor monteurs, klusjesmannen, enzo, die bij je thuis langskomen. Als je een afspraak hebt voor donderdagochtend, kan het net zo goed donderdagmiddag, vrijdag, of zelfs na het weekend worden. Verwacht geen belletje over vertraging.

Dat is in het kort het leven in Curacao. Maar één ding is zeker: ze komen vroeg of laat wel opdagen. Ze zijn je niet vergeten.

Waar kan ik het beste wonen op Curacao?

Als je op Curaçao wilt wonen, is Salina een uitstekende keuze. Als je nieuw bent op Curaçao, denk je waarschijnlijk al snel dat Punda het epicentrum van Willemstad is. Officieel is dat zo, maar eerlijk gezegd, die plekken richten zich vooral op toeristen. In Salina en de omgeving heb je eigenlijk alles wat je nodig hebt - winkels, supermarkten (Best Buy Supermarkt en Vreugenhill), en plekken om wat te eten en te drinken.

Vanuit deze buurt ben je met de auto in 10 minuten in Punda en Jan Thiel Beach. Sea Aquarium Beach is zelfs binnen 5 minuten te bereiken, en Zeelandia, met z'n grote winkels, ligt op maar 4 minuten rijden. Plus, het openbaar vervoer is hier best handig geregeld, want het is een soort hub voor bussen.

Bij Young Professionals krijg je volledige begeleiding bij het wonen en werken op Curacao. Of je nu tijdelijk wilt wonen op Curacao of voor een langere tijd. Ons team staat voor je klaar want wij begrijpen dan zo'n grote verandering spannend kan zijn.

Wanneer is het beste weer op Curacao? En wanneer is de best tijd om naar Curacao te gaan?

Over het algemeen is het weer op Curacao door het jaar heen heerlijk. Van februari tot september regent het niet zo veel, dus als je in die maanden reist, kun je er zeker van zijn dat de zon volop schijnt. De heetste maanden zijn van mei tot oktober. Als je van natuur houdt, is december een topmaand om eropuit te trekken. Tussen januari en mei ziet het landschap er misschien wat minder groen uit door de droogte.

De beste tijd om naar Curacao te gaan als je het eiland op z'n warmst wilt meemaken zijn de maanden juni tot en met oktober, met een gemiddelde temperatuur van 32 graden. Op dit tropische eiland is kou eigenlijk geen factor van betekenis. De minst warme maand is januari, met nog steeds temperaturen rond de 29 graden. De meeste neerslag, gemiddeld 110 millimeter, valt in november.

Welke talen spreken ze in Curacao?

Belangrijk is het om te weten wat de taal van Curacao is voordat je er heen verhuist. 

Mensen op Curaçao kletsen in Papiaments als ze thuis zijn, dat is hun moedertaal. Het is een mix van Afrikaans, Spaans, Portugees, Nederlands, Frans, Engels en de oorspronkelijke taal van de Arawakken.

Op het eiland zijn Nederlands, Papiaments en Engels de officiële talen, maar op tv, in het parlement en op straat is Papiaments de baas. 

Volgens de geschiedkundigen is Papiaments in de 17e eeuw ontstaan als een soort praatje tussen slaven uit allerlei Afrikaanse hoeken en hun Portugese bazen. Anders dan sommige andere creoolse talen, wordt Papiaments door iedereen gepraat, ongeacht de status, en het is gewoon een deel van hoe het eiland zichzelf ziet.

Wil je op de hoogte blijven van onze vacatures? Schrijf je dan nu in bij Recruit a Student!